Meldpunt

Meldpunt: rekenfouten van pensioenfondsen

Bij de berekening van de miljoenen Nederlandse pensioenen gaat soms iets fout, waardoor gepensioneerden te veel of te weinig pensioen krijgen. Wanneer en waarom gaat het mis? Meldpunt besteedt hier in een pensioenspecial aandacht aan op vrijdag 10 mei 2019.

Rekenfouten

De afgelopen maanden heeft Meldpunt diverse voorbeelden laten zien van gepensioneerden die geld moeten terugbetalen aan pensioenfonds ABP, omdat zij door een fout jarenlang te veel hebben gekregen. Bij ABP-deelnemer Ruud Schouten is het omgekeerde aan de hand. Hij en zijn vrouw, ook ABP-deelnemer, blijken de afgelopen 10 jaar te weinig pensioen te hebben ontvangen. Daarvoor hebben zij een nabetaling van 25.000 euro ontvangen. Deze zaak blijkt niet op zichzelf te staan: ABP heeft geconstateerd dat 3.300 echtparen mogelijk te weinig pensioen ontvangen. Hoe weten pensioendeelnemers nu zeker of hun pensioen klopt? ABP-directeur Nicole Beuken geeft in de studio toelichting.

Nabestaandenpensioen

Gerrie Oerlemans uit Woubrugge maakt aanspraak op het nabestaandenpensioen van haar overleden ex-man, maar het pensioenfonds van KLM wil dat niet verstrekken omdat mevrouw na haar scheiding is hertrouwd. Mag een pensioenfonds deze regel wel hanteren?

Vergeten pensioen

In de uitzending is ook aandacht voor het vergeten pensioen van de vader van Peter Hagenstein. Na diens overlijden ontdekt zijn zoon een pensioen van Pensioenfonds Koopvaardij dat nooit is uitgekeerd, terwijl meneer Hagenstein destijds toch makkelijk vindbaar is. Waarom keert dit pensioenfonds nooit uit? En kan Peter als erfgenaam nog aanspraak maken op het pensioen van zijn vader? MAX Ombudsman neemt contact op met het pensioenfonds en vertelt erover in Meldpunt.

MAX Meldpunt, vrijdag 10 mei 2019 om 19.10 uur op NPO 2.

Lees ookDesnoods slepen we ABP voor de rechter, MAX Ombudsman bereidt collectieve claim ABP voor en ABP verhaalt fout op burgers.

Geef een reactie

Reacties (7)

    gerardwelp says:

    Hoe kan je zien of het pensioen dat je ontvangt correct is?
    Sinds 2014 ontvangen wij pensioen maar altijd gedacht dat het correct zou zijn.
    Door Uw uitzending twijfelen aan de hoogte van het pensioen.

      oosterwijck says:

      Geachte Gerard Welp,

      U kunt zelf niet narekenen of Uw pensioen correct is. Daarvoor moet U naar een financieel specialist, die afgestudeerd is in pensioen- en belastingwetgeving. Het is niet zonder reden, dat het pensioensysteem zo ondoorzichtig is en niet te controleren door een leek. Het enige wat U kunt controleren, is de begindatum en einddatum, van Uw dienstverband. Maar daar houdt het op. Het reken-loon is al ondoorzichtig, bijdrage werkgever en en eigen bijdrage evenals de percentages zijn niet te controleren. Door acties van de Max Ombudsman en de Nationale Ombudsman, is er iets meer transparantie en toegeeflijkheid gekomen, maar nog lang niet voldoende. Het was dan ook geen verrassing, dat journalist Cees, van Omroep Max, met geweld werd verdreven bij een conferentie van Pensioenfondsen, toen hij vroeg naar antwoorden. U heeft over Uw eigen geld, niets meer te zeggen en moet maar aannemen, dat het ontvangen pensioen klopt. Wel kan ik U zeggen, dat er de afgelopen 15 jaar, Onterecht, geen indexatie heeft plaatsgevonden, waardoor U tussen de 20% en de 25% te weinig pensioen ontvangt. OOK Uw AOW is niet meegegroeid met de welvaart. Omdat Overheid en Pensioenfondsen samenwerken in deze sabotage.

