In deze landen kunt u beter niet met winterbanden rijden in de zomer
Publicatiedatum: 1 augustus 2019
Uit recent onderzoek van BOVAG blijkt dat ruim 500.000 Nederlandse automobilisten hun winterbanden nog niet hebben vervangen voor zomerse exemplaren. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook voor hoge boetes zorgen in het buitenland.
Winterbanden zijn ongeschikt voor de zomer
Winterbanden zijn gemaakt van relatief zacht rubber, waardoor deze meer grip hebben als het wegdek koud, bevroren of besneeuwd is. Bij hogere temperaturen gebeurt precies het tegenovergesteld. Winterbanden zijn niet geschikt om te rijden op heet asfalt, waardoor er veel weerstand ontstaat en de motor dus harder moet werken. Daardoor verbruikt de auto meer brandstof en dat is natuurlijk niet goed voor de portemonnee.
Bandenboete in Italië
Buiten het feit dat het gevaarlijk en duurder is, is het rijden op winterbanden in de zomer in sommige landen ook verboden. In Italië geldt al jaren de regel dat auto’s in de zomer niet mogen rondrijden op winterbanden met een beperkte maximumsnelheid. Winterbanden hebben op de rand een aantal letters staan. Deze letters corresponderen met de maximale snelheid die erop kan worden gereden. Stel: een auto kan maximaal 200 kilometer per uur, dan mogen er in de zomer dus geen winterbanden onder zitten die snelheden tot 180 kilometer per uur ondersteunen. Wie dit wel doet en wordt betrapt, kan rekenen op een boete tussen de 419 en 1682 euro.
Situatie in Zwitserland
Buurland Zwitserland heeft ook een wet waar iets dergelijks in staat. De Zwitserse reglementen schrijven voor dat personenauto’s altijd banden moeten hebben die overeenkomen met de maximale snelheid van de auto. Alleen winterbanden mogen een afwijkende maximum snelheid hebben, maar het is niet de bedoeling dat men buiten het winterseizoen op deze banden blijft rijden. Wie in de zomer rijdt op winterbanden met een maximale snelheid die lager is dan die van de auto, krijgt een boete. Ook de reservebanden moeten aan deze norm voldoen. Mensen die onder winterse omstandigheden ongelukken veroorzaken met een auto die zomerbanden heeft, krijgen overigens ook een boete.
Zomers autorijden in Oostenrijk
In Oostenrijk moeten auto’s van 1 november tot 15 april winterbanden onder hebben. Wat er in de tussentijd met de winterbanden moet gebeuren, staat niet expliciet beschreven in de wet, maar het is verstandig om deze te vervangen door zomerbanden. Wie in de zomer een ongeluk veroorzaakt met een auto zonder zomerbanden, kan erop rekenen dat dit zwaar wordt meegewogen bij het berekenen van de schadeclaim.
Onduidelijke regelingen in Duitsland en Luxemburg
Luxemburg en Duitsland hanteren een zelfde soort beleid. In deze 2 landen is het de bedoeling dat automobilisten de auto voorbereiden op de ’te verwachte weersomstandigheden’. Wie dit niet doet, kan beboet worden. Hoewel deze regeling ietwat vaag is, betekent dit dus in feite dat winterbanden in de zomer vervangen moeten worden.
Welke letter staat voor welke snelheid?
Gaat u binnenkort naar een van deze landen met de auto en heeft die van u nog winterbanden? Dan is het natuurlijk het verstandigst om de deze alsnog te veranderen. Als u hier geen mogelijk tot ziet, is het handig om te bekijken of de banden de maximale snelheid van de auto aankunnen. Zoals al gezegd komt u hierachter door te kijken welke letters er op de rand van de band staat. Hier een overzicht van welke letters u kunt tegenkomen en wat ze betekenen:
L ( tot 120 km/u)
M (tot 130 km/u)
N (tot 140 km/u)
P (tot 150 km/u)
Q (tot 160 km/u)
R (tot 170 km/u)
S (tot 180 km/u)
T (tot 190 km/u)
H (tot 210 km/u)
V (tot 240 km/u)
W (tot 270 km/u)
Y (tot 300 km/u)
ZR (meer dan 240 km/u)
(Bron: Zwitserse overheid, Oostenrijkse overheid, ANWB, BOVAG, AD, website Europese Unie)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het begrip winterbanden is het meest onzinnige verschijnsel in heet verkeer. Ooit bedacht voor extreem koude landen en daarna uitgewaaierd naar sub tropische landen, omdat de bandenindustrie winst wil zien. Nog even doordraaien en we kunnen ook regenbanden kopen en sneeuwbanden kopen. Sommige landen (Oostenrijk en Zwitserland) hebben winterbanden zelfs verplicht. Hoewel daar, in de bergen tijdens sneeuwbuien, alleen sneeuwbanden met extra grof profiel enige waarde hebben. Maar in landen als de Benelux en zuid Europa zijn het gebruik van winterbanden krankzinnig. Een Nederlander die in Nederland winterbanden gebruikt, heeft eigenlijk een psychiater nodig.