Experts maken zich zorgen over gebruik melatoninepillen
Publicatiedatum: 16 augustus 2019
Wie niet goed slaapt, kan zich wenden tot een heel scala aan slaapmiddelen die een goede nachtrust beloven. Melatoninepillen zijn hier een voorbeeld van. Deze pillen zijn verkrijgbaar bij drogisterijen en daar maken slaapexperts zich zorgen over. In plaats van dat de pillen de slaap bevorderen, kunnen ze dit juist tegenwerken, zeggen zij tegen de NOS.
Verkeerd gebruik
Melatoninepillen bevatten het slaaphormoon melatonine, wat ervoor zorgt dat wij moe worden. De pillen worden veel gebruikt, want het is makkelijk om er aan te komen. Onterecht, vinden de slaapexperts. “Melatonine gebruik je makkelijk verkeerd, omdat je het precies op het goede tijdstip moet innemen”, zegt slaaponderzoeker Annemarie Luik tegen de NOS. “Bij verkeerd gebruik van melatonine kunnen mensen juist hun slaap gaan tegenwerken”, vult slaapprofessor Ysbrand van der Werf aan. “De werking is eigenlijk niet om beter te slapen, maar om je biologische klok te verzetten.”
Negatieve effecten
Hoewel het middel dus bedoeld is om de biologische klok te verzetten, wordt het meestal niet zo gebruikt. Ook wordt het niet op deze manier aangeprezen in winkels. Daardoor gebruiken veel mensen het dus niet op de goede manier en verzetten zij dus zonder dat zij het door hebben hun biologische klok. dat kan ervoor zorgen dat zij overdag slaperig zijn.
De experts die de NOS aan het woord laat zien het liefst dat melatoninepillen voortaan alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Zo kan de eigen huisarts het gebruik begeleiden en er zodoende voor zorgen dat de pillen het beoogde effect hebben.
Over melatonine
Melatonine is een stof die het lichaam aanmaakt in de pijnappelklier, aan de achterkant van de hersenen. Rond 20.00 uur ’s avonds begint het lichaam deze stof af te geven aan het bloed. Naarmate de tijd vordert wordt er steeds meer melatonine aangemaakt, waardoor wij ons moe gaan voelen. ’s Nachts is de melatoninespiegel op z’n hoogst en ’s ochtends daalt deze weer, waardoor we kunnen opstaan. In feite helpt melatonine dus het met het reguleren van het dag- en nachtritme. Externe factoren zoals stress en overmatig gebruik van de smartphone kunnen roet in het eten gooien. Deze zaken maken het slapen moeilijker, waardoor slaapmiddelen als melatoninepillen dé oplossing lijken. In feite is dit natuurlijk niet het antwoord, omdat de oorzaak van het slechte slapen niet ligt bij een gebrek aan melatonine.
Slechte slaper?
Oudere mensen maken over het algemeen minder melatonine aan dan jongere mensen. Het slaapritme kan daardoor veranderen of verstoord raken. Heeft u slaapproblemen? Dan kunt u een aantal dingen doen om een gezond slaapritme te bevorderen. Meer daarover in ons artikel 10 tips om beter te slapen.
Als u al langer een moeilijker slaper bent en alle tips uit het eerder genoemde artikel al heeft uitgeprobeerd, kunt u eventueel een bezoek aan de huisarts brengen. Een goede nachtrust is immers onmisbaar voor de mens.
(Bron: NOS, Platform ouderenzorg, Medisch Contact, Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek)