Het wordt weer vroeg donker: alles wat u moet weten over fietsverlichting
Publicatiedatum: 7 oktober 2019
De dagen worden korter en dat betekent dat het later licht en eerder donker wordt. Grote kans dat het de komende tijd ook donker is wanneer u op de fiets stapt. Maar wat zijn de regels rondom fietsverlichting? Wij frissen uw geheugen even op.
Reflectoren zijn wettelijk verplicht
Allereerst zijn reflectoren op uw tweewieler wettelijk verplicht. De reflectoren moeten aan meerdere eisen voldoen. Op de achterkant van de fiets moet een rode reflector geplaatst zijn, deze mag geen driehoeksvorm hebben. Verder moeten de pedalen van de fiets voorzien zijn van gele reflectoren en ook de wielen moeten voorzien zijn van reflectoren, zoals reflecterende strepen op de banden of witte of gele reflectoren tussen de spaken.
Fietsen met meer dan 2 wielen, zoals een bakfiets of driewieler, moeten ook beschikken over een witte reflector aan de voorkant van de fiets.
Losse lampjes
Het is verplicht om uw fiets in het donker zichtbaar te maken door middel van fietsverlichting. In Nederland zijn er echter geen eisen gesteld aan de hoeveelheid licht op uw fiets. Losse batterijlampjes voldoen dus ook. Deze losse lampjes mag u bevestigen op uw fiets, maar ook op uw bovenlichaam. Bijvoorbeeld aan uw jas of tas. Het is niet toegestaan om de lampjes te bevestigen aan uw hoofd, armen of benen.
Snorfietsers mogen alleen gebruik maken van vaste verlichting, dat is trouwens ook aan te raden voor normale fietsen. De standaard vaste fietsverlichting is het beste, omdat deze in de meeste gevallen meer licht afgeeft dan losse lampjes.
Ook op racefietsen is het verplicht om verlichting te gebruiken. Er zit niet altijd vaste verlichting op racefietsen, maar losse lampjes bieden uitkomst. Deze kunt u bijvoorbeeld aan het stuur en onder het zadel vastklemmen.
Knipperende fietsverlichting
Losse fietslampjes hebben vaak een knipperlichtfunctie. Het is echter verboden om met knipperende lampjes te fietsen. ‘Dit komt omdat uw snelheid en afstand, met knipperende lampjes, moeilijker is in te schatten’, legt de politie uit.
De regels op een rijtje
Om u straks een boete te besparen zetten wij de regels over fietsverlichting op een rij.
- De kleur van het voorlicht moet wit of geel zijn.
- De kleur van het achterlicht moet te allen tijde rood zijn.
- De lampen moeten altijd recht vooruit en recht achteruit schijnen.
- Het licht moet aan de fiets bevestigd zijn, of worden gedragen op de borst (voorlicht) en rug (achterlicht).
- De lampjes moeten goed zichtbaar zijn en mogen niet knipperen.
- Losse lampjes mogen niet teveel bewegen.
- Extra verlichting, zoals led lampjes in uw wielen of een extra voorlicht, zijn ook verboden.
Boetes
Als u zich niet aan bovenstaande regels houdt bestaat de kans dat u een boete krijgt. Voor ‘geen licht volgens de regels’ bedraagt deze 55 euro en voor het fietsen zonder de verplichte reflectoren ontvangt u een boete van 35 euro.
Om boetes te voorkomen en natuurlijk ook voor uw eigen veiligheid is het raadzaam om, nu het weer vroeg donker en laat licht wordt, te controleren of uw fiets voldoet aan alle eisen.
(Bron: In De Buurt Zwolle, Fietsenopfietsen.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hebt u weleens meegemaakt of gezien dat er iemand voor het fietsen zonder licht wordt beboet
Typisch Hollands wel regels maar geen handhaving