Veiligheids10daagse helpt ouderen weerbaarder te worden tegen babbeltrucs, inbraak en phishing
Publicatiedatum: 1 april 2019
De komende 10 dagen krijgen 1000 Nederlandse ouderen les om weerbaarder te worden op het gebied van woningbraak, internet-oplichting en babbeltrucs. Deze lessen zijn onderdeel van de Veiligheids10daagse, een initiatief van ouderenorganisatie ANBO.
Herken het risico
Onder meer het ministerie van Justitie, banken, politie en brandweer verzorgen de komende 10 dagen de weerbaarheidslessen. Zij proberen meer bewustzijn te creëren bij de deelnemers, want criminelen gaan steeds professioneler te werk. Zo zien phishingmails (oplichting via internet) er steeds echter uit en worden babbeltrucs steeds brutaler. Lang niet iedereen kan hier weerstand tegen bieden en daarom is een goede voorbereiding van belang.
Tips op MAX Vandaag
Heeft u ook behoefte aan tips om weerbaarder te worden tegen internet-oplichting, woningbraak of babbeltrucs, maar krijgt u de komende 10 dagen geen les hierin? Wij hebben ook veel bruikbare tips.
Herken de babbeltruc
Ouderenorganisatie KBO-PCOB heeft in oktober 2018 de app Trucs tegen babbeltrucs gelanceerd. De app is beschikbaar in de Google Play Store en de App Store (alleen voor iPad). In de app zitten 6 virtuele babbeltruc-situaties waarmee geoefend kan worden. Gebruikers kunnen zo leren hoe zij om moeten gaan met iemand die met kwade bedoelingen aan de deur komt en zo zijn zij beter voorbereid als het een keer echt gebeurt. Ook leert het hen dat iets wat een betrouwbare situatie lijkt, dit niet altijd is. Zo gebruiken criminelen het opnemen van de meterstanden vaak als een excuus om bij iemand binnen te komen. Energiebedrijven laten hun medewerkers echter nooit zonder vooraankondiging bij iemand aan de deur komen.
Babbeltrucs ook bij pinautomaat
Ouderen nemen in verhouding vaker geld op dan jongeren, waardoor ook bij pinautomaten babbeltrucs worden toegepast. Een crimineel probeert de oudere af te leiden tijdens het pinnen, zodat een ander de pincode kan aflezen. Daarna wordt de pinpas gestolen. De politie heeft verschillende tips om dergelijke situaties te voorkomen. Pin bijvoorbeeld altijd binnen bij een bank, zodat er medewerkers zijn die toezicht houden. Verder is het belangrijk om altijd de pincode af te schermen en u niet te laten afleiden tijdens het pinnen. Meer tips op de site van de politie.
Zo hebben babbeltrucs minder effect
Mocht u toch het slachtoffer worden van een babbeltruc, dan is er een manier om het negatieve effect tot een minimum te beperken. Dit kunt u doen door alleen geld dat u echt nodig hebt op uw betaalrekening te laten staan. Geld dat u niet per se nodig heeft, kunt u overmaken naar uw spaarrekening. Als uw bankpas dan gestolen wordt, kunnen de criminelen niet bij al uw geld. Daarnaast is het verstandig om meteen uw bankpas te laten blokkeren bij uw bank. De calamiteitendiensten van de banken zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor dit soort aangelegenheden.
Daarnaast is het goed om niet te veel contant geld in huis te laten liggen en kostbare spullen zo goed mogelijk op te bergen. Zo beperkt u de schade als u slachtoffer wordt van een babbeltruc aan de deur.
Anti-inbraak tips
Hoewel er al jaren minder woninginbraken plaatsvinden, heeft het grote impact op de bewoner(s) als het toch gebeurt. Om het risico op een inbraak te beperken, is het verstandig om nooit een raam open te laten staan op een verdieping waar u niet zelf aanwezig bent of als u helemaal niet thuis bent. Het raam op een kiertje zetten is ook geen goed idee. Zorg daarnaast voor goede beveiliging op ramen en deuren. Ook is het goed om er altijd voor te zorgen dat er geen kostbare spullen of tassen in het zicht liggen. Wie het huis verlaat kan een kopje of bord op het aanrecht laten staan, zodat het lijkt alsof er wel iemand is. Bent u langere tijd niet thuis? Dan kunt u ervoor kiezen om een tijdschakelaar in te stellen, zodat de lampen ’s avonds vanzelf aan gaan. Meer tips leest u in het artikel Houd inbrekers buiten de deur tijdens uw vakantie.
Voorkom internetoplichting
Internetoplichting is een manier van oplichting die heel veel wordt gebruikt door kwaadwillenden. Er zijn ontelbare manieren waarop zij mensen geld afhandig proberen te maken, maar pshishing is de meest gangbare. Bij phishing sturen criminelen een nep-mail die afkomstig lijkt van overheidsinstelling of bank. Hierin zegt de bank bijvoorbeeld dat de betaalpas verlopen is en wordt er gevraagd om een nieuwe aan te vragen door op een link in het bericht te klikken. De gedupeerde komt dan op een pagina waar hij of zij persoonlijke- en bankgegevens moet invullen. Die gegevens worden doorgesluisd naar de criminelen, die er vervolgens mee kunnen frauderen. Omdat dit soort mails steeds moeilijker van echt te onderscheiden zijn, is het altijd verstandig om in het achterhoofd te houden dat banken nooit mails sturen over dit soort zaken. Alleen nieuwsbrieven met daarin algemene financiële informatie belanden via e-mail bij de klanten.
Op het gebied van phishing vindt overigens een verschuiving plaats. Het wordt niet alleen maar via e-mail gedaan, maar kent inmiddels veel meer verschijningsvormen.
Andere vormen van internetoplichting
Naast phishing zijn er nog veel meer vormen van internetoplichting. Het drijft te ver om alle vormen op te noemen, maar een manier die we graag even willen uitlichten is ransomeware. Hierbij worden computerbestanden geblokkeerd door een virus (vaak verspreid via een link in een e-mail). De computer wordt pas weer gedeblokkeerd als er geld is overgemaakt naar de criminelen die achter deze vorm van chantage zitten. De politie heeft de site No More Ransome in het leven geroepen om mensen te helpen die slachtoffer zijn geworden. Zodoende kunnen de bestanden vaak kosteloos weer ontsleuteld worden.
Bron: archief, NOS
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat criminelen op internet actief zijn is alom bekend. Maar dat internetbedrijven, zoals Google zich schuldig maken aan internetcriminaliteit is schandelijk. … Kijk uit met Google. … Dat bedrijf probeert je een totaal overbodig en corrupt antivirusprogramma aan te smeren (voor veel geld), en om hun woorden kracht bij te zetten, worden er berichtjes op je af gestuurd met een virus besmetting, zodra je Google opent. Als je hun advies opvolgt en een virusprogramma op proef uitprobeert, blijkt je computer besmet met, minstens 3 virussen en 800 bedreigingen. Dit komt zelfs voor bij een nieuwe computer, die je voor het eerst opent!!!! … Dit is natuurlijk onmogelijk bij een nieuwe computer, die nog nooit gebruikt is. Dat zogenaamde anti virusprogramma geeft standaard een waarschuwing. Kijk uit, trap er niet in, elke computer heeft standaard een goed functionerend anti virus programma. Het wordt tijd, dat consumentenorganisaties en ACM actie ondernemen, tegen Google en internetproviders. ACM en consumentenprogramma’s richten zich teveel op kleine particuliere oplichters en niet op internationale organisaties. Dit wegkijk gedrag hebben we eerder gezien bij Facebook.