Alles wat u moet weten over een longontsteking
Publicatiedatum: 28 oktober 2019
De herfst en winter worden gezien als dé seizoenen waarin de meeste mensen een longontsteking krijgen. Maar is dat eigenlijk wel het geval? Wij zetten de feiten over een longontsteking voor u op een rij. Wat klopt er wel en wat niet?
De veroorzakers van een longontsteking
De boosdoener van een longontsteking is meestal een bacterie. U ademt altijd bacteriën in en dat is meestal geen probleem. Het kan pas een ontsteking veroorzaken als uw afweersysteem de bacterie niet opruimt, waardoor deze de kans krijgt om zich te vermenigvuldigen. Niet alleen bacteriën, maar ook virussen, parasieten en schimmels kunnen een longontsteking veroorzaken.
Niet elke longontsteking is besmettelijk
Een longontsteking kan dus door verschillende ziekmakers worden veroorzaakt. Of het besmettelijk is hangt dan ook af van de veroorzaker. Een virus neemt men bijvoorbeeld gemakkelijk van elkaar over, terwijl dat bij een bacterie niet het geval is. Goed om te weten is dat het vaak niet duidelijk is wat de oorzaak van een ontsteking van de longen is. Daarom is het, ondanks dat niet elke longontsteking besmettelijk is, aan te raden om uit de buurt te blijven van iemand met een longontsteking.
Slijm ophoesten is normaal
Ondanks dat het vervelend is, verdwijnt de bacterie of het virus uit uw longen via het slijm dat u ophoest. Het is dus volkomen normaal om veel slijm op te hoesten wanneer u een longontsteking heeft. Dit slijm kan soms ook roodbruin van kleur zijn, maar ook dat is geen reden tot paniek. Deze kleur wordt veroorzaakt doordat uw longen soms een beetje bloeden. Dat komt omdat zij door de ontsteking tijdelijk beschadigd zijn.
U kunt het hele jaar door longontsteking krijgen
Het is een hardnekkig fabel dat u enkel in de winter een longontsteking kan oplopen. Wel komt de ziekte in de winter vaker voor. Dit komt doordat het neusslijmvlies door kou sneller geïrriteerd raakt. Daardoor krijgt u sneller een virus onder de leden en kunnen bacteriën makkelijker binnendringen.
Iedereen kan een longontsteking oplopen
Niet alleen ouderen of mensen met een zwakke gezondheid kunnen een longontsteking krijgen. Feit is wel dat sommige mensen vatbaarder zijn dan anderen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen van 55 jaar en ouder, mensen met astma, diabetes, nierproblemen of hartfalen en mensen die veel roken. Wanneer u net griep heeft gehad, heeft u ook meer kans op het krijgen van een longontsteking.
Een griepprik beschermt tegen longontsteking
Door griep gaat uw weerstand omlaag en daardoor zijn uw longen vatbaar voor een ontsteking. Een griepprik gaat de griep, en dus automatisch ook een longsteking, tegen. Toch bent u ook met een griepprik niet helemaal immuun voor een longontsteking. Uw lichaam kan alsnog verzwakken als u niet gezond eet, niet genoeg beweegt of veel rookt. Daardoor kunnen bacteriën en virussen, ondanks de griepprik, toch een longontsteking veroorzaken. Maar met een griepprik is die kans wel aanzienlijk kleiner.
Antibiotica werkt niet altijd
Omdat het lastig is vast te stellen wat de veroorzaker van een longontsteking is, schrijft een arts voor de zekerheid vaak een antibioticakuur voor. Deze helpt echter alleen tegen bacteriën. De kans dat de kuur niet aan slaat is reëel, aangezien sommige longontstekingen door virussen worden veroorzaakt. Daar helpt een antibioticakuur niet tegen. Ook als de antibioticakuur wél helpt, kunt u nog een paar weken blijven hoesten. Den de vermoeidheid die een longontsteking met zich meebrengt, kan zelfs enkele maanden aanhouden.
(Bron: Gezondheidsnet, thuisarts.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bij verkoudheid, griep en/of longontsteking/keelontsteking is het raadzaam om uw mond te spoelen met waterstofperoxide. Niet doorslikken maar uitspugen en daarna de mond spoelen met water. Waarmee bacterien en/of virussen worden verminderd. Indien U een neusspray gebruikt om slijmproductie te remmen, is het raadzaam om ook even een spray in de keelholte aan te brengen, om ook daar bacterien en/of virussen te bestrijden. Ik zelf, pas dit toe bij elke verkoudheid of keelontsteking/longontsteking. Ook gebruik ik waterstofperoxide als tandhygiene. Een paar keer per week spoel ik mijn mond met deze ontsmettende vloeistof, waarmee ik tandvleesontsteking voorkom. Uitspugen en naspoelen met water. Een bijkomend verschijnsel is, dat je bij elke spoeling (ongewild) een paar druppels van deze vloeistof doorslikt. Ik heb eens een medisch advies gelezen, dat je elke ochtend een glas water moet drinken met daarin enkele druppels waterstofperoxide, voor een goede gezondheid. Wat er van dit laatste waar is, weet ik niet, maar het klinkt aannemelijk.
