Risotto

Risotto bitterbal van Robèrt van Beckhoven

Een overheerlijke, vegetarische versie van de bitterbal is de risotto bitterbal van Robèrt van Beckhoven. Als u de risotto kookt tot een wat dikkere pap en goed laat afkoelen, zijn de balletjes die u er vervolgens van rolt stevig genoeg om heel te blijven tijdens het frituren.

Ingrediënten:

  • 500 gram zwarte rijst
  • 125 gram Parmezaanse kaas
  • sjalotje
  • scheut witte wijn
  • tijm
  • laurier
  • zout
  • peper
  • groentebouillon
  • bakje gevuld met bloem
  • bakje gevuld met losgeklopt eiwit (snufje zout aan toevoegen)
  • bakje gevuld met paneermeel

Extra nodig:

  • ijsschep
  • frituurpan met arachideolie (180 graden)

Bereidingswijze:

Bak een gesnipperd sjalotje aan in de pan en doe daar de ongekookte zwarte rijst bij. Bakken tot het schilletje van de rijst een beetje loskomt. Afblussen met de witte wijn en doe er naar smaak kruiden bij (tijm, laurier, peper, zout). De met wijn afgebluste rijstpap vervolgens verder op smaak brengen met de parmezaan. Dan de rijst opkoken met groentebouillon. Indien de rijstpap te dik wordt een scheutje bouillon bijschenken. Maar niet te veel, want het moet uiteindelijk wel een wat dikkere pap worden. Dan goed laten afkoelen. Wanneer het is afgekoeld met een ijsschep bolletjes maken en een beetje bijrollen met de hand, zodat er mooie bolletjes ontstaan. Doe daarna de bolletjes eerst door de bloem, dan door het eiwit en ten slotte door het paneermeel. Frituren in verse olie op 180 graden. Eventueel serveren met een pesto-mayonaisedip.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie