patiënt en huisarts

Kankerpatiënt heeft behoefte aan meer ondersteuning van de huisarts

Jaarlijks krijgen ruim 116.000 mensen de diagnose kanker. Elke soort kanker is anders met elk een eigen behandeling. En wat de beste behandeling is, is voor iedereen verschillend. Om hier een goede keuze in te maken is er bij kankerpatiënten grote behoefte om dit met de huisarts te bespreken. Toch is dit contact niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit onderzoek door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK). 

Samen beslissen

Uit het onderzoek komt vooral naar voren dat patiënten behoefte hebben om samen te beslissen over de behandeling en daarbij speelt de huisarts een belangrijke rol. Samen beslissen wil zeggen dat de patiënt samen met de zorgverlener beslist welke zorg of behandeling het beste bij diegene past. Van de mensen die behoefte hebben aan contact heeft twee derde ook daadwerkelijk contact met de huisarts. Dat is vooral kort na de diagnose, maar ook tijdens de behandeling.

Luisteren

Patiënten willen vooral dat de huisarts naar hen luistert als zij hun zorgen en overwegingen delen. Ook dit gebeurt niet altijd. Slechts de helft van de patiënten die contact heeft met de huisarts zegt dat dit daadwerkelijk gebeurt. Daarnaast willen patiënten dat huisartsen hun bevragen of zij de informatie over de diagnose, de behandeling en de mogelijke gevolgen begrijpen. En dat de mening van de patiënt er toe doet in het maken van de keuzes. Dit gebeurt slechts bij een beperkte groep. Overigens geven diegene die contact hebben gehad met de huisarts de zorgverlener gemiddeld een 7,4. Die waardering is hoger (een 8) als de huisarts zelf contact zoekt met de patiënten.

Rol huisarts

Wat duidelijk uit het onderzoek naar voren komt is de behoeft van de patiënt om samen te beslissen over de behandeling. Naast de rol van de huisarts is hier ook een rol voor de gespecialiseerd verpleegkundige neergelegd. De gespecialiseerd verpleegkundige heeft meer aandacht voor het samen beslissen over de behandeling dan de huisarts. Slechts 1 op de 10 ondervraagde patiënten heeft geen contact met de gespecialiseerd verpleegkundige gehad terwijl daar wel behoefte aan is. Wel vinden de patiënten dat er nog onvoldoende gesproken wordt over wat voor de patiënt belangrijk is en diens mening.

Proactief ondersteunen

Volgens NFK is er nog verbetering nodig. Ook zij zien het belang van het bespreken van de voorkeuren en wensen van de patiënt zowel tijdens als na de behandeling. Zij moedigen aan dat zorgverleners (ex-)kankerpatiënten proactief ondersteunen in het maken van deze vaak onmogelijke keuzes.

(Bron: ANP/ NFK/KWF)

Geef een reactie