‘Fellere koplampen leiden tot irritatie en gevaarlijke situaties’
Publicatiedatum: 27 november 2019
De koplamp heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Rijden we 10 jaar geleden nog voornamelijk met halogeenverlichting, tegenwoordig is het LED wat de klok slaat. LED-verlichting heeft veel voordelen, maar uit onderzoek van de ANWB blijkt dat de nieuwste generatie LED-lampen erg fel zijn. En dat leidt tot irritaties van medeweggebruikers en soms zelfs gevaarlijke situaties.
Halogeenlamp
De standaard koplampverlichting is in veel auto’s nog halogeenverlichting. De halogeenlamp heeft een redelijke lange levensduur, is betaalbaar en de lamp is in veel maten verkrijgbaar en eenvoudig te wisselen. Dat is de reden waarom nog steeds veel auto’s van deze lampen zijn voorzien. Toch wordt de halogeenlamp steeds vaker vervangen voor een Xenon of LED-lamp.
Xenon- en LED-lampen
De afgelopen jaren zijn de halogeenlampen in sommige auto’s vervangen voor Xenon- of LED-lampen. Deze lampen geven een feller en witter licht. De lichtopbrengst van beide lampen is vele malen groter dan die van halogeenlampen en ze gaan veel langer mee. De bestuurder van de auto heeft veel beter zicht, want een veilig gevoel geeft in het donker. Met name de lichtopbrengst van de LED-lamp zorgt voor problemen. Want zijn de lampen niet goed afgesteld dan kan het tegenliggers verblinden. En die verblinding zorgt bij andere weggebruikers voor irritatie en zelfs tot gevaarlijke situaties, aldus de ANWB.
Dagverlichting
De bond waarschuwt ook dat de dagverlichting steeds feller wordt. Dit is de verlichting aan de voorkant van de auto die automatisch aangaat zodra de auto wordt gestart. De dagverlichting is ontworpen zodat het met fel zonlicht ook nog goed zichtbaar is. Maar het licht is zo fel dat het andere weggebruikers hindert. De ANWB adviseert zo snel mogelijk over te schakelen naar dimlicht om verblinding te voorkomen.
Houd ruiten schoon en voer dimlicht
Wanneer het regent is de verblinding extra zichtbaar. De LED-lampen zorgen voor schitteringen op de ruiten. De bond adviseert ook om de ruiten goed schoon te houden, van binnen en buiten. Vuil en condens kunnen ook tot verblinding leiden. Zorg dat er niets onder uw ruitenwisserbladen zit zodat u te allen tijde vrij zicht houdt. En voer bij slecht zicht overdag ook uw dimlicht.
(Bron: ANWB/RTL Nieuws/archief)