onderwijs

Hollandse Zaken: blijvende crisis in het onderwijs

Een almaar oplopend lerarentekort, plofklassen met bijna 40 leerlingen, een veel te vol takenpakket en slechte salarissen. Het is al jaren heibel in het onderwijs. Vooral in de randstad, en het wordt maar niet beter. In Hollandse Zaken op donderdag 22 augustus 2019hoe kan het dat in een hoogontwikkeld en welvarend land als Nederland de onderwijscrisis maar niet wordt opgelost? 

In het zuiden van het land zijn de scholen weer begonnen. Schoolleiders waren daar tot het laatste moment bezig hun teams compleet te krijgen. En dan maar hopen dat er geen griepgolf komt, want dan moeten klassen naar huis worden gestuurd.

Overvol takenpakket

Leerkrachten in basis- en voortgezet onderwijs zuchten onder een overvol takenpakket. Pesten, overgewicht, radicalisering, gebruik van social media, homoseksualiteit: het moet allemaal aan de orde komen. Naast basisvakken als geschiedenis, rekenen en taal. En dat in overvolle klassen met ook nog eens leerlingen met een leer- of gedragsstoornis. En met veeleisende ouders. Houd al die bordjes maar eens hoog als leerkracht.

Zij-instromers

Er wordt nu veel verwacht van zij-instromers. Zij switchen van beroep en gaan na een korte opleiding het onderwijs in. Het aantal zij-instromers verdubbelde dit jaar, zo bleek deze week. Maar een groot aantal haakt na een paar jaar af. Hoe krijgen we het onderwijs goed op de rit? Meer geld voor hogere salarissen? Terug naar de onderwijskern en weg met al die extra maatschappelijke taken? Een ban op veeleisende ouders?

Over Hollandse Zaken

Hollandse Zaken is een programma dat vastliggende oordelen op losse schroeven zet. Het illustreert maatschappelijke kwesties en dilemma’s en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Een kant-en-klare oplossing presenteert Hollandse Zaken niet.

Hollandse Zaken is te zien op 22 augustus 2019 om 21.10 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Alle voorzieningen voor het gepeupel, welke geld kosten, verkeren in een blijvende crisis.

    Marij says:

    Ik ben dit onderwerp een beetje zat maar ja veel politici en omroepmensen komen uit het onderwijs
    Er zijn vele sectoren waar ze met enorme tekorten zitten, noem de zorg die vele malen slechter betaald worden met dezefde opleidingseisen , waar ze niet mogen staken en als Big geregistreerde getoetst worden . Vele hebben geen vakantie op kunnen nemen of overgewerkt, of clienten in de thuiszorg zoals mijn moeder hebben geen zorg gehad. Maar ja het zijn die ouderen maar Heb helaas heel slechte ervaringen met kleinkind met een leerkracht , waardoor ze naar een andere school is gegaan.School heeft het later toegegeven maar ja het leed is al geschied.Het was een duobaan, de een had totaal geen problemen met haar , de ander dus wel totaal ongeschikt voor haar vak.

    Hanneman says:

    Voorheen was sprake van kabinetten die met de ene hand vier kwartjes gaven en er met de andere vijf voor terug pakte. Vandaag de dag gaat dat niet meer op. Vandaag de dag hoor je van kabinetten die “gewoon” helemaal niks geven en voortdurend afpakken. Net als de Republikeinen die in de vooralsnog Verénigde Staten alle rechts-conservatieve ellende in wetgeving en het “politieke apparaat” vastleggen en organiseren. De gewone amerikaanse burger af en uitknijpend met voortdurend misleidend gezwets. Onderwijl voor de komende decennia conservatieve rechtspraak regelend, de abortuswetten radicaal veranderend in conservatieve, religieuze monsters. Opkomst van racisme, homofobie en wapengeile psychopaten. Gewicht in de schalen van religieuze idioten. Poen in de handen van wie voor poen hele vieze dingen doen. In Nederland gaat dat allemaal wat verborgener en gehaaider. Maar het gaat. En wel FANTASTISCH! De types aan de touwtjes en de knoppen, betaald uit dezelfde pot die ze voor het overige ongeveer leegstelen. De staatskas, door ons als samenleving gevuld met derhalve ons aller poen, kan heel slim leeg gemanipuleerd worden. Door bezuinigingen, afschaffingen, ontmoedigingen en vooral veel misleidend gezwets. Door mij tegenwoordig ook wel Keldergel*l genoemd. Voorbijgegaan wordt aan de zaken die ook door niet zo slimmerds of anderszins in het gegraai niet zo ingevoerden toch gezien kunnen worden. Ik dacht hierbij ook wel aan mezelf. De door het onderwijs gehouden en van meer dan voldoende uitleg voorziene acties bij voorbeeld. En dan die Slob met z’n ontkenning. Nee. Omwille van de staatskas die op orde moet voor de graaiers en de schudders komt er niets van salarisverbetering, werkdrukverlichting laat staan innovatie. Net als in de luchtvaart met easyjets gevlogen wordt komen in het onderwijs straks de easyschools in beeld. Wat? Zegt Mark dan. We hebben zo’n beetje een van de beste onderwijssystemen in de wereld! En zo gaat het met alle voorzieningen die een samenleving een samenleving maken. Een rechtvaardige. De Zorg verziekt waardoor menig oude dag. Perspectief voor iedereen verruild voor goedkope pacts en manifesten. Praatjes, praatjes, praatjes! Dus ook het onderwijs. Het fundament voor een deugdelijk bestaan. Voor onze kinderen , klein en achterkleinkinderen. De totale vervuiling door geldzuchtige ondernemende kolerelijers. Die geluksonderzoekers en publicisten moet mij toch eens uitleggen waarom ik in het jaar dat ik hier in de woontoren op een zorgcomplex woon, binnen negen maanden het al twee keer heb beleefd dat een bewoner van het balkon de dood tegemoet sprong. Tja. Zegt Mark dan misschien. We hebben hier in Nederland zo’n beetje de meest suicidevriendelijke balkons ter wereld. Dan gaat-tie weg. Mark moet naar “verkennende besprekingen” met “vertegenwoordigers” van “verschillende” zorgverzekeraars inzake een soort van pil van Drion. Die jongens van Bayer komen ook. En Jort. Kunnen we daarna pianospelen.

    tschakel says:

    In verband met een opmerking zojuist in de uitzending: ‘het lastigste in het onderwijs zijn de ouders’, een veelzeggende anecdote:
    Toen een paar collega’s op een ouderavond iets over het lastige gedrag van hun dochter meldden aan de ouders, waren die erg verbaasd. Hun reactie: “Wat gek, thuis kan ze heel goed met het personeel omgaan.”