Citroengeranium: Pelargonium graveolens
Publicatiedatum: 18 mei 2019
De citroengeranium, ook wel bekend onder de naam roosgeranium, wordt in tegenstelling tot andere geraniums niet zo zeer om zijn bloemen gehouden, maar meer als bladplant en vooral om de citroengeur die de plant verspreidt bij aanraking. Een bijkomend voordeel is dat muggen de geur beslist niet op prijs stellen.
Standplaats
Geef deze geranium een lichte plek, waar het niet kouder wordt dan een graad of 13 en liefst niet warmer dan 20 graden. Na de laatste nachtvorst kan hij eventueel ook in de tuin worden gezet, maar haal hem voor de eerste nachtvorst weer naar binnen. Hij kan in de woonkamer overwinteren, al zullen zijn stengels dan vaak wel wat slap worden, maar ook op een koele plek met een temperatuur tussen de 7 en 10 graden. Pas de watergift daarop aan.
Water geven
Laat de grond tussen de gietbeurten steeds weer licht opdrogen, maar niet zo dat de plant uitdroogt, want dan verdort zijn blad. Hij mag ook zeker niet te nat staan, want dan gaan de wortels rotten. In de zomer komt dat afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en warmte neer op zo’n 2 á 3 keer per week en ’s winters meestal niet vaker dan eens per week.
Geef tijdens de lente en zomer elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten.
Bloei
Van zijn bloei moet de citroengeranium het niet echt hebben. De bloempjes die er aan komen zijn zeer fijntjes, maar desalniettemin fraai om te zien.
Aroma
De citroengeranium wordt niet alleen als kamer- en tuinplant gebruikt, de etherische olie uit de plant wordt daarnaast gebruikt voor aromatherapie.
Verpotten
Voorzie de citroengeranium elke 1 á 2 jaar van een flinke laag nieuwe potgrond en als hij uit zijn pot groeit ook meteen van een grotere maat pot.
Snoeien
De plant kan uiteindelijk uitgroeien tot een flinke struik van 1 tot anderhalve meter hoog. De frisse, groene stengels zullen daarbij licht gaan verhouten. U kunt hem het beste elk jaar terug snoeien, zodat hij compact en vertakt blijft. Blijf hem daarnaast gedurende het jaar af en toe toppen. Dit gaat wel grotendeels ten koste van de bloei, maar in het geval van de citroengeranium is dat dus niet zo’n groot gemis. Komt de plant wel tot bloei, verwijder de bloemen dan als ze uitgebloeid zijn.
Na verloop van tijd worden de planten meestal wat minder mooi en kunt u ervoor kiezen om stekken te nemen, om zo een nieuwe plant te creëren.