Bloemkool of broccoli: wat is gezonder?
Publicatiedatum: 8 oktober 2019
Bloemkool en broccoli zijn populaire groentes. Hoewel zij familie van elkaar zijn, verschillen hun smaken behoorlijk. Wel zijn beiden te koken, bakken en zelfs rauw te eten. Maar zijn zij ook even gezond?
Broccoli
Beide koolsoorten hebben goede eigenschappen. Broccoli zit met voedingsstoffen die goed zijn voor uw hart en bloedsuikerspiegel. Het vitamine K en calcium gehalte is bijvoorbeeld uitzonderlijk hoog. Daarnaast bevat broccoli weinig calorieën en juist veel vezels, waardoor u een vol gevoel krijgt. Ook is broccoli goed voor uw botten, omdat er veel calcium en magnesium in zit. De stoffen luteïne en zeaxanthine in broccoli verlagen het risico op leeftijd gerelateerde oogaandoeningen. En verder helpt gestoomde broccoli bij het verlagen van cholesterol en bevat de groente veel eiwitten.
Bloemkool
Ook bloemkool bevat veel gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en, net zoals broccoli, bevat ook bloemkool veel vezels. Verder zit bloemkool vol met antioxidanten die gezond zijn, omdat zij uw cellen beschermen tegen ontstekingen en virussen.
Bloemkool staat ook bekend om de kleine hoeveelheid calorieën die het bevat. Daarom wordt het ook steeds vaker gebruikt om bijvoorbeeld een pizzabodem van te maken en is het een goede vervanger voor aardappels en rijst.
Kruisbloemfamilie
Bloemkool en broccoli zijn niet de enige gezonde groenten. Natuurlijk zijn alle groenten gezond, maar groenten die behoren tot de kruisbloemfamilie staan er om bekend extra veel gezonde eigenschappen te hebben. De bekendste groenten uit deze familie zijn de volgende:
- Boerenkool
- Chinese kool
- Witte kool
- Spruitjes
- Waterkers
- Koolrabi
- Paksoi
Wat is het gezondst?
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen. Het is wetenschappelijk bewezen dat broccoli stoffen bevat die er voor zorgen dat uw hersenen minder snel achteruitgaan.
Recepten met bloemkool en broccoli
Op MAX Vandaag staan veel recepten met bloemkool en broccoli. Wij hebben een selectie van de lekkerste recepten voor u gemaakt:
Romige bloemkoolsoep met krokante knoflooktoast
Bloemkoolrisotto en Broccolirisotto
Brocollisalade met artisjok-ricottasaus
Aziatische broccoli met Hollandse garnaaltjes
(Bron: Margriet, Happy Healthy, Archief)