Duur 04:17
Gepubliceerd op 3 mei 2019

In de voetsporen van D-Day: André Hissink

Eigenlijk wil André Hissink advocaat worden, maar het lot bepaalt anders en hij moet het leger in. Als hij tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 ternauwernood weet te schuilen in de in aanbouw zijnde Maastunnel, is het voor Hissink zeker: “We moeten iets doen.”

“Rotterdam staat in de fik, we moeten iets doen”

Hissink is geboren op 26 juni 1919 geboren in Batavia, nu bekend als Jakarta de hoofdstad van Indonesië. Op zijn 8ste verhuist hij met zijn ouders naar Nederland. Na de basisschool volgt hij de HBS in Hilversum en Bergen op Zoom. Daarna studeert hij rechten in Utrecht. Die studie wordt onderbroken als hij in zijn 3e jaar, in oktober 1939 wordt gemobiliseerd om het leger in te gaan. Dit is een maand nadat de Duitsers Polen binnenvallen, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hissink wil vlieger worden, maar moet wachten voor hij zijn opleiding bij de Lucht Strijdkrachten kan beginnen in augustus 1940. Maar het loopt anders. In mei 1940 wordt Rotterdam gebombardeerd. Hissink is op dat moment in de stad en weet te schuilen in de in aanbouw zijnde Maastunnel. Als hij na het bombardement de tunnel uitkomt ziet hij een totaal verwoeste stad. “De meesten wilden naar hun moeder of vriendin toe. Ik werd boos. Rotterdam staat in de fik, zie je die rookwolken niet? We moeten iets doen.” Met een aantal maten besluit hij door te vechten en gaat met een Engels oorlogsschip vanuit Hoek van Holland naar Engeland.

320 Squadron

Via Engeland gaat Hissink naar Java, Nederlands-Indië. Daar wordt hij herenigd met zijn ouders die bij de Duitse inval nog net uit Nederland weten te vluchten. Hissink volgt bij de Marine een vliegeropleiding. Nog voor de Japanse aanval op Java wordt hij overgeplaatst naar Australië. Uiteindelijk rondt hij zijn opleiding af in de Verenigde Staten. In mei 1943 is hij weer terug in Engeland en wordt toegevoegd aan het 320 Squadron dat uit voornamelijk Nederlanders bestaat. Hissink zelf is als D-Day begint met verlof, maar dat wordt al snel opgeschort. Op 29 december 1944 wordt het toestel van Hissink en zijn staartschutter Joop Jillings boven België geraakt door luchtafweer. Het vliegtuig vliegt in brand en ze moeten springen. Omdat het achterste noodluik niet opengaat, komt Jillings om het leven.

Nieuwe start

Na de oorlog blijft Hissink tot 1948 als opleider bij de luchtmacht. Als hij afzwaait is er geen werk meer. Gedesillusioneerd verlaat hij Nederland. Met zijn vrouwe Janet bouwt hij een nieuw bestaan op in Nieuw-Zeeland, volgens Hissink de mooiste tijd van zijn leven. Wanneer hij een baan krijgt bij de luchtvaartorganisatie van de VN, verhuist Hissink met zijn gezin naar Canada. Daar woont hij nog steeds.

Fit, helder en vol humor

In 2014 is Hissink bij de 70ste herdenking in Normandië. Hij is blij dat er nu erkenning komt voor wat de Marine heeft gedaan in de oorlog. Die is er voor zijn gevoel nooit geweest. Ondanks zijn hoge leeftijd, 99 jaar, is hij nog fit, helder en vol van humor. Hij kan nog altijd gedetailleerd en anekdotisch vertellen – zeker als het over de oorlog gaat. Sinds een paar jaar woont hij in de Carolina Suites in Perth, vlakbij Lake Ontario.

In de voetsporen van D-Day is te zien vanaf 26 april 2019 (6 afleveringen) om 21.05 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer