nabestaandenpensioen

Nabestaandenpensioen

Eind vorig jaar schreven we op deze plek over ‘vergeten exen’: ex-partners voor wie mogelijk nog een pensioen klaarstaat. Het gaat in die gevallen om het nabestaandenpensioen dat de ex tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Die column maakte veel los.

In de wet is geregeld dat bij een echtscheiding het tot dan toe opgebouwde nabestaandenpensioen apart wordt gezet voor de ex-partner. Dit ‘bijzonder partnerpensioen’, zoals het officieel heet, wordt uitgekeerd als de ex is overleden. Ons vermoeden was dat veel ex-partners hier niet van op de hoogte zijn, en daarnaast ook niet in beeld zijn bij het pensioenfonds. Vandaar de naam ‘vergeten ex’.

Alsnog op het spoor

De column maakte veel los: in korte tijd kregen we meer dan 200 telefoontjes. Enkele tientallen bellers zetten we alsnog op het spoor van hun nabestaandenpensioen, zoals mevrouw C. Onze column was voor haar aanleiding om contact op te nemen met pensioenfonds PMT. Wat bleek: er staat zo’n 200 euro per maand aan nabestaandenpensioen voor haar klaar. Of mevrouw T: aan 20 jaar huwelijk hield zij tot haar blije verrassing ineens een aardig nabestaandenpensioen over. En omdat haar ex al enige tijd bleek te zijn overleden, kreeg ze ook een nabetaling van 10.000 euro.

Veel leed

We merkten ook dat we een zeer gevoelig onderwerp hadden aangeboord – vandaar dat we de bellers deze keer niet bij de volledige achternaam noemen. Veel verhalen legden het leed bloot dat achter een gestrand huwelijk schuilgaat. Mevrouw W vertelde dat haar ex altijd had geweigerd haar deel van het verevende ouderdomspensioen aan haar over te maken. Ook de alimentatie was nooit doorgekomen. Armoede was haar deel geweest, maar alles was beter dan verdergaan met haar ex. Het nabestaandenpensioen was een aardige opsteker, maar eigenlijk ook niet meer dan een doekje voor het bloeden. Verhalen over vreemdgaan, maar ook over mishandeling tijdens het huwelijk. Bij het horen van deze geschiedenissen raakte de pensioensores vanzelf op de achtergrond.

Pensioenen worden uitgekleed

En toch, als MAX Ombudsman kijken we uiteindelijk wel weer naar hoe het nu gaat met die pensioenen. En daarover viel ons in al die gesprekken nog iets op. Namelijk dat veel nabestaandenpensioenen de laatste jaren wel heel erg zijn uitgekleed. Dat zit zo. Het ‘klassieke’ nabestaandenpensioen is op opbouwbasis. Dit nabestaandenpensioen is gegarandeerd als uw (ex-) partner eerder overlijdt dan uzelf. Daarnaast is het nabestaandenpensioen op risicobasis al geruime tijd aan een opmars bezig. De premie hiervan is lager, maar de risico’s voor de nabestaande zijn hoger. Zo vervalt dit nabestaandenpensioen zodra de deelname bij het pensioenfonds eindigt. Bijvoorbeeld bij het wisselen van baan. Ook bij een echtscheiding gaat het nabestaandenpensioen dat op risicobasis is opgebouwd in rook op.

Zorgwekkende ontwikkeling

Door deze versobering zal de overblijvende (ex-)partner, denkend dat het pensioen goed geregeld was, in werkelijkheid steeds vaker berooid achterblijven. Wij vinden dit een zorgwekkende ontwikkeling, en zijn dan ook benieuwd naar uw ervaringen. In ieder geval kan het geen kwaad om na te gaan hoe het nabestaandenpensioen in uw geval geregeld is.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (5)

    oosterwijck says:

    Mijn moeder, is vorige maand overleden, op 94-jarige leeftijd. Ze had vroeger een weduwepensioen van mijn vader (die op 75 jarige leeftijd overleed). Werkzaam geweest bij het ministerie van Justitie (ABP), Min moeder was 10 jaar jonger dan mijn vader en was op dat moment 65 jaar. Tien jaar later, op 75 jarige leeftijd hertrouwde mijn moeder. Haar tweede echtgenoot was toen 85-jaar oud en had een militair pensioen bij het ABP. Het pensioen van mijn vader verviel, bij dat tweede huwelijk. Na tien jaar huwelijk overleed haar tweede man. Toen had ze geen recht op een weduwepensioen van haar tweede man (omdat ze na haar 65 jaar trouwde), maar ook niet meer op het pensioen van haar eerste man. Het pensioen van haar eerste man (mijn vader) was vervallen door haar tweede huwelijk. Ze moest het daarna stellen met alleen AOW. Ik heb dit altijd zéér onrechtvaardig gevonden en mijn inziens niet correct. Waar kan ik informatie krijgen?

      MAX Vandaag says:

      Beste oosterwijck, bedankt voor uw reactie. MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

      oosterwijck says:

      Helaas word ik nergens lid van, dus ook niet van Omroep Max. Dus dan maar geen advies van Omroep Max.

      B.Harmsen says:

      Ze zal toch wel toeslagen hebben ontvangen? er is nagenoeg niemand in dit landje dat het alleen met zijn AOW hoeft te doen.

      En u zou voor info eens een gratis afspraak kunnen maken met een advocatenkantoor en u probleem voorleggen.

    oosterwijck says:

    Mijn ervaringen stel ik gratis ter beschikken, ter lering en vermaak. Uit mijn ervaringen, die ik durf en wil openbaren, kunnen veel mensen iets opsteken en een mening vormen. In tegenstelling tot de massa, die hun eigen shit verborgen houden en mooi weer spelen. Niemand hoeft lid te zijn of te betalen, dat wil ik geheel gratis en belangen loos.