vakantie dokter Ted

Vakantie

Buiten de schoolvakantie weg zijn heeft zo zijn voordelen. Er is meer keus en het is rustiger op de populaire plekken. Natuurlijk is het jammer om een paar optredens in Tijd voor MAX op Toer te missen, maar een wandelvakantie in de uitgestorven Yorkshire Dales maakt een hoop goed. Zo kun je er een hele dag rondtrekken zonder ook maar iemand tegen te komen.

Brexit

In Groot-Brittanië (GB) is de Brexit natuurlijk het gesprek van de dag. De parlementaire verwikkelingen zijn nauwelijks te volgen en de duiding in de kranten en op tv helpt ook niet echt. Maar op het platteland lijkt men zich er niet erg druk over te maken. De dreigende sluiting van de dorpspub vanwege het wegtrekken van jonge mensen lijkt een grotere zaak.

Tor in mijn oor

Tijdens een eerdere vakantie in Engeland kwam ik in een lokaal ziekenhuis terecht met een tor in mijn oor. Uiteindelijk werd ik goed geholpen, maar het had wel wat voeten in aarde. De voorzieningen lijken wat gedateerd. Een afspraak bij de huisarts kan pas over een maand en met een spoedgeval sluit je achteraan de rij van wachtende ambulances voor het ziekenhuis. De Nederlandse gezondheidszorg is in vergelijking met de National Health Service een hemel op aarde.

Preventie

Gek genoeg geldt dat niet voor de preventie. In GB zijn de sigaretten in de winkel al lang uit het zicht en veel duurder dan in Nederland. Ik weet niet hoe het staat met het alcoholgebruik, maar het Engelse bier heeft een lager alcoholpercentage en smaakt eigenlijk ook best prima. Het klassiek Engelse ontbijt met bacon en eieren is natuurlijk wel erg vet, maar er zijn weinig Britten die dat elke morgen staan te koken.

De griepprik

Op het gebied van vaccinatie lopen de Britten in Europa voorop. Ze gebruiken al jaren het viervoudige griepvaccin dat in Nederland pas dit jaar wordt ingevoerd. Kinderen en zwangeren krijgen ook een griepprik zoals de Wereldgezondheidsorganisatie al in 2012 adviseerde. De EU maakt jaarlijks bekend hoe hoog de vaccinatiegraad tegen influenza is en Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland staan de laatste jaren boven aan in Europa. Het enige goede van de Brexit is misschien, dat Nederland die koppositie weer kan innemen.

De pneumokokkenprik

De vaccinatie van volwassenen betreft in Engeland niet alleen griep, maar ook longontsteking door de pneumokokken-bacterie en gordelroos. In Nederland wordt vanaf volgend jaar de vaccinatie van 60-plussers tegen de pneumokok ingevoerd, maar dat wordt in GB al veel langer gedaan. Ook de vaccinatie met een al jaren bestaand vaccin tegen gordelroos, een vervelende en soms chronische pijn veroorzakende huid- en zenuwontsteking, is in GB voor 70-plussers al jaren geleden ingevoerd. In Nederland heeft de Gezondheidsraad recent geadviseerd om de vaccinatie met een nieuwer gordelroosvaccin hier niet in te voeren, vanwege de hoge kosten. Maar dat vaccin is hier de komende jaren niet eens verkrijgbaar.

Engeland is een fijn vakantieland en ik hoop dat de Brexit daar geen verandering in brengt. Wat betreft de preventie, zou Nederland wel wat van de Engelse gewoontes kunnen overnemen.

Geef een reactie

Reactie

    Alamo86 says:

    Ben een notoire Engeland-ganger en ben het eens met de conclusie dat Engeland een fantastisch vakantieland is. Maar ook een land waar wanneer je in de middelgrote en grote steden op straat om je heen kijkt één en al hele dikke en veel ongezond ogende mensen ziet lopen. Meer ongezonde dan gezonde helaas.
    In supermarkten is er vooral heel veel “ongezond eten en drinken” in de aanbieding…. naarmate je je meer in “the country” begeeft, wordt dat beeld wel beter… maar doemen in de kleinere plattelandssteden weer andere problemen op.
    Mijn zoon die voor zijn studie een jaar in Engeland heeft gewoond, wist na dat jaar één ding heel zeker… Engeland is een vakantieland… maar je moet er… tenzij je geld genoeg hebt.., zeker niet gaan wonen..

    Twee boekentips: “Een eigenzinnig koninkrijk” van Peter de Waard en “Eiland tussen de oren”‘ van Hans Steketee,