Dit regelt het Europees Parlement óók voor u?
Publicatiedatum: 15 mei 2019
Op 23 mei 2019 mogen we weer naar de stembus. Dit keer kiezen we het Europees Parlement. Als onderdeel van de Europese Unie, en daardoor zetels in het Europees Parlement, beslist Nederland mee over de wetgeving van de EU. Door te stemmen heeft u daar dus ook invloed op. Het Europees Parlement regelt natuurlijk tal van zaken, maar er zijn zaken waar u dagelijks mee te maken heeft die zij ook regelen.
Goedkoop bellen en sms’en in Europa
Volgde vroeger na een heerlijke vakantie een gepeperde telefoonrekening, dat behoort nu tot de verleden tijd. Sinds 15 juni 2017 kunt u zonder extra kosten bellen, sms’en en mobiel internetten binnen de EU. Voor het gebruikmaken van het netwerk van de buitenlandse provider worden geen extra kosten meer in rekening gebracht. Daar komt vanaf 15 mei 2019 bij dat bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land ook een stuk goedkoper wordt. Bellen gaat maximaal 23 cent per minuut kosten.
Geen grenscontroles
Wie voorheen op reis gaat staat bij de grens in een lange file voor de paspoortcontrole. Sinds de grenzen vrij zijn gegeven, scheelt dit een hoop tijd en hebben we de mogelijkheid om door de hele Europese Unie vrij te reizen. Dat geldt niet alleen voor reizen met de auto, maar scheelt ook lange wachtrijen op het vliegveld.
Vrije handel
Nederland importeert een hoop producten uit het buitenland, maar tegelijkertijd exporteren we misschien nog wel veel meer. Nu vraagt u zich misschien af, wat heeft dit met de Europese Unie te maken? Nou, mede door de vrije handel hebben we in onze supermarkten Spaanse sinaasappels, Franse kazen en Italiaanse wijnen liggen. Daar staat tegenover dat producten als Goudse kaas, eieren en groenten van Hollandse bodemen dankzij de Europese Unie vrij kunnen worden verhandeld aan andere EU-landen. Dit levert behalve inkomsten ook werkgelegenheid op.
Netflix
Netflix liefhebbers die in het buitenland ook graag naar hun eigen serie kijken, kunnen dat sinds 2018 naar hartenlust doen. Voorheen geldt een geoblokkade, het beperken van toegang tot websites en internetcontent op basis van het land waar u bent, maar die is 2018 opgeheven. De Europese lidstaten zijn overeen gekomen dat deze zogeheten geoblokkade niet zomaar mag.
De Europese Parlementsverkiezingen zijn op donderdag 23 mei 2019. Wie zijn de lijsttrekkers? Kees Boonman zoekt in zijn #KeeslvlogEuropa er een aantal op.
(Bron: AD)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Tjonge jonge wat een voordelen. … Bellen wordt goedkoper en we kunnen naar Netflix kijken tijdens de vakantie! … Dat verhaal over export en import slaat nergens op, er wordt al 2000 jaar handel gedreven met andere landen. Daar is geen EU voor nodig. Nu weet ik hoe belangrijk de EU is voor mij.
Telefoneren naar het buitenland en Netflix kijken tijdens de vakantie, een paar tientjes voordeel per jaar, is het resultaat van de EU. … Daar staat tegenover een paar duizend euro belastingverhoging, om een corrupte bank in Italie te redden, dat is de rekening van de EU.