Spanakopita met tzatziki
De naam doet het al enigszins vermoeden, maar de spanakopita komt uit Griekenland. Het is een spinazietaart. In Griekenland wordt hij vaak als bijgerecht geserveerd. Sandra maakt hem als hoofdgerecht en serveert er tzatziki bij.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 500 gram spinazie
- 1 bosje peterselie
- 1 bosje munt
- 100 gram feta
- 2 eieren
- 1 citroen
- peper, zout
- 6 filodeegvellen
- olie
- 1 komkommer
- 1 teentje knoflook
- 250 gram Griekse yoghurt
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm een scheutje olie in een grote pan of wok en bak de spinazie. Druk vervolgens al het vocht uit de spinazie en doe de spinazie in een kom. Hak de peterselie en de helft van de munt en meng met de spinazie. Verbrokkel de feta en voeg samen met de eieren toe. Rasp de citroen boven de vulling. Breng op smaak met peper en zout.
Vet de ovenschaal in. Bestrijk 3 filodeegvellen met olie en leg ze op elkaar in de vorm. Het deeg mag over de randen hangen. Verdeel het spinaziemengsel over de vellen en leg hier weer 3 met olie bestreken filodeegvellen op. Vouw de randen naar binnen en bestrijk deze met olie. Bak in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Rasp de komkommer en knijp met je handen al het vocht eruit of wring het eventueel uit in een schone theedoek. Pel en rasp de knoflook en voeg toe. Voeg de Griekse yoghurt toe. Hak de rest van de munt en voeg toe. Pers hier naar smaak wat van de citroen boven uit. Voeg een scheutje olie toe en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de spanakopita over borden en lepel er wat tzatziki bij.
Eet smakelijk!