25 jaar geleden: dodelijke crash van Formule 1-icoon Ayrton Senna
Publicatiedatum: 1 mei 2019
Bij Formule 1-fans die al een tijdje meegaan staat 1 mei 1994 in het geheugen gegrift. Op die dag overlijdt Formule 1-grootheid Ayrton Senna op het circuit van San Marino. Nu, 25 jaar later, blikken wij terug op deze gebeurtenis.
Kampioen in wording
Ayrton Senna (1960) begint al op jonge leeftijd met racen en rijdt op zijn 14e zijn eerste wedstrijden op het kartcircuit. Hij heeft talent en stroomt uiteindelijk door naar het ‘echte’ autoracen. Begin jaren 80 rijdt hij zijn eerste rondjes in de Formule 1. Dit is het hoogst haalbare niveau binnen de autosport. In de jaren 80 rijst de ster van Senna snel. Hij durft risico’s te nemen die andere coureurs niet nemen, waardoor hij veel wint. Hij weet zelfs in 1988, 1990 en 1991 de beste coureur van de wereld te worden.
Zwart weekend
Het kan niet op voor Senna, tot die ene dag in 1994. AyrtonSenna staat op 1 mei van dat jaar aan de start van de Grand Prix van San Marino, de 3e race van dat seizoen. Voordat de wedstrijd begint, is het eigenlijk al een zwart weekend voor de sport. Tijdens een oefenwedstrijd krijgt de Braziliaan Rubens Barrichello een groot ongeluk, dat hij wonder boven wonder overleeft. De Oostenrijkse coureur Roland Ratzenberger heeft minder geluk; hij verongelukt tijdens de kwalificatie. Deze 2 incidenten maken indruk op de overige coureurs en er wordt afgesproken om de veiligheid van de deelnemers te vergoten. Senna neemt hierin het voortouw, niet wetende dat hij er kort daarna zelf niet meer zal zijn.
De laatste rit
Op 1 mei 1994 staan de coureurs aan de start van de echte wedstrijd. De sfeer is gespannen en het gaat eigenlijk ook direct fout. Er knallen 2 auto’s op elkaar, waardoor 4 toeschouwers en een politieman gewond raken. Nadat de race wordt hervat rijdt Ayrton Senna op kop. Hij zal de wedstrijd nooit uitrijden. Als hij met 300 kilometer de veradelijke Tamburellobocht inrijdt, weet hij niet genoeg naar links te sturen en bots hij op een betonblok. De Nederlandse coureur Jos Verstappen is op dat moment ook actief in de Formule 1, maar rijdt in San Marino niet mee. Hij zit naast commentator Olav Mol als Senna op het beton knalt. “Ik had er gelijk een heel slecht gevoel over”, zegt hij in het Algemeen Dagblad over dit moment. Terecht, zo blijkt, want Senna overlijdt later die dag in het ziekenhuis. Hij is dan 34 jaar. Op de video hieronder ziet u de beelden die zijn gemaakt tijdens zijn laatste rit.
Held in Brazilië
De dood van Senna maakt diepe indruk, zowel in de Formule 1 als daarbuiten. Vooral in zijn thuisland Brazilië is men ontdaan en wordt zijn dood gezien als een nationale tragedie. Hij is voor veel Brazilianen immers meer dan een autocoureur. Senna maakt zich bij leven grote zorgen om de armoede in zijn land en zet zich in om dit te bestrijden. Na zijn dood wordt bijvoorbeeld duidelijk dat hij miljoenen heeft gestoken in het helpen van arme kinderen. Om hem te eren wordt er een grootste begrafenis georganiseerd die over de hele wereld live te volgen is. In de video hieronder kunt u wat beelden zien van die dag.
Volgens velen zou Senna, mocht hij nog geleefd hebben, uiteindelijk president zijn geworden van zijn land.
(Bron: AD, ANP, archief, Formule 1 archieven)