Weerbericht: oktobergrillen
Publicatiedatum: 19 oktober 2019
Weerbericht 19 tot en met 25 oktober 2019
Oktober is één van de maanden waarin het weer soms letterlijk en figuurlijk dag en nacht verschilt, vergelijkbaar met een maand als maart. Voor mij als weerman is dit leuk en uitdagend. De windrichting speelt hierbij een grote rol. Als de wind van het nog relatief warme zeewater komt, zijn de verschillen tussen dag en nacht meestal klein. En vooral bij situaties met rustig en droog hogedrukweer met weinig wind kan een warme, zonnige middag door een onbewolkte, koude nacht (met soms al lichte vorst) worden voorafgegaan. Dankzij de instraling kan de middagtemperatuur nu nog worden opgestuwd, soms tot 20 graden of hoger. Dit noemen we in de weerkamer ook wel ‘laagjesweer’. Zo kan ik zo’n oktoberdag met een trui en (winter)jas beginnen, maar in de middag met volop oktoberzonneschijn kunnen jas en trui vervolgens uit en is alleen een T-shirt genoeg. In de avond koelt het in dit soort situaties vervolgens weer snel af en ja, dan kunnen trui en jas weer aan.
Zuidelijke winden brengen vaak nog wat warmere lucht naar ons land; zoals in 2018 een tijdje gebeurde. De (na)zomerse grens van 25 graden is dan haalbaar of kan zelfs iets worden overschreden. Maar ook kennen we enkele voorbeelden van vroege kou en sneeuwval. De vroegste datum met sneeuwval in oktober is 13 oktober 1975. En recenter, in 2015, viel in Zuid-Limburg op 14 oktober al sneeuw. Op de Vaalserberg werd het toen wit.
Als we naar de weerkaarten kijken, is van vroege winterperikelen zeker geen sprake. Er zijn zowaar berekeningen met minstens 20 graden inclusief enige zonneschijn. De vraag is echter waar een hogedrukgebied zich precies gaat nestelen en of dat in staat is ons een droge periode te bezorgen.
Bron: MAX Magazine nr. 42 2019