MH17 5 jaar

Ramp met vlucht MH17 precies 5 jaar geleden

5 jaar gelden, op 17 juli 2014, wordt vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een BUK-raket. Hierbij overlijden bijna 300 mensen, waaronder meer dan 190 Nederlanders. Deze gebeurtenis heeft veel teweeg gebracht in onze samenleving en ook nu, 5 jaar later, haalt de ramp nog regelmatig het nieuws. Een korte terugblik. 

Wat gebeurde er met MH17?

Het zou een fijne vlucht moeten worden, maar het werd alles behalve dat voor de passagiers van MH17. De vlucht stijgt op 17 juli 2014 op vanaf Schiphol met als eindbestemming Kuala Lumpur, de Maleisische hoofdstad. Aan boord zijn 283 passagiers en 15 bemanningsleden. 193 van hen zijn Nederlanders.

Onrust in Oekraïne

De eerste vlieguren van MH17 verlopen vlekkeloos, maar dit verandert allemaal als het vliegtuig het Oekraïense luchtruim binnenkomt. In het oosten van dit land woedt dan – en nu nog steeds- een oorlog tussen het Oekraïense leger en separatistische groeperingen die bij Rusland willen horen. Er wordt in 2014 flink gevochten aan het front, waardoor het voor vliegtuigen eigenlijk niet veilig is om erover heen te vliegen. De inlichtingendiensten uit verschillende landen weten dit en delen deze informatie met de ‘eigen’ luchtvaar maatschappijen. De Maleisische inlichtingendiensten beschikken niet over deze informatie, waardoor Malaysia Airlines dus wel over Oost-Oekraïne vliegt, met deze vliegramp als gevolg.

Neergelegd met luchtafweergeschut

Het vliegtuig verdwijnt rond de klok van 14.00 uur ’s middags van de radar, ongeveer 2 uur na het opstijgen in Amsterdam. De Oekraïense luchtverkeersleiding zoekt nog contact met de bemanning in de cockpit, maar al vrij snel wordt duidelijk dat het onmogelijk is om ooit nog met hen te communiceren. Het toestel is door de separatisten neergeschoten met een BUK-raket, een wapen dat behoort tot de categorie luchtafweergeschut. Waarom het vliegtuig wordt neergehaald is niet duidelijk. Sommigen denken dat het een provocatie is vanuit Rusland, maar dit is slechts een aanname.

Indrukwekkende thuiskomst slachtoffers

De brokstukken van MH17 liggen verspreid over een gebied van 35 kilometer, waardoor het moeilijk is om al het bewijs efficiënt te verzamelen. Ook het terugbrengen van de slachtoffers naar de landen van herkomst is niet eenvoudig. 5 dagen na het neerstorten van de vlucht komen de eerste 40 Nederlandse overledenen met een speciale vlucht aan op Eindhoven Airport en worden in een grote rouwstoet naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. Een indrukwekkend gebeurtenis die live te volgen is op tv. Enkele beelden hiervan kunt u zien in deze video van RTL Nieuws.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Na 17 juli 2014

Sinds 17 juli 2014, is er heel veel gebeurd rondom de ramp. Er zijn verschillen herdenkingsplekken gerealiseerd, waaronder het Nationaal Monument MH17 in het Noord-Hollandse Vijfhuizen. het monument bestaat uit een centraal punt en een herinneringsbos met 298 bomen. Elke boom staat voor 1 van de slachtoffers. De bomen worden omringd door zonnebloemen. De opening van het monument vindt plaats op 17 juli 2017. Hierbij zijn ook de koning en koningin aanwezig. Meer over het Nationaal Monument MH17 vindt u op de website van deze gedenkplek.

Onderzoeksteam

Naast gedenkplekken, heeft de Nederlandse overheid ook stappen gezet in het opsporen van de daders. In augustus 2014 wordt het JIT (afkorting van Joint Investigation Team) opgezet, een team van onderzoekers uit Nederland, België, Maleisië, Australië en Oekraïne. Zij doen al jaren onderzoek naar hoe de ramp heeft kunnen gebeuren en hebben in juni 2019 een aantal vermoedelijke daders aangewezen. Deze mensen, 3 Russen en 1 Oekraïner, zijn op de nationale- en internationale lijsten met verdachten geplaatst. Of zij ooit opgepakt en vervolgd zullen worden, is nog onduidelijk.

Haandrikman! over MH17

Vandaag, precies 5 jaar na de ramp met MH17, is er veel aandacht voor de ramp. Ook in het NPO Radio 5-programma Haandrikman! besteedt dj Bert Haandrikman er aandacht aan. Hij belt in het eerste uur van de uitzending met documentairemaker Geertjan Lassche, die de documentairereeks Break Free heeft maakt. Hierin staan jongeren die zijn overleden op vakantie centraal. In de Break Free-reeks die nu op NPO 3 te zien is, gaat het over jongeren die zijn omgekomen tijdens MH17. U hoort Haandrikman! van maandag tot en met donderdag van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Stentor, NRC, Rijksoverheid, Omroep Brabant, RTL Nieuws, Nationaal Monument MH17, ANP)

Geef een reactie