Duur 02:28
Gepubliceerd op 22 juli 2019

We zijn er Bijna!: van Zagreb via Banja Luka naar Jajce

De reis van het gezelschap van We zijn er Bijna! begint in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. De stad ligt in het noorden van het land, niet ver van de grens met Slovenië langs de oever van de Sava rivier op de helling van de Medvednica berg. De route is van tevoren uitgestippeld en gecontroleerd op wegen die toegankelijk zijn voor campers en caravans. Volgens het routeboek gaat de weg via een indrukwekkende kloof langs de Vrbas rivier, maar een geschaarde vrachtwagen gooit roet in het eten. De weg is afgesloten en het alternatief is een omweg via de bergen.

Een herhaling van We zijn er Bijna! door de Balkan is wekelijks te zien van zaterdag 18 juli tot en met 22 augustus 2020 om 19.05 uur op NPO 1.

Gunstige ligging

Zagreb heeft een rijke geschiedenis. Dat heeft het te danken aan de gunstige ligging tussen Venetië, Wenen en Boedapest. Deze steden hebben een enorme invloed gehad op de culturele ontwikkeling van de stad. Dat is terug te zien aan de vele monumenten en musea, galerieën, herenhuizen en kerken. Zagreb ligt aanvankelijk alleen op de linkeroever van de Sava. Het stadsdeel aan de zuidkant, Novi Zagreb, kwam pas halverwege de 20e eeuw tot ontwikkeling. Aan de zuidkant ligt Pleso, de internationale luchthaven van Zagreb.

Musea en galerieën

De stad heeft meer dan 60 musea en galerieën. Het Stadsmuseum, Muzej Grada Zagreba, Leert u alles over de geschiedenis van Zagreb. Die geschiedenis begint met de vondst van Romeinse voorwerpen en eindigt bij de stad zoals we die vandaag kennen. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster. Een ander museum is het Archeologisch Museum in het Vranyczany-Hafner Paleis. Het museum bezit ongeveer 460.000 objecten uit verschillende tijdperken, zoals de prehistorie, de Grieken, Romeinen en de middeleeuwen.

Kerken

De stad is ook rijk aan kerken. De Sint Stefanuskathedraal is de belangrijkste kerk van Zagreb. De gotische kerk uit de 12e eeuw ligt in het centrum van de stad. De kerk is relatief ‘nieuw’, omdat de kerk in 1880 tijdens een zware aardbeving voor een groot deel is verwoest. Een andere belangrijke kerk is de Sint Marcuskerk. Het is tevens één van de oudste gebouwen in Zagreb. De kerk staat vooral bekend om het plein, het St. Marcusplein, waar het Kroatische parlement zich bevindt. Een andere opvallende element is het dak met gekleurde dakpannen waarop het stadswapen van Zagreb en het staatswapen van het oude koninkrijk van Kroatië, Dalmatië en Slavonië te zien zijn.

Sint Marcuskerk 

Bosnië Herzegovina

Via Banja Luka gaat de reis verder naar Jajce in Bosnië Herzegovina. Banja Luka is de tweede grote stad van Bosnië Herzegovina. En hoewel Sarajevo de echte hoofdstad is, is Banja Luka de hoofdstad van de Republiek Srpska, oftewel het Servische gedeelte van het land. De stad ligt langs de rivier Vbras. De rivier dankt zijn naam aan de vele wilgen die langs de overs staan. Vbras betekent namelijk in het Bosnisch wilg.

Banja Luka

Jasenovac

Net over de grens in Kroatië ligt het voormalig concentratiekamp Jasenovac. Het is het grootste concentratie- en vernietigingskamp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het wordt opgericht in 1941 en bestaat uit een complex van 4 grotere en 3 kleinere kampen verspreid over een oppervlakte van ongeveer 200 vierkante kilometer. Het grootste gedeelte van het kamp ligt bij de stad Jasenovac. In het kamp worden voornamelijk Serviërs en zigeuners omgebracht, vaak op gruwelijke wijze. Het kamp staat in de boeken als één van de meest afschrikwekkende kampen waar mensen op de meest gruwelijke wijzen zijn omgebracht. Het aantal slachtoffers is niet precies bekend, maar naar schatting gaat het om 700.000 slachtoffers, misschien wel meer. In 1945 wordt het kamp grotendeels door kampbewaarders afgebroken om eventueel bewijsmateriaal te vernietigen. In het Jasenovac Memorial Area is een namenlijst te vinden met daarop, lang nog niet alle, slachtoffers. Martine, Jos en Riek bezoeken dit monument. Een verslag van dit bezoek en hun verhalen is te zien in het filmpje bovenaan dit artikel.

