De meeste bouillonblokjes bestaan vooral uit zout
Publicatiedatum: 2 oktober 2019
U heeft ze vast in huis: bouillonblokjes. Ze zijn handig voor het maken van soepen en sauzen en worden als smaakversterkers door het eten gedaan. Maar wie denkt dat het een gezonde toevoeging is, heeft het mis. De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat 16 van de 49 onderzochte bouillonblokjes voornamelijk uit zout bestaan.
Bouillon
Echte bouillon wordt gemaakt van groenten, kruiden (bouquet garni: peterselie, tijm en laurier) en eventueel kip, schaaldieren of rundvlees(botten). Door de smaak die van de botten en schalen afkomt, krijgt bouillon een rijke smaak. De naam bouillonblokje wekt de indruk dat het gemaakt is van die smakelijke bouillon. In werkelijkheid bestaat het blokje vooral uit zout. Naast zout bestaan ze verder uit zetmeel, vet, smaakversterkers en suiker. Groenten, kruiden, vlees, vis of kip, lijkt in veel bouillonblokjes nauwelijks aanwezig.
Norm
Aan producten als bouillonblokjes zijn voorwaarden gesteld van wat erin mag zitten. Zo heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gesteld dat er in een bouillonblokje niet meer dan 2,2 gram zout mag zitten. Van de 49 onderzochte blokjes blijken er 16 deze norm te overschrijden. Dat u dit zoutgehalte per blokje niet terug kunt vinden op de verpakking klopt. Volgens de Consumentenbond wordt niet goed vermeld hoeveel gram zout er in de blokjes zit. 9 van de 49 geanalyseerde verpakkingen vermelden de hoeveelheid zout per 100 gram, dus niet per blokje. Dan verschillen de hoeveelheden water die per merk worden aanbevolen ook nog eens.
Zout
Gemiddeld krijgen we 9 gram zout binnen per dag. Dat is maar liefst 3 gram meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die norm ligt namelijk op 6 gram per dag. Zout zit in veel meer producten dan u denkt. Dat is ook de reden dat we ongemerkt veel meer binnen krijgen dan dat we nodig hebben. Wees dus matig met het extra strooien van zout over uw eten. Zout wordt vaak gebruikt als een smaakversterker, maar ook zonder zout is eten heel goed op smaak te krijgen. Janny van der Heijden heeft over het te veel aan zout in ons eten een column geschreven. Ook de Nierstichting vraagt jaarlijks aandacht voor de inname van zout.
Uitkomst test
Maar wat zit er behalve zout nog meer in een blokje? Uit de test blijkt dat in sommige vleesvarianten maar 0,5 procent vleesextract zit. Gemiddeld zit er 3,5 procent rund of 4,9 procent kip in de blokjes. Daarnaast bevatten veel blokjes ook een hoop suiker. De blokjes van Festivo en Knorr spannen daarin de kroon. De meest zoute blokjes zijn: Albert Heijn krachtige bouillon kip: met 58 procent zout en Maggi bouillonblokjes met 57 procent zout. De minst zoute blokjes zijn: Damhert, low salt groentebouillon met 7 procent zout en Your Organic Nature, heldere groentebouillon zoutarm met 15 procent zout.
De groentebouillonblokjes bevatten gemiddeld 7 procent groenten. Dat is exclusief de kruiden die erin zijn verwerkt. Your Organic Nature’s Heldere groentebouillon zoutarm is met 19,1 procent groenten het rijkst gevuld. Naast zout en klein percentage vlees, vis, groenten of kip is aan een blokje nog meer toegevoegd. Zo is gistextract een veelgebruikte smaakmaker. In gistextract zit glutamaat. dat stofje geeft een hartige smaak en zit van nature bijvoorbeeld ook in tomaten en zeewier. Het wordt ook wel als mononatriumglutamaat (E621) toegevoegd. Kijk voor de volledige uitslag van alle onderzochte bouillonblokjes op de site van de Consumentenbond.
Koken zonder zout
Voor wie toch graag een bouillonblokje gebruikt, wees matig. Houd niet de aanbevolen hoeveelheid aan, maar neem er eentje minder. Maak uw gerechten verder op smaakt met (verse) kruiden.
Lees ook: We eten jaarlijks een kilo te veel zout, Hoe veel zout eet u?, Kruidige curry zonder zout van Wilco Berends en Eten met minder zout: gegrilde aubergines van Janny van der Heijden.
(Bron: Consumentenbond/24Kitchend/archief)