Koninginnedag 10 jaar later, Apeldoorn herdenkt aanslag Karst T. op 30 april 2009
Publicatiedatum: 30 april 2019
Apeldoorn herdenkt dinsdag 30 april 2019 de aanslag op Koninginnedag 10 jaar geleden. Karst T. rijdt dan met zijn zwarte Suzuki Swift dwars door het publiek, in een poging de bus te rammen waarin vrijwel de voltallige koninklijke familie zit. Door zijn aanslag komen 7 mensen om het leven en raken tientallen anderen gewond. Ook de dader zelf overlijdt aan zijn verwondingen.
100ste geboortedag koningin Juliana
Op 30 april 2009 viert de koninklijke familie in Apeldoorn de 100ste geboortedag van koningin Juliana. In een open bus rijdt de familie via alle feestelijkheden een route door de plaats naar Paleis Het Loo voor een defilé. Vlak voor het paleis, bij monument De Naald, slaat T. toe. Doffe klappen klinken en mensen, tassen en schoenen vliegen door de lucht. Dan verandert de Suzuki van richting en komt in volle vaart tot stilstand tegen De Naald. Alle omstanders in afschuw en ongeloof achterlatend.
Herdenkingsdienst 2009
In schouwburg Orpheus in Apeldoorn wordt op 8 mei 2009 een indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de slachtoffers van de aanslag. Onder de genodigden zijn hulpverleners en nabestaanden, maar ook leden van het Koninklijk Huis; koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet. Samen met alle genodigden neemt de koninklijke familie 2 minuten stilte in acht tijdens de herdenkingsdienst.
Bloemen bij monument
Nabestaanden van de slachtoffers en andere betrokkenen komen dinsdag 30 april 2019 in een besloten bijeenkomst bij elkaar in Apeldoorn. Het is niet bekend of de koninklijke familie daarbij is. Onder anderen prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben altijd contact gehouden met sommige slachtoffers. Tegenover De Naald staat sinds 2010 een monument voor de slachtoffers van de aanslag. Elk jaar op 30 april leggen mensen daar op eigen initiatief bloemen.
Openbare bijeenkomst
In eerste instantie is er geen openbare bijeenkomst georganiseerd in Apeldoorn, maar na veel vragen vanuit het publiek is besloten om de deuren van de Grote Kerk te openen tussen 16.00 en 19.00 uur. Daar is geen officieel programma, maar wel gelegenheid om bloemen te leggen of een kaars te branden. In de Grote Kerk staan vitrines met kaarten, brieven en aandenkens die 10 jaar geleden na de aanslag bij De Naald zijn achtergelaten.
Overlevende Senna 10 jaar later
De nu 18-jarige Senna is één van de slachtoffers van wie de beelden nog steeds op ieders netwerk gebrand staan. Samen met haar moeder en broertje is zij in 2009 bij de festiviteiten in Apeldoorn, als Karst T. op Senna en de andere slachtoffers inrijdt. Dat Senna het kan navertellen lijkt wel te danken aan een beschermengel vertellen haar moeder en zij nu 10 jaar later aan Omroep Brabant. Iets waar de artsen het mee eens zijn. Door de aanrijding vliegt Senna als een pop door de lucht, waarna zij hard op de grond belandt. Na 3 dagen ontwaakt zij in het ziekenhuis, met een hersenschudding en een scheur in haar schedel. Ook loopt zij breuken op in haar linker scheen- en kuitbeen en haar rechtersleutelbeen. Ook nu leeft zij nog steeds met de gevolgen van de aanslag. Ze is vergeetachtig en heeft last van hoofdpijn. Ondanks de vreselijke herinneringen heeft zij inmiddels wel de stap genomen rijlessen te nemen. Een auto is voor haar echter nog steeds meer een moordwapen, dan een vervoersmiddel.
(Bron: ANP, Omroep Brabant)