ananas

Waarom prikt ananas bij sommigen in de mond?

Verse ananas. Waar de één opveert van deze zoete en sappige vrucht, krijgt de andere de rillingen over de rug. Die rillingen komen door het prikkelende gevoel dat de ananas in de mond kan geven. Maar hoe komt het dat ananas prikt? En is het te vermijden?

Schijnvrucht

De tropische vrucht kent zijn oorsprong onder andere in Brazilië. Het woord ‘ananas’ betekent letterlijk uitmuntende vrucht.
De ananas is een grote samengestelde schijnvrucht. Een schijnvrucht is een vrucht waarbij naast het vruchtbeginsel en de zaadknoppen ook andere plantdelen meedoen met de vorming van de vrucht. De ananas is rijk aan vitaminen, zoals bètacaroteen en vitamine E, en aan mineralen, zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, zink en jodium. Een rijpe ananas herkent u aan de middelste bladeren bovenop, die dan makkelijk los te trekken zijn, de sterke ananasgeur en het stevige en veerkrachtige vruchtvlees.

Bromelaïne

Behalve vitaminen en mineralen bevat een ananas het enzym bromelaïne. Hoewel dit enzym de veroorzaker is van het vervelende mondgevoel wat sommigen ervaren, is het vooral ook een heel erg goed voor ons. Het wordt sinds de jaren 50 medicinaal ingezet en  heeft van nature ontstekingsremmende eigenschappen en heeft invloed op onze immuuncellen en de bloedstolling. Het wordt om deze redenen onder meer ingezet bij wondgenezing, als ontstekingsremmer en als pijnstiller.

Zo kunt u ananas eten zonder dat hij prikt

Goed of niet, bromelaïne kan dus wel het vervelende gevoel in de mond veroorzaken. Dit gevoel gaat overigens weg als u de ananas doorslikt, dan nemen speeksel en darmsappen het gevoel weg. Goed om te weten is dat de meest bromelaïne in het midden, de stam, van de ananas zit. Houd hier dus rekening mee als u de ananas snijdt. Of verwarm hem, dan breekt het enzym ook af. We hebben hieronder nog een paar tips voor het goed snijden van de ananas.

Tips om de ananas te snijden

Wat heeft u nodig? Een groot scherp mes en een snijplank.

  1. Snijd de boven- en onderkant van de vrucht af.
  2. Snijd de schil van boven naar beneden, strook voor strook af.
  3. Zit er hier en daar nog een zwart puntje? Snijd die er voorzichtig uit door in te snijden onder en boven het puntje.
  4. Verwijder de binnenkant van de vrucht, die is minder lekker. Dit kan door hem in kwarten te snijden en de binnenkant te verwijderen.

Een aangesneden verse ananas kunt u het beste in de koelkast bewaren. Bewaar de stukken in een luchtdichte bak. Zo kunt u we wel 4 tot 5 dagen bewaren. Het lekkerst is de ananas als u het voor het eten op kamertemperatuur laat komen. 

(Bron: Wikipedia/24Kitchen)

Geef een reactie