Notre-Dame

Parijs maakt de balans op na verwoestende brand in de Notre-Dame

Een dag na de verwoestende brand in de Notre-Dame wordt de balans opgemaakt. Naast 3 lichtgewonden is er vooral veel brandschade te betreuren. Waarbij onder andere twee derde van het dak verwoest is. Er is daarnaast ook een gevoel van opluchting, omdat de 2 torens en de structuur van de kathedraal gered zijn en tevens vele belangrijke kunstwerken en relikwieën tijdig naar buiten gebracht zijn.

Veel kunstwerken veilig gesteld

Vanaf het moment dat de brand uitgebroken is, rond 19.00 uur op maandagavond 15 april 2019 is er ruim 9 uur “bittere strijd” gevoerd om de wereldberoemde kathedraal te redden. In de ochtend wordt bekend gemaakt dat het vuur geheel gedoofd is. Er is veel opluchting dat er niet meer dan 3 mensen lichtgewond geraakt zijn: 2 politieagenten en 1 brandweerman, meldt de brandweer op de dinsdagmorgen. Veel kunstwerken in de Notre-Dame zijn daarnaast veilig gesteld. De schatkamer is intact, meldt het Franse tijdschrift Paris Match, op gezag van een priester van de Notre-Dame. In de schatkamer liggen enkele relikwieën van Christus: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en van de spijkers die zijn gebruikt bij de kruisiging. 16 van de koperen standbeelden uit de torenspits zijn bovendien net een paar dagen voor de ramp weggehaald om te restaureren. De standbeelden van 3 meter hoog en 250 kilo per stuk zijn volgens de krant Le Parisien naar Périgueux in de Dordogne gebracht en dus gespaard gebleven voor de vlammen. Ook het grote orgel is ongeschonden uit de brand gekomen. Het is weliswaar momenteel onbespeelbaar door stof en roet, maar door geen druppel bluswater geraakt en er is niets gesmolten of verbrand. Een kleiner orgel is wel door bluswater aangetast.

Beelden van de binnenkant van de Notre-Dame.

Het dak in vuur en vlam.

Notre-Dame

Het altaar.

Van alle kanten hulp voor herbouw

Naar de oorzaak van de brand wordt nu uitvoerig onderzoek gedaan, maar ondertussen wordt er van alle kanten al nagedacht over het herstel van de kathedraal. Burgemeester Anne Hidalgo wil een grote internationale conferentie organiseren voor donateurs en deskundigen voor de wederopbouw. Ook de Franse president Emmanuel Macron roept hier toe op. Franse miljardairs stellen ondertussen al honderden miljoenen euro’s beschikbaar. UNESCO heeft de Franse autoriteiten ook steun toegezegd. De VN-organisatie staat “aan de zijde van Frankrijk” om de Notre-Dame “te redden en herstellen”, aldus directeur-generaal Audrey Azoulay op Twitter. Azoulay noemt de 850 jaar oude kathedraal in de Franse hoofdstad “erfgoed van onschatbare waarde”. De Franse stichting voor het erfgoed begint dinsdag met een nationale collecte voor de reconstructie van de Notre-Dame. “Deze inzamelingsactie start 16 april rond het middaguur op de site fondation-patrimoine.org.

Internationale reacties

Vanuit de hele wereld wordt met afschuw gereageerd op de gebeurtenissen in Parijs. De Franse president Emmanuel Macron noemt de brand in de iconische kathedraal “een verschrikkelijke tragedie”. Hij prijst de moed en het professionalisme van de brandweermensen. “We wisten al meer dan 800 jaar geleden hoe we deze kathedraal moesten bouwen en door de eeuwen heen laten groeien en floreren. Deze kathedraal gaan we samen weer opbouwen,” zegt hij. Premier Mark Rutte heeft de Franse president Emmanuel Macron maandagavond sterkte : “Parijs en Frankrijk zijn hard geraakt door een verzengend vuur in de Notre-Dame, één van de meest iconische gebouwen van ons werelddeel”, laat Rutte weten op Twitter: “Deze vernietigende brand wordt in heel Europa gevoeld. Zojuist @EmmanuelMacron veel sterkte toegewenst met deze enorme catastrofe.”

Notre-Dame

President Emmanuel Macron geeft een toespraak.

De 70-jarige Franse acteur Gérard Depardieu spreekt in de Italiaanse krant La Repubblica van een onheil dat onze samenleving treft die steeds meer instabiel is en geen fundament meer heeft. Hij heeft geen woorden voor de vreselijke wond die de kathedraal heeft opgelopen en die ook een vreselijke wond voor Parijs is. Depardieu wil zo snel mogelijk naar Frankrijk terug.

Ook de Britse premier Theresa May heeft geschokt gereageerd op de brand in de Notre-Dame. Bondskanselier Angela Merkel meldt eveneens bedroefd te zijn.

Paus Franciscus bidt voor rooms-katholieken en Parijzenaars, laat het Vaticaan dinsdag in een reactie weten. “De paus bidt voor diegenen die proberen deze dramatische situatie het hoofd te bieden”, schrijft Alessandro Gisotti, hoofd van het Vaticaanse persbureau, op Twitter.

Notre-Dame

Tijdens de brand kijken de vele toegestroomde mensen met afschuw toe.

De Amerikaanse president Donald Trump zegt op Twitter: “zo erg om die enorme brand te zien in de Notre-Dame-kathedraal in Parijs.” Hij wil snel actie en stelt voor om blusvliegtuigen in te zetten. Het Franse instituut voor civiele beveiliging en crisisbeheersing laat echter via Twitter weten dat het inzetten van blusvliegtuigen bij de brand in de Notre-Dame niet verstandig is. Daardoor zou de gehele kathedraal kunnen instorten.

Notre Dame in cijfers

De kathedraal beslaat in totaal 5.500 m2. Per dag worden 30.000 bezoekers verwelkomd en jaarlijks gaat het om 13 miljoen mensen die het beroemde bouwwerk komen bekijken. Er worden 5 diensten per dag gehouden en jaarlijks in totaal 2.000. De torenspits, die halverwege de avond ingestort is had een hoogte van 96 meter en de beide torens zijn 69 meter hoog. De 2 torens zijn om onduidelijke redenen nooit afgebouwd. Het gebouw is ongeveer 130 meter lang, 48 meter breed en heeft 5 schepen (ruimtes). De bouw is gestart in 1163 en heeft geduurd tot 1345. In 1845 heeft een 23 jaar durende renovatie plaatsgevonden, om de schade te herstellen die bij de Franse Revolutie is aangericht. De kathedraal is opgetrokken in een vroeggotische stijl. De beroemde waterspuwers, afgebeeld als monsters, stammen uit de middeleeuwen.

Notre-Dame

De Notre-Dame in oude glorie.

Notre-Dame

Zoals de Notre Dame was.

In 1804 heeft Napoleon Bonaparte er zichzelf tot keizer in de Notre-Dame gekroond en er zijn veel presidenten, schrijvers en militairen begraven. De kathedraal, die al sinds 1991 wordt gerekend tot Werelderfgoed, heeft ook veel bekendheid gekregen door het boek De Klokkenluider van de Notre-Dame van Victor Hugo uit 1831. De Notre-Dame is een kerk van de Rooms-Katholieken. De aartsbisschop van Parijs heeft er zijn domicilie.

(Bron: ANP)

Geef een reactie