Duur 05:30
Gepubliceerd op 5 september 2019

Dementie bij dieren

Dementie is een veelvoorkomende ziekte onder mensen, maar wist u dat dieren het ook kunnen krijgen? Met name honden zijn er gevoelig voor, maar katten kunnen ook gaan dementeren. Wat zijn de symptomen?

Ouderdom komt met gebreken

Niet alleen de mens, maar ook dieren worden steeds ouder. Zij krijgen net als de mens te maken met ouderdomskwalen. Zo zijn oudere dieren stijver en strammer dan jongere dieren en hebben zij vaker last van slijtage en artrose. Vooral als zij opstaan is dit goed te zien. Naast dit soort lichamelijke kwalen, kan ook het brein aangetast worden door ouderdom. Vooral bij honden en katten is dit het geval. Zij kunnen het Cognitieve Disfunctie Syndroom (CDS) krijgen, wat ook wel dementie wordt genoemd.

Eerste symptomen

De eerste verschijnselen van CDS zijn vaak niet zo hevig. Het dier wordt wat slomer, treedt minder op de voorgrond en heeft minder behoefte aan spelen. Als het dier CDS heeft houden deze klachten aan en worden deze erger. Vooral bij honden zijn dit soort klachten makkelijk te detecteren, omdat die vaak veel meer binnen tijd binnenshuis doorbrengen dan katten.

Meer kenmerken

Naarmate de CDS vordert, worden de symptomen van de ziekte duidelijker. Het oriëntatievermogen wordt slechter, waardoor ze soms maar moeilijk de weg terug naar huis kunnen vinden. Daarnaast verandert het karakter en kan een dier opeens veel minder aanhankelijk worden. Ook een veranderend slaapritme hoort bij CDS. Honden en katten met dit syndroom worden ’s nachts vaker wakker en kunnen gaan spoken door het huis. Verder kan een dier veel angstiger worden door CDS en kan het voorkomen dat zij vaker in huis plassen of poepen.

Vooruitzichten voor dieren met dementie

CDS is een ongeneselijke, progressieve ziekte. Het zal met de loop van de tijd dus alleen maar erger worden, maar er zijn wel medicijnen op de markt die de voortgang kunnen vertragen. Vooral voor hondeneigenaren is dit positief, want bij deze dieren wordt de ziekte vaak vroegtijdig ontdekt en de behandeling kan worden gestart. Ondanks de gunstige vooruitzichten, moeten hondeneigenaren er rekening mee houden dat de hond op een gegeven moment mogelijk zal overlijden aan de ziekte. Voor katten met CDS zijn de vooruitzichten wisselend. Omdat de ziekte vaak veel later wordt gediagnosticeerd bij deze beesten, is behandeling soms lastig.

Structuur

Zowel voor honden als katten met CDS is het belangrijk dat de kwaliteit van leven  wordt behouden. Eigenaren hebben hier een sleutelrol in. Het vermijden van stressfactoren is bijvoorbeeld erg belangrijk. Voer bijvoorbeeld geen grote veranderingen door in hun omgeving en houd een vast dagschema aan voor het dier.

Dierenarts Jenny Buijtels vertelt op 5 september 2019 meer over dementie bij dieren in Tijd voor MAX. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag om 17.10 op NPO 1. In 2016 vertelt zij in dat programma ook al eens over andere psychische aandoeningen bij dieren. 

(Bron: redactie Tijd voor MAX, website Landelijk centrum voor Gezelschapsdieren)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Nelleke reageert says:

    Onze poes is 17 jaar en ontzettend dement. Ze kan ineens verdwaasd opkijken zo van “waar ben ik”? Vervolgens begint ze verschrikkelijk te schreeuwen. Je ziet het hele lijfje schokken. Het enige wat een beetje helpt is om haar te roepen en te vertellen waar je bent. Ze komt dan naar je toe en kijkt je echt aan van “zeg dat dan”. Ze is heel aanhankelijk. Eigenlijk moet haar gebit onderhouden worden (wat tandsteen). Durf haar niet meer onder narcose te laten brengen ondanks dat de dierenarts zegt dat het geen kwaad kan. Ze is al volledig de weg kwijt als ze naar de dierenarts moet, dus hebben we als tussenoplossing een babytandenborstel gekocht en proberen nu dagelijks haar tandjes te poetsen. Gelukkig laat ze dit toe al is het niet van harte. Verder is ze nog supergezond voor zo’n oud dametje volgens de dierenarts. Ze loopt nog dagelijks even de tuin in maar gaat geen rondje meer lopen tenzij wij de schuttingdeur openzetten, ze loopt dan een rondje naar de voorkant van het huis en gaat daar voor de deur zitten wachten tot deze opengaat. Klimmen en springen doet ze niet echt meer. Ze heeft het nog goed naar haar zin, zit veel bij mijn man op schoot en slaapt heel veel. Wordt wakker, hapje eten en weer slapen. Onze vorige katten werden ook 19 en 21 dus we hopen dat ze nog even meegaat. Haar jongere broer werd helaas maar 12 jaar en moesten wij van de 1 op de andere minuut laten inslapen. Kreeg een embolie, raakte verlamd en kon geen adem meer krijgen. Verschrikkelijk! Onze poes mist hem niet, dat was meteen al heel duidelijk. We hebben haar afscheid van hem laten nemen en toen was zij er klaar mee. Misschien is ze het vergeten, we weten het niet. Ze is in ieder geval wel happy.

    Liamin says:

    Mijn Silken Windhound van 12 heeft ook al ruim een jaar verschijnselen van dementie. Eerst af en toe verdwaasd midden in de kamer staan, zo van, wat ging ik hier nu doen? Geleidelijk aan isoleert hij zich meer van de andere honden, en toen de deur van de gangkast kapot was en de kast dus altijd open was, besloot hij dat dit zijn veilige plek was. Dus heb ik er een (open) bench ingezet, en daar ligt hij nu overdag meestal in. Hij was altijd de alfa, maar de laatste anderhalf jaar is die rol heel geleidelijk aan overgenomen door de volgende in de rij. Ook daaraan merkte ik dat er iets met hem aan de hand was.
    Met etenstijd en ’s avonds komt hij er nog altijd gezellig bij. Af en toe zet hij ook nog de anderen tot spelen aan, dan rennen ze achter elkaar aan door het huis. Ook in het bos vindt hij het nog altijd heerlijk. Ik zorg dat hij zich zo veilig mogelijk voelt. Hij krijgt al een paar jaar medicatie om dementie te voorkomen of in elk geval te vertragen – vitofyllin – en LDN voor z’n algemene gezondheidstoestand. Ben nu begonnen met CBD-olie zonder HTC en dat werkt goed. Hij is er weer, aan zijn ogen te zien, en hij eet veel beter. Zo lang hij geen angst vertoont, en van het leven kan genieten is het goed.

      Liamin says:

      TCH moet dat natuurlijk zijn ipv HTC, dat is het ingrediënt dat legaal maar zeer beperkt aanwezig mag zijn.

Bekijk ook

Meer