nationaal debat

Nationaal Debat: Klem op de werkvloer

Nederland kent een hete herfst met boze en opstandige boeren, bouwvakkers, leerkrachten en verpleegkundigen. Ze voelen zich klemgezet door almaar nieuwe, soms onuitvoerbare regels, gebrek aan collega’s, weinig waardering en geen perspectief. Onvrede leeft al langer en breder. Daarom presenteert MAX op 2 december 2019 het Nationaal Debat: Klem op de werkvloer

Onvrede

De onvrede leeft al langer en breder. Bij onder anderen agenten, rechters, buschauffeurs, fysiotherapeuten, psychiaters en verzorgenden. Ze krijgen al maar meer protocollen, regels en keurmerken voorgeschreven. En ze moeten aan steeds weer nieuwe managementhypes voldoen. Vaak in een ondoordringbaar soort management-jeuktaal, bedacht door leidinggevenden op grote afstand van de werkvloer. Het leidt bij werknemers tot meer tijdsdruk. En bij klanten en patiënten tot gefronste wenkbrauwen en ergernis.

Eenvoud wordt beloofd

Al 15 jaar belooft de overheid het aantal regels te verminderen. In honderden rapporten en beleidsvoornemens werd meer eenvoud beloofd. Op duizenden conferenties werd toegezegd dat meer naar de werkvloer geluisterd zou worden. Tevergeefs. Inmiddels dreigen vele verpleegkundigen, leerkrachten, agenten en hulpverleners teleurgesteld af te haken. Ze gaan in ieder geval met de pest in hun lijf naar het werk. Hun bezwaar: vakmanschap en eigen ideeën tellen steeds minder mee. Directies, bestuurders en vele soorten managers hebben meer te zeggen dan uitvoerenden en klanten. En dat steekt.

Over het Nationaal Debat

In dit Nationaal Debat: Klem op de werkvloer geeft MAX aandacht aan deze breed levende ergernis. Met betrokken gasten en treffende voorbeelden. En de omroep doet een oproep: breng het plezier terug op de werkvloer! Privatisering, marktwerking en schaalvergroting hebben het werken in Nederland er niet leuker op gemaakt. Is er een weg terug?

Het Nationaal Debat: Klem op de werkvloer is te zien op maandag 2 december 2019 om 20.25 uur op NPO 2. De presentatie is in handen van Cees Grimbergen en Elles de Bruin.

Geef een reactie

Reactie

    Penthane says:

    Het is allemaal begonnen met de verandering van Personeelszaken naar P&O en tegenwoordig -nog erger- Human Resource (Management). Dáár begon de depersonificatie van de werknemer van mens naar machine, naar FTE.
    Oplossing: directeur worden uitsluitend na 5 jaar in het bedrijf gewerkt te hebben in een andere (lagere) functie. Dan is het ‘baanhoppen’ verdwenen.
    Managementfuncties uitsluitend voor aan mensen die minstens 5 jaar in een terzake doende functie hebben gewerkt. Dus geen studenten meer in een leidinggevende functie. Jonge mensen hebben -in het algemeen- niet voldoende sociale bagage om een managementfunctie te vervullen.