Ouderen en kleuters: waarom is dit zo’n beproefd recept?
Publicatiedatum: 15 april 2019
Wat gebeurt er met de gezondheid en het geluksgevoel van ouderen als zij dagelijks een groep kleuters op bezoek krijgen? Het wordt getest in het programma Kleuters tegen kwalen. Hoogleraar interne geneeskunde en klinisch geriater Sophia de Rooij is als deskundige verbonden aan het experiment. Wij bellen haar en vragen waarom het samenbrengen van de 2 groepen een goed idee is.
Het tij keren
Wie het nieuws volgt, zal regelmatig berichten voorbij zien komen over ouderen die om wat voor reden dan ook een leegte in hun leven ervaren. Kan het tij nog gekeerd worden zodra zij dit voelen? Wie de eerste aflevering van het MAX-programma Kleuters tegen kwalen heeft gezien, weet dat bezoek van een aantal kleuters, een stel puppy’s en een wandeling in de buitenlucht de zinnen al kunnen verzetten.
Succesvol ouder worden
Dat zij hier zo positief op reageren, is volgens De Rooij niet verwonderlijk. Een ontmoeting met kinderen en een wandeling illustreren volgens haar aspecten van succesvol ouder worden. “In beweging blijven is heel belangrijk. Net als het hebben van een doel waarvoor je ’s ochtends opstaat en nadenken over de dagindeling. Ook sociaal verkeer met anderen en gezond eten dragen allemaal bij aan het behouden van je gezondheid”, vertelt De Rooij.
Buiten de cirkel staan
Ook de wetenschap er nog toe te doen is volgens de hoogleraar erg belangrijk in het proces van succesvol ouder worden. “Mensen willen graag ergens onderdeel van zijn, maar ouderen hebben vaak het idee dat zij buiten de cirkel staan. Door bijvoorbeeld een spelletje te spelen met een kleuter en te zien dat de kleuter dit ook leuk vindt, ontstaat er een soort wederkerigheid die een positief effect heeft op het welbevinden van de ouderen.”
Blue Zones
Iets simpels als een spelletje spelen met iemand van een andere generatie kan het geluksgevoel dus al bevorderen. Toch is het anno 2019 helemaal niet meer zo vanzelfsprekend dat mensen van verschillende leeftijden elkaar ontmoeten. “Ik denk dat we dat de laatste jaren een beetje veronachtzaamd hebben in Nederland. In andere samenlevingen zie je dat verschillende generaties meer met elkaar optrekken. Bijvoorbeeld in de zogenoemde Blue Zones, gebieden waar oudere mensen in groepsverband leven en volop sociaal in het leven staan. Zij hebben betekenis voor de generaties onder hen, eten goed en zijn actief. Natuurlijk hebben ook zij kwaaltjes, maar door hier op een andere manier mee om te gaan voeren deze niet de boventoon.”
Beproefd recept
In Kleuters tegen kwalen leren de ouderen ook om op een andere manier met hun kwalen om te gaan. Doordat de kleuters hen afleiden, is de kans groter dat zij de eigen grenzen verleggen. Daardoor kan het zijn dat zij aan de eind van de rit meer kunnen dan voordat zij aan het experiment begonnen. Inmiddels wordt deze methode ook al in de praktijk gebruikt. “Op meerdere plekken wordt de interactie tussen kleuters en ouderen opgezocht. Zo zijn er bijvoorbeeld crèches in of in de buurt van verpleeg-en verzorgingshuizen.” Ook in het buitenland is het een beproefd recept. “Ik was laatst op werkbezoek in de Verenigde Staten, waar we onder meer een groot verzorgingshuis bezochten. Daar werden we echt letterlijk achtervolgd door een bolderkar vol met peuters die er waren voor de ouderen.”
Kleuters tegen kwalen is op 15 april 2019 om 22.10 uur te zien op NPO 1.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Was het maar een beproefd recept. Dat zou betekenen dat er met grote regelmaat gekookt zou worden. Het wordt zelfs, heel eng woord trouwens, als een “experiment” gezien. Terwijl de verklaring mij voor de hand lijkt te liggen. Om te beginnen zijn kleuters niet budgetair gebonden. Ze hoeven evenmin hun activiteiten te administreren en hebben in de regel niets met protocollen te maken. Ze doen een oerzuiver appél op ouderschap en zijn op geen enkele manier bedreigend. Niks babbelsmoezen. Er worden geen prijzen gewonnen of uitgedeeld, núl competitie. Gewoon brandschone liefde voor de medemens. En natuurlijk werkt dat therapeutisch maar dat is alleen omdat de experts er die sticker op plakken en graag met dat woord smijten. Mijn grote angst is dan ook dat de zorgverzekeraars dit prachtverhaal in de smiezen krijgen. Zul je zien dat strakjes in de ene ouderenvoorziening kindertjes uit achterstandswijken zullen worden ingezet, in het andere komen ze uit Wassenaar of ’t Gooi. Het zal afhangen van de kleutervoorwaarden in de polis.
ik vind het een heel mooi programma want de kleuters maken de oude mensen blij en het is ook heel mooi dat je kan zien en horen dat de mensen er op uitzien dat ze weer komen. Een goed programma wat werkt want kleuters zijn spontaan en dat is prachtig om te zien. Ook is het goed te zien hoe de oude mensen hier op reageren ze vinden het steeds leuker worden. Dus ik kijk maar ik zou het mooi vinden dat het eerder begint. Want het begint veel te laat en is daardoor laat afgelopen. Ik heb MS en kan dan niet zo laat naar bed en ik weet zeker dat er meer mensen zijn die het niet kunnen zien er zijn heel veel mensen met een beperking ook MS en die moeten het missen en dat is jammer. Ze kunnen het zelf niet eens zien want dan liggen ze al onder de wol de meesten wel vooral de kleuters natuurlijk. Verder doorgaan met dit mooie en leerzame programma want de kleuters leren hier ook veel van. Heel erg geslaagd. en de reactie hieronder slaat nergens op want dat is niet de bedoeling van het programma natuurlijk dat kunt u zelf ook wel zien.
ik zou graag zien dat dit mooie programma eerder begint de volgende serie want het begint veel te laat we moeten ook weer uit bed de volgende ochtend en dat werkt niet we zijn zelf ouderen wij houden het zo lang niet meer vol. Wat doen jullie hier aan????????
Want we willen het wel zien natuurlijk omdat het een mooi programma is.
Beste ytsje, bedankt voor uw reactie. Helaas hebben de omroepen het niet altijd voor het zeggen op welk tijdstip iets wordt uitgezonden. Via: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/kleuters-tegen-kwalen/ is het wel op elk gewenst tijdstip te bekijken. Of misschien is opnemen een optie voor u, zodat u het terug kunt kijken wanneer u wilt. Fijn om te lezen in elk geval dat u het een mooi programma vindt.