      B.Harmsen says:

      Geachte hr. oosterwijck dat alleen een financieel specialist dit kan is onzin, elk jaar kreeg ik tijdens mijn werkzame leven een opgave van mijn opgebouwde pensioen en het tot dan opgebouwde bedragen aan pensioen wat ik zou ontvangen bij pensionering. Dat er op u pensioen de laatste 15 geen indexering heeft plaats gevonden wil dat niet zeggen dat dit ook voor andere pensioenfondsen geld.

    Toscane says:

    Ben in 1999 hertrouwd ex man werkte bij klm kreeg ook pensioen op een gegeven moment hij was nml 14 jaar ouder en toen ie kwam te overlijden kreeg ik niets meer heb nog brief klm pensioenfonds gestuurd kreeg brief terug helaas volgens de klm regels komt u niet meer in aanmerking voor nabestaandenpensioen. Deze regel heeft klm wel moeten aanpassen in 2002. En kon wel gaan procederen daar diverse advocaten zeiden dat je grote kans maakte dit te gaan winnen daar deze regel niet eerlijk was is maar dit risico plus de advocaatkosten dat kon ik niet betalen moest ook nog een zoon opvoeden en heb het gelaten. Uiteindelijk is het niet eerlijk daar de enige die hiervan profiteert KLM pensioenfonds. En ik ook even wil zeggen dat ik zeker een KLM hart heb. IK heb er ook 16jaar gewerkt. Met vriendelijke groet José

    oosterwijck says:

    Pensioenfondsen speculeren met andermans geld en lopen geen enkel risico. Als ze winst maken gaan de salarissen en winstuitkeringen van de directie omhoog en als ze onvoldoende winst maken (volgens richtlijnen van de rekenrente), gaan de pensioenen omlaag. Zo wil ik ook wel zaken doen. … Dezelfde mentaliteit flikken ze met Uw pensioen: als ze teveel betaald hebben, eisen ze het terug en als ze te weinig betaald hebben moet de gedupeerde zelf gaan procederen. Er zijn tienduizenden vergeten pensioenen, die niet opgeeist worden, omdat de betrokkenen dement zijn, of anderszins (de nabestaanden) het pensioen vergeten zijn. … Het wordt tijd dat pensioenfondsen, openheid van zaken geven. En iedereen het pensioen betalen waar men recht op heeft. Ook is het niet meer dan normaal, dat pensioenfondsen een vuist maken tegen boef Rutte, en eisen dat de rekenrente vervangen wordt door het gewone rendement.

    oosterwijck says:

    De “Foebal” levensgenieters, zullen mij wel een Azijnpisser vinden, maar ik vind dat de pensioenfondsen eerlijk zaken moeten doen en de rekenrente van de pensioenfondsen geen onrechtvaardig uitgangspunt is. De pensioenen kunnen omhoog, als uitgegaan wordt van de werkelijke rendementen.

    oosterwijck says:

    Mijn moeder, in vorige maand overleden op 94-jarige leeftijd. Ze had vroeger een weduwepensioen van mijn vader (ABP), totdat ze op 75 jarige leeftijd hertrouwde. Haar tweede echtgenoot was toen 85-jaar oud en had een militair pensioen bij het ABP. En verviel het eerste ABP pensioen van mijn vader. Na tien jaar huwelijk overleed haar tweede man. Toen had ze geen recht op een weduwepensioen van haar tweede man (omdat ze na haar 65 jaar trouwde), maar ook niet meer op het pensioen van haar eerste man. Ze moest het stellen met alleen AOW. Ik heb dit altijd zéér onrechtvaardig gevonden en mijn inziens niet correct. Waar kan ik informatie krijgen?