herfstbloeiers

11 herfstbloeiers die juist nu kleur brengen in de tuin

Als de zomerbloeiers het in het najaar 1 voor 1 laten afweten is het voor sommige planten juist het startsein voor hun periode van glorie. Met deze planten in uw tuin (of in sommige gevallen ook op het balkon) verlengt u het bloeiseizoen totdat de winterbloeiers het stokje overnemen.

Herfstanemoon

Een prachtige herfstbloeier, waar u jaar na jaar plezier van heeft, is de herfstanemoon. De bloei start in september en kan tot wel in december doorgaan, afhankelijk van de soort. De Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’ bloeit met mooie witte bloemen, maar houdt u meer van roze, dan is Anemone x hybr. ‘September Charm’ een goed alternatief.

herfstbloeiers 

Winterviool

De viooltjes die in de herfst verkocht worden lenen zich heel goed om in potten aan te planten, maar kunnen ook rechtstreeks in de border gezet worden. Zolang er geen nachtvorst is bloeien ze uitbundig. Bij vorst laten ze hun kopjes hangen, maar is die vorst niet te streng, dan komen zij zo gauw het weer dooit opnieuw tot bloei. Ze combineren vanwege de grote verscheidenheid in kleuren waarin zij te koop zijn ook zeer goed met andere herfstbloeiers.

IJzerhard (Verbena bonariensis)

IJzerhard komt tijdens de zomer in bloei en dit houdt tot ver in oktober en soms zelfs langer aan. Ook de uitgebloeide bloemen hebben nog sierwaarde. Het nadeel van deze plant is dat hij strenge vorst niet overleeft, maar hij zaait zichzelf over het algemeen zeer goed uit, dus begint u het jaar erop weer met verse aanwas.

IJzerhard combineert mooi met andere planten in paarstinten, zoals de asters hier op de voorgrond.

Zilverkaars (Actaea)

De zilverkaars beschikt over witte bloemaren, die pas laat in het jaar tot bloei komen. Vervolgens komen er besjes aan de plant. Actaea simplex ‘White Pearl’ is één van de laatst bloeiende. Na enkele jaren heeft hij zijn grootte bereikt en is het een mooie blikvanger in de herfsttuin.

herfstbloeiers

Herfstaster

De bloei van herfstasters start in september en houdt minstens aan tot eind oktober. Als er dan nog geen nachtvorst is, gaat de bloei nog even vrolijk door. Ze zijn vooral in paarstinten en in het wit te krijgen. Aster divaricatus bloeit tot in september met witte bloemen en wordt ook wel sneeuwsteraster genoemd. Aster laterifloris Lady in Black is een echte laatbloeier (tot ver in oktober) en is voorzien van donker blad.

Sneeuwsteraster

Skimmia

De groenblijvende Skimmia japonica is het hele jaar een aanwinst in de tuin, vanwege zijn glanzende groene blad, maar vanaf de herfst krijgt hij een extra sierwaarde, in de vorm van de vele sierlijke bloemknoppen, die gedurende de winter blijven zitten en in het voorjaar openen. Naast deze mannelijke Skimmia’s zijn er ook vrouwelijke planten te koop, die in het najaar bessen vormen.

herfstbloeiers herfstbloeiers

Potchrysant

De potchrysant wordt in het najaar veel verkocht voor in huis, maar kan zo lang het niet vriest ook prima buiten staan. Tijdens de bloei zijn ze werkelijk overdekt met een zee aan bloemen in de kleuren wit, oranje, rood, paars, roze en limoengroen. De bloei kan tot wel 2 maanden aanhouden, zeker als de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd worden.

Pampasgras (Cortaderia)

Als u de ruimte heeft, dan is pampasgras een aanrader. Afhankelijk van de soort komen de crèmekleurige, roze of witte pluimen vanaf augustus tevoorschijn. Ze houden het hele najaar en de winter veel sierwaarde. Uiteindelijk kunnen de planten wel 3 meter hoog worden en vooral in de breedte hebben ze ook ruimte nodig. Jaar na jaar verschijnen er steeds meer pluimen aan de plant.

Leliegras (Liriope muscari)

Wat minder ruimte in de tuin of op zoek naar een grasachtige plant die wat kleiner blijft? Dan is leliegras een goede optie. Ondanks zijn naam en uiterlijk is dit geen gras, maar het is wel een aanwinst voor de herfsttuin, vanwege zijn grasvormige blad en intens donkerpaarse bloemaren, die in de nazomer verschijnen en tot ver in het najaar mooi blijven.

herfstbloeiers

Geranium ‘Rozanne’

De ooievaarsbek Geranium ‘Rozanne’, ook wel verkocht onder de naam ‘Gerwat’, is een zeer lang bloeiende tuingeranium. Eind mei verschijnen grote blauwe bloemen met een wit hart aan de plant, die tot ver in november blijven komen.

Alpenviooltje (Cyclamen hederifolium)

Zeker als u er meerdere van bij elkaar aanplant in de tuin, geven alpenviooltjes in het najaar een vrolijke toets aan de tuin. De ‘omgekeerde’ witte of roze bloempjes komen eind september tevoorschijn en tot in november (of later als het nog niet vriest) blijven er nieuwe bloemen aan de plant komen. De ‘kamercyclaam’ (Cyclamen persicum) kan alleen buiten staan als de temperatuur niet onder de 10 graden komt.

herfstbloeiers

Lees ook: zo geniet u in de herfst langer van uw tuin of balkon en 11 terrasplanten voor een kleurrijke tuin en balkon.

(Bron: Krijns groentips, De Tuinen van Appeltern, Greenfingersonline, Tuinseizoen, Buitenleven gevoel, Tuinadvies, MijnTuin.org)

Geef een reactie