Duur 12:22
Gepubliceerd op 8 november 2019

Amsterdamse koggetjes

Het Amsterdamse koggetje, ook wel het nougatientje genoemd, dankt zijn bestaan aan een bakwedstrijd midden jaren 30 van de vorige eeuw. Het koekje gaat dus al geruime tijd mee en is nog altijd onverbeterlijk lekker. Dat komt mede door de nougatine die erin zit.

Ingrediënten (voor 80 stuks):

Voor de nougatine:

  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram hazelnoten
  • 10 gram water

Voor het beslag:

  • 1 ei
  • 170 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram roomboter
  • 2 gram zout
  • 200 gram Zeeuwse bloem

Extra nodig:

  • spuitzak met een glad spuitmondje 1,5 cm

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Rooster de hazelnoten circa 10 minuten in de oven. Schenk het water in een pan en voeg de suiker toe. Laat koken tot er een lichte karamel ontstaat. Roer niet in de suiker met een lepel. Voeg de hazelnoten toe en roer kort met een pollepel. Schenk de karamel met de hazelnoten op een bakpapiertje en laat afkoelen. Mix met een foodprocessor tot kleine stukjes.

Kluts het ei. Wrijf de basterdsuiker en boter glad. Voeg het zout en de helft van het ei toe. Kneed kort door. Voeg de nougatine toe en roer door. Voeg de bloem toe en roer kort door.

Doe het beslag in de spuitzak en spuit bolletjes van circa 2,5 centimeter op de bakplaat. Bak de koggetjes in circa 12 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reactie

    willy Lendowitsch-Jongejans says:

    Heerlijk alleen had ik te veel water, moest 10 gram water stond op het andere blad, maar ze zijn gelukt heerlijk.
    Ga ze nog een keer maken.
    Dank je wel.

Bekijk ook

Meer