Zo houdt u uw gazon mooi en gezond tijdens zomerse omstandigheden
Publicatiedatum: 30 juni 2019
Gras is een sterk en flexibel gewas en kan veel hebben. Flinke hitte en droogte is dan ook niet zo’n probleem voor een gazon, maar er zijn wel zaken waar u rekening mee kunt houden, zodat uw grasveld er snel weer mooi groen bij staat na een langere periode van warm en droog weer.
Geel gras
Als het langere tijd droog is, reageert gras daarop door geel te verkleuren. Dit betekent niet dat het dood is, maar aan het overleven. Zo snel het weer koeler en vochtiger is, zal het zich uiteindelijk herstellen, maar soms heeft het hierbij wat hulp nodig.
Hoe vaak water geven?
Gras heeft het meeste water nodig als het groeit. Bij kou in de winter, maar ook als de temperatuur boven de 25 graden komt, staat de groei stil. Er is dan minder water nodig en het is dan ook niet nodig om veel extra te sproeien bij warm weer. Zonder water kan gras ook weer niet, maar het is beter eens in de zoveel tijd flink water te geven, dan elke dag kleine beetjes. Op deze manier wordt niet slechts de bovenlaag van de grond nat, maar ook de diepere delen. Dit zorgt er voor dat de wortels optimaal groeien en niet lui aan de oppervlakte blijven. Ook kan gras op een goed verzadigde grond erna langere tijd zonder water af.
Maaien en gaten prikken
U helpt uw grasveld door tijdens warmte niet te vaak en zeker niet te kort te maaien. Des te korter het gras is, des te kwetsbaarder het wordt. Houd daarom minimaal een lengte van 4 centimeter aan. Het voorkomt overmatige verdamping en het beschermt de wortels tegen de felle zon. Zorg er nu ook zeker voor dat de messen van uw grasmaaier goed scherp zijn. Dit voorkomt rafelige randen bij de grassprieten en daardoor overmatige verdamping. Verticuteren is alleen nodig als de grasmat erg verdicht is. Doe dit in elk geval pas als de temperatuur onder de 20 graden blijft, maar door alvast op enkele plekken wat gaten in het gazon te steken, zorgt u ervoor dat water beter opgenomen wordt.
Mesten
Zo gauw de temperatuur na een warme periode langere tijd onder de 20 graden blijft, is het goed om bij te mesten. Door sproeien zijn veel voedselstoffen weggespoeld en op deze manier vult u de benodigde stoffen weer aan. Bepaalde meststoffen verminderen ook meteen het mos in het gazon en zetten dat om in mest voor het gras. Heeft u dit jaar weinig of nog geen kalk gestrooid, dan is augustus geschikt om dat alsnog te doen.
Ongedierte: emelten en engerlingen
In de zomer komen er vaak graslarven als emelten en engerlingen in het gazon voor, die de wortels kapot vreten. Bij ernstige aantasting kan het gras zelfs los komen te liggen. Emelten zijn de larven van de langpootmug en engerlingen die van verschillende keversoorten. Naast het gazon behandelen met aaltjes, die de larven te lijf gaan, is er nog een milieuvriendelijke manier om het gras te behandelen. Door het ‘s avonds goed nat te maken en af te dekken met dik, donker plastic en daar stenen overheen te leggen tegen het wegwaaien. ‘s Morgens kunt u het plastic vervolgens weghalen en de larven verwijderen, die naar de oppervlakte gekomen zijn doordat het onder het plastic warm wordt.
Onkruid
Naast mos kan er ook klaver en ander onkruid opduiken in het gazon. Niet iedereen vindt dit even erg, aangezien het gazon nog steeds een groene aanblik heeft. Voor wie het echter niet kan waarderen, kan het helpen het onkruid te wieden of uit te steken. Nadeel is dat uw rug en knieën hier meestal wat minder blij mee zijn. Door staan en knielen (met kniebeschermers) af te wisselen kunt u uw rug en knieën wat sparen. Chemische middelen gebruiken is minder arbeidsintensief, maar wel schadelijk voor vogels, insecten en soms ook huisdieren. Klaver is wat lastiger te bestrijden, vanwege zijn lange uitlopers, maar door regelmatig de onkruiden verwijderen, zal het gazon herstellen. Een kwestie van de aanhouder wint. Maai ook in het geval van onkruid uw gazon niet te kort, aangezien mossen en klavers dan beter kunnen groeien.
Bijzaaien
Vertoont uw gazon kale plekken, of zijn er delen aan vervanging toe, dan is de maand augustus een goede tijd om graszoden te leggen of kale plekken in te zaaien. Gras zaaien kan nog tot uiterlijk eind september.
Lees meer tuintips voor de maand juli en de rest van het jaar van Krijn Spaan en tips om slim water te geven bij aanhoudende hitte.
(Bron: Krijns groentips, Grasdokter, Tuin en Gras, RTL Nieuws)