Door een auto-immuunziekte had ik minimaal één keer per maand een longontsteking waarvoor ik opgenomen moest worden in het ziekenhuis. Ik heb zelfs thuis zuurstof om de klachten zo vroeg mogelijk wat te kunnen verminderen. Tegen bacteriën etc. helpt dat uiteraard niet. Ik krijg nu elke 17 dagen een infuus met immuunstoffen (immunoglobulines A) en dat helpt goed. We hebben lang moeten uitzoeken of de tijd tussen de infusen niet te lang of tekort was. Vandaar die 17 dagen. 3 Weken was te lang. Het is niet leuk om er zo vaak voor naar het ziekenhuis te moeten maar alles is beter dan al die longontstekingen.
De griepprik mag ik beslist niet hebben.
Hallo Oosterwijck, Welke sterkte waterstofperoxide gebruikt u? Ik heb hier een flesje waterstofperoxide 3% staan, maar daar staat duidelijk op: niet geschikt voor oraal gebruik. Ik heb veel last van tandvlees ontsteking. Graag uw reactie.
Beste Sjoefie en Oosterwijck, bedankt voor uw reacties. Waterstofperoxide kan inderdaad (tijdelijk) gebruikt worden om te ontsmetten, maar doorslikken moet altijd voorkomen worden. Er zijn geen bewijzen dat doorslikken gezondheidsvoordelen geeft, in tegendeel: “Ik hoop niet dat mensen dergelijke adviezen serieus nemen”, reageert expert Voeding & gezondheid Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum in het AD. “Waterstofperoxide is een chemische verbinding die in geconcentreerde vorm kan zorgen voor irritatie van luchtwegen en huid en zelfs voor brandwonden. Ik ken geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat heeft aangetoond dat het drinken van verdund waterstofperoxide enig voordeel voor de gezondheid heeft. Het is gevaarlijk om dit aan te bevelen en is vergelijkbaar met aanraden om chloor te drinken.”
En van apotheek.nl:
Waterstofperoxide werkt ontsmettend en bruist. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Doordat het bruist, raakt ook vuil op moeilijk bereikbare plaatsen los.
Bij tandvleesontstekingen en om te voorkomen dat infecties in mond en keel ontstaan.
Verdun het concentraat voor mondspoeling eerst 1 op 1 met lauw water. Dus evenveel water als concentraat.
Mondspoeling: de mond 4 keer per dag 1 tot 2 minuten goed spoelen met 10 tot 15 ml. Daarna uitspugen. Niet doorslikken.
Gorgelvloeistof: 4 maal per dag gorgelen met 10 tot 15 ml. Daarna uitspugen. Niet doorslikken.
Gebruik waterstofperoxide zolang u klachten heeft, maar niet langer dan 7 dagen achter elkaar.
Vaak voorkomende bijwerking: vieze smaak in de mond. Houdt dit aan? Raadpleeg dan uw tandarts of orthodontist.
Waterstofperoxide verbleekt haar, kleding en beddengoed. Schade aan textiel is blijvend.
reactie op sjoefie,
Ik gebruik 3% oplossing. Het is te koop bij elke drogist en apotheek. Met Oraal gebruik, wordt bedoeld: niet opdrinken. Mond spoelen is een ander verhaal. Dat kan zonder enig risico. Artsen gebruiken het ook om wonden te ontsmetten, zelfs wond ontstekingen, bij mens en dier. Als U last hebt van ontstekingen in de mond, kan U elke avond voor het slapengaan even spoelen, een minuut in de mond houden, daarna even poetsen met een zachte borstel. Dit om etensresten uit de jackets te verwijderen. Naspoelen met water. De volgende ochtend, merkt U meteen resultaat. De ontstekingen zullen verkleuren door de inwerking van waterstofperoxide, maar dat verdwijnt snel met het helen van de ontsteking. Als de mond na een paar dagen weer gezond is, kan het spoelen verminderen (tot een paar keer per week) en mag U de tanden, zacht, poetsen met bak soda. Dat klinkt misschien ook een beetje vreemd, maar bak soda is een bestanddeel van tandpasta en heeft een zeer goede reinigende werking en is ook ontsmettend.
reactie op Sjoefie,
Als het spoelen (’s avonds) goed gegaan is, kunt U ook het tandvlees gezonder maken door het (in de ochtend) met je vinger te masseren. Dit doe je met een beetje tandpasta op je vinger, het bevorderd de doorbloeding en maakt het tandvlees steviger. De tandpasta zorgt daarbij voor een fris gevoel in de mond. Deze handelingen zijn zeker zo belangrijk als U Kronen heeft.