mandarijnen

Pitten in pitloze mandarijnen door bijen en meer bijzondere feiten over mandarijnen

Mandarijnen zijn op hun lekkerst tussen november en maart. Ze zijn in deze periode dan ook volop verkrijgbaar. De mandarijn is erg geliefd in Nederland, maar de volgende feitjes wist u misschien nog niet over deze citrusvrucht.

Pitloze mandarijnen zijn gewoon natuurlijk

Mandarijnen zonder pitjes zijn een natuurlijk verschijnsel en dus niet genetisch gemodificeerd zoals sommige mensen denken. Soms ontwikkelt een mandarijn zich zonder dat de zaadknop (het deel van de bloem waar het pitje uit moet komen) bevrucht is. Als er geen bevruchting plaatsvindt, ontstaan er ook geen pitjes. Door specifiek deze onvruchtbare vruchten te telen, kunnen er dus pitloze mandarijnen worden verkocht. Dit geldt trouwens ook voor alle andere citrusvruchten, de botanische naam hiervoor is parthenocarp. Dat is Grieks voor ‘maagdelijk fruit’.

madnarijnen

Mandarijnen in een boomgaard.

Bijen zorgen voor pitjes in pitloze mandarijnen

Het overkomt iedereen weleens, u koopt een netje met pitloze mandarijnen maar vindt toch een paar pitjes. Bijen zijn hier de veroorzakers van. Tijdens het bestuiven van bloemen en planten kan het maar zo voorkomen dat deze insecten het stuifmeel van een mandarijnensoort met pitten, naar een boomgaard met pitloze mandarijnen overbrengen. Om dit te voorkomen, zorgen telers ervoor dat boomgaarden niet te dicht bij elkaar liggen. In Marokko liggen boomgaarden met pitloze mandarijnen bijvoorbeeld op minimaal 10 kilometer afstand van velden waar mandarijnen die wel pitten hebben groeien.

U ziet aan de buitenkant van de mandarijn hoeveel partjes erin zitten

Niet elke mandarijn heeft evenveel partjes. Maar zelfs met de schil nog om de mandarijn, kunt u zien hoeveel partjes er in de mandarijn zitten. Als u het groene ‘dopje’ aan de bovenkant van de mandarijn los peutert, ziet u witte puntjes verschijnen. Deze witte puntjes staan gelijk aan het aantal partjes.

mandarijn

De partjes van een mandarijn.

Waarom heeft een mandarijn partjes?

Maar die partjes, waarom heeft een mandarijn die eigenlijk? De functie van de ‘door de natuur voorgesneden’ partjes is niet duidelijk. “Niet alles in de natuur heeft een functionele verklaring,” zegt botanicus Wilbert Hetterscheid in een uitzending van radioprogramma Bureau Kijk in de Vegte. Volgens Hetterscheid kunt u de partjes van een mandarijn het best vergelijken met de ‘hokken’ van een tomaat. Het verschil is wel dat u de partjes van de mandarijn van elkaar kunt trekken, terwijl dat bij een tomaat niet lukt.

Mandarijnen in blik even gezond als verse

In een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde is te zien dat mandarijnenpartjes die uiteindelijk zonder velletje in blik belanden, een 4 kilometer lange weg afleggen waarin ze worden ondergedompeld in gootsteenontstopper en zoutzuur. Dat klinkt niet lekker, maar deze 2 stoffen samen zijn niet schadelijk. Ook blijken mandarijnen uit blik bijna net zo gezond als de verse variant. Het enige nadeel van mandarijnen in blik is dat de partjes volgens het Voedingscentrum dat er doorgaans meer suiker in zit. Meer over de manier waarop mandarijnen worden ontvelt ziet u in onderstaande video.

(Bron: Voedingscentrum, Quest, Bureau Kijk in de Vegte, Keuringsdienst van Waarde)

Geef een reactie