Monument bij concentratiekamp Jasenovac

Jajce

Verder naar het zuiden ligt Jajce. Volgens velen zo mooi dat het wel een openluchtmuseum lijkt. In het centrum van het stadje loopt de Pliva waterval. Ooit was de Pliva waterval rond de 30 meter hoog. Nu nog maar 22 meter door een aardbeving en aanvallen op de stad tijdens de oorlog. Bij de waterval komt de Vbras samen met de Pliva. De rivier Pliva is beroemd om zijn schone water, vooral in de buurt van de bron in de bergen. Vanuit Jajce gaat de reis door naar Sarajevo.

Pliva waterval

Route en reisverhalen

Petra en Willem begeleiden dit jaar de reis door de Balkan. In een filmpje stellen zij zich graag aan u voor. En bent u ook zo benieuwd hoe Martine zich voorbereid op de reis? In een filmpje laat ze dat zien. De route en reisverhalen van de reis door de Balkan, en ook eerdere reizen, zijn te volgen op onze site!

Aflevering 1 van We zijn er Bijna! is te zien op maandag 22 juli 2019 om 21.15 uur op NPO 1. 

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ragon says:

    de uitzending was weer leuk!

    Ad Voskamp says:

    Geachte redactie,
    In het algemeen heb ik veel waardering voor de programma’s van Omroep Max. Dat ik aan het programma “We zijn er bijna” weinig kijkplezier beleef heeft enerzijds veel te maken met het feit, dat ik in het geheel niets heb met het camper- of caravanleven, doch dat hierbij ook een ander element een rol speelt.
    Het steekt mij n.l., dat er hierbij ruime aandacht wordt besteed aan de activiteiten van een seniorengroep uit de bevolking, die over redelijke financiële middelen beschikt. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar als je dit afzet tegenover een veel grotere groep, die deze mogelijkheden niet heeft ondanks de met een bijna vaste regelmaat opduikende publicaties over het superieure geluksgevoel van de Nederlanders in vergelijking met mensen uit omringende landen en de grote rijkdom van de senioren vind ik, dat Omroep Max ook wel ruime aandacht mag besteden aan dit genre onjuiste en misleidende berichten. Er is n.l. nogal veel naar beneden toe gesleuteld aan zowel de levenskwaliteit als wel het inkomen van 65+ers in het laatste decennium. Het zal misschien minder amusementswaarde opleveren, maar wel een meer realistische kijk op de samenleving kunnen geven en het wel- of niet welbevinden van de ouderen daarin wat waarheidsgetrouwer kunnen weergeven.
    Met vr. groeten,
    Ad Voskamp.

    Boudewijn CTM says:

    Heel erg genoten van de nieuwe serie. Heb alle uitzend dagen genoteerd in de kalender!
    Ook zou ik graag de heer Ad Voskamp willen vertellen dat ik heel erg medelijden met hem heb. Heel verdrietig wanneer je zo meent te moeten reageren op deze heerlijke programma’s. Ik ben juist heel blij met dit soort programma’s. Zo zie je nog eens wat en kun je delen in het geluk van de deelnemers aan de reis. Ik ben juist helemaal niet jaloers of afgunstig op mensen die het beter hebben en al helemaal niet wanneer ze mij mee laten genieten van hun “grote rijkdom” zoals Ad Voskamp dat stelt in zijn commentaar. Ik kan heel goed de zon in het water zien schijnen en geniet ervan. Alle deelnemers aan de reis en de medewerkers van Max daarvoor heel hartelijk dank.

Bekijk ook

Meer