Afrikaanse melkboom: Euphorbia trigona
Publicatiedatum: 12 oktober 2019
Ondanks zijn cactus-achtige uiterlijk is de Euphorbia trigona geen cactus. Hij behoort net als de kamerplanten de kerstster en christusdoorn tot de wolfsmelk-familie. Gedurende het jaar is hij voorzien van kleine blaadjes, die hij in de winter tijdelijk weer verliest.
Standplaats
Geef de Euphorbia trigona een zonnig plekje. Hij houdt van veel licht en volle zon is voor deze plant een traktatie. Toch kan deze sterke plant ook wel met wat minder licht af, maar maak het niet te bont. Anders zult u uiteindelijk aan hem afzien dat hij niet langer goed en stevig groeit. Kamertemperatuur is prima voor de Euphorbia trigona.
Water geven
Ondanks dat de Euphorbia trigona geen cactus is, moet hij wel net als die planten spaarzaam water krijgen. Laat de grond tussen de gietbeurten goed opdrogen en geef zomers zo eens in de maand of iets vaker water en ’s winters juist nog wat minder vaak. Hoe snel de aarde tussen de gietbeurten opdroogt is ook afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid licht waar hij in staat.
Tijdens het groeiseizoen, in de lente en zomer, elke maand plantenvoeding voor cactussen en vetplanten geven tijdens het gieten.
Giftig
Het witte melksap van de Euphorbia trigona is giftig en kan irriterend zijn als het op de huid terecht komt. Voorkom daarom dat u met het sap in aanraking komt en dit geldt al helemaal voor uw ogen. Houd deze plant daarom ook uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren.
Verpotten
Eens in de paar jaar heeft uw plant een nieuwe laag grond voor cactussen en vetplanten nodig en eventueel ook meteen een grotere maat pot. Pas bij het verpotten op voor het giftige sap en bescherm uw huid en ogen. Ook is de plant voorzien van doorns, dus om u daar tegen te beschermen kunt u hem in een dikke laag kranten wikkelen. Dit is vanzelfsprekend eenvoudiger bij een klein exemplaar dan bij eentje die inmiddels flink gegroeid is.
Snoeien
Snoeien is bij deze plant in principe niet nodig, maar zorgt er als u het wel doet voor dat hij zich meer vertakt. De gesnoeide delen kunnen eventueel gestekt worden, door de delen eerst gedurende een week te laten drogen en deze dan in grond voor cactussen en vetplanten te plaatsen. Op de afgesneden plekken zal uw plant ‘bloeden’ oftewel er komt melksap vrij. Draag er daarom het liefst handschoenen bij, zodat dit niet met uw huid in contact komt. De wond droogt vanzelf weer.
Groeit de melkboom te snel naar uw zin, dan kunt u hem wat minder voeding geven tijdens het groeiseizoen.
Rubra
Er is ook een rode variant van deze plant te koop, de Euphorbia trigona Rubra.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
graag wil ik kleine kanttekeningen maken bij dit artikel, want het is een hele dankbare makkelijke plant om er een groot exemplaar van te maken, maar ook om mee te stekken. In dit artikel staat dat hij niet gesnoeid moet worden omdat hij dan zijn mooie verschijning kwijt raakt, maar niets is minder waar. Door regelmatig te toppen gaat de plant zich juist heel mooi vertakken en krijg je juist een veel steviger plant in plaats van 1 lange scheut omhoog die omvalt of afbreekt. Hij bloed dan even maar met een tissue is dat binnen 10 seconden verholpen. De top laat je een week drogen en steek je vervolgens los in potaarde en na een maand verschijnen er al weer blaadjes aan en heb je een nieuwe plant. Dat geldt voor zowel de groene als rode variant. Wat niet juist is, is in donker plaatsen als hij te hard groeit, want in donker groeit hij juist sneller: licht werkt groeiremmend. Geef minder mest, dan gaat het langzamer. En hij verdraagt goed veel water, krijg je mooi blad.
Beste Paulus de boskabouter (wat een leuke inlognaam heeft u gekozen), hartelijk dank voor uw reactie en persoonlijke bevindingen bij deze mooie kamerplant. We hebben uw bevindingen in de tekst verwerkt.
Beste,
Mijn plant begint bruinrode vlekjes te vertonen op de stammen, wordt hij nu ziek ?
Wat kan ik eraan doen ?