Voormalig woonhuis Anne Frank via internet te bekijken
Publicatiedatum: 13 juni 2019
Ter ere van de 90ste geboortedag van Anne Frank is er een website gemaakt waarop het woonhuis van het gezin Frank aan het Merwedeplein online bekeken kan worden. Door middel van 360-graden beelden kunt u virtueel in het huis rondlopen.
Online tentoonstelling
De familie Frank bewoont het huis aan Merwedeplein 37-2 van december 1933 tot juli 1942. Tot het gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen wordt onder te duiken in het Achterhuis aan de Prinsengracht. In samenwerking met Google heeft de Anne Frank Stichting de online tentoonstelling gemaakt. Via 360-graden beelden, die zijn gemaakt met behulp van Google Street View, kunnen alle vertrekken in de woning bekeken worden. Inclusief de slaapkamer die Anne er met haar zus Margot gedeeld heeft.
Jaren 30
De woning wordt sinds 2005 verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds en dient als onderkomen voor buitenlandse schrijvers die niet vrij kunnen werken in hun eigen land. Het huis is ingericht in de stijl van de jaren 30, de periode dat de familie Frank er woont.
Oud-klasgenoten gedenken Anne
Op Anne’s geboortedag zelf, op woensdag 12 juni 2019, hebben 2 van haar vroegere klasgenoten in het huis aan het Merwedeplein gesproken met schoolkinderen van verschillende leeftijden. Albert Gomes de Mesquita (89) en Jacqueline van Maarsen (90) hebben met de schoolkinderen herinneringen opgehaald aan Annes 13e verjaardag in 1942 die zij beiden bijgewoond hebben. Het is dan 3 weken voordat de Familie Frank onderduikt in het Achterhuis. Tijdens die verjaardag krijgt Anne haar eerste, rood-geruite dagboek, waarin zij brieven schrijft aan haar verzonnen vriendin, Kitty en die later door haar vader zijn uitgegeven als Het Achterhuis. Het verjaardagsfeestje is getekend door anti-Joodse maatregelen. Zo zijn de klasgenoten op het partijtje allemaal Joods, zitten zij verplicht op een Joodse school en moeten zij een Jodenster dragen. Het is voor hen verboden een park, bioscoop of zwembad te bezoeken.
Verenigde Naties planten boom voor Anne Frank
Niet alleen op het Merwedeplein, ook op andere plekken en manieren is stilgestaan bij Annes leven en betekenis. Voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York is bijvoorbeeld een kastanjeboom geplaatst ter nagedachtenis aan Anne Frank en de andere slachtoffers van de vervolgingen tijdens het Duitse Derde Rijk (1933-1945). De boom is afkomstig van een loot van de in 2010 omgewaaide kastanje die Anne vanuit haar onderduikadres aan de Prinsengracht in Amsterdam kan zien. Andere jonge planten, afkomstig van de oorspronkelijke boom staan inmiddels bij honderden Anne Frank-scholen over de hele wereld.
(Bron: Anne Frank Stichting, ANP)