Blaren: zo voorkomt u ze en zo komt u er weer vanaf
Publicatiedatum: 18 juli 2019
Zeker wie veel loopt, kan erover meepraten: blaren op de voeten. Deze pijnlijke plekken maken het lopen een stuk minder prettig, maar gelukkig is er genoeg te doen om de kans op een blaar tot een minimum te beperken.
Hoe ontstaan blaren?
Blaren zijn oppervlakkige blaasjes met vocht die ontstaan bij te veel wrijving. Voeten zijn daarom het grootste risicogebied, want die gebruiken we elke dag bij het lopen. Vooral tijdens het afleggen van lange afstanden is de kans op blaren aanzienlijk, omdat de voeten dan gaan zweten. Een vochtige huid in combinatie met wrijving zorgt ervoor dat blaren makkelijker kunnen ontstaan.
Hoe voorkomt u blaren?
Om de kans op een pijnlijke blaar te voorkomen, doet u er goed aan om goed passende schoenen te dragen en sokken zonder al te veel naadjes. Daarnaast kunt u het dragen van schoenen met veel bandjes en harde randen bij de hiel beter vermijden. Schoenen met bandjes kunnen gaan schuren, zeker als het buiten warm is en uw voeten zweten. Daardoor kunt u op verschillende plekken op de voet blaren krijgen, wat natuurlijk geen wenselijke scenario is. Schoenen met een harde rand bij de hiel prikken vaak in dit stuk van de voet. U hoeft dan niet eens lang te lopen voordat er een blaar ontstaat.
Hoe behandelt u een blaar?
Toch een blaar? Geen zorgen. Zeker niet als de blaar klein is. Dan kunt u deze het best laten zitten en wachten totdat deze vanzelf oplost. Grote, pijnlijke blaren hebben wel behandeling nodig. Daar kunt u het volgende tegen doen:
- Maak de blaar zelf en de huid rondom de blaar goed schoon met een desinfecterend middel, zoals jodium.
- Prik met een steriele naald of mesje 2 kanten van de blaar in. Het steriel maken van deze objecten kunt u doen met alcohol.
- Druk de blaar vervolgens voorzichtig leeg met een wattenstaafje. Maak hierbij een rollende beweging. Desinfecteer vervolgens de blaar en de omgeving van de blaar weer en knip de losse huid absoluut niet weg. Dit beschermt de wond die is ontstaan.
- Dek de blaar af met een pleister en trek droge sokken aan. Het is handig om een beetje talkpoeder in de sok te strooien voordat u deze aantrekt.
Als u een blaar heeft doorgeprikt, is het belangrijk om de plek goed in de gaten te houden. Soms gaat een doorgeprikte blaar ontsteken en dat wilt u natuurlijk niet. Als dit toch gebeurt, kunt u het best naar de huisarts gaan.
Tips van de vrijwilligers uit de blarenpost
Bovenstaande tips zijn van toepassing op iedereen, maar voor mensen die graag veel en lang wandelen, zijn er nog een aantal extra adviezen. Deze zijn afkomstig van de vrijwilligers uit de blarenposten van de Nijmeegse Vierdaagse. In De Gelderlander vertellen zij dat het bijvoorbeeld een erg goed idee is om niet lopend naar de start van een wandeltocht te komen en dat het belangrijk is om de benen na het lopen goed te masseren. Dit stimuleert de doorbloeding. U kunt ook de stukken waar normaal tijdens het wandelen eelt ontstaat afplakken met tape (van de huidvriendelijke variant, uiteraard). Dat voorkomt ook blaren.
(Bron: De Gelderlander, RTL, Runners World)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb in 1972 in mijn dienstijd (dienstplicht) de Nijmeegsche vierdaagse gelopen, nadeel van dit dienstverband was, dat je geen vrije keuze in schoenen of sokken had. Je moest gewoon je z.g. kistjes aan en dikke wollen sokken aan. Advies van de leiding was om de voeten en met name zolen goed in te plakken met leukoplast. Dat heeft inderdaad geholpen. Ik had de 3e dag wel een flinke blaar op rechter hiel, maar EHBO heeft er een kussentje omheen gelegd, wat ze konden niet door het eelt heen prikken, behalve met een injectie naald, toen heb ik 60 km alleen op mijn voorvoet gelopen. Mijn ouders waren toen op een camping met de caravan vlakbij. Toen heb ik zaterdag’s mijn pleisters eraf gepeuterd. En de volgende dag werd de blaar groter! Toen naar het militair hospitaal geweest, de arts had slecht een klein sneetje nodig, toen spoot het vocht er al uit, pleister erop en klaar, nergens meer last meer van! Ik had het niet willen missen, mooiste van mijn diensttijd! Je kreeg ook respect van het kader, en een lintje naast het vierdaagse ruis, voor je z.g. 1e grijs!