Sambal goreng tahoe telor van Francis Kuijk
Publicatiedatum: 27 maart 2019
Francis vermoedt dat dit Sambal goreng-recept ooit begon als gewone sambal goreng telor, maar door het bijkomen van extra eters is de tahoe aan het recept toegevoegd. Dat is typisch Indisch: eten met een grote groep mensen en er kunnen altijd nog meer mensen aanschuiven en mee eten.
Ingrediënten:
- 500 gram tahoe
- 2 rode chilipepers
- 2 eetlepels sambal oelek
- 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook
- 10 gram trassi
- 3 kemirinoten, in een droge koekenpan geroosterd
- snufje zout
- zonnebloemolie, om in te frituren
- 2 stukken laoswortel van 1 cm
- 3 Indonesische laurierbladeren
- 1 stengel sereh, in 3 stukken gesneden, gekneusd
- 6 kaffirlimoenbladeren
- 15 gram gula djawa
- 1 eetlepels tamarindepasta
- 50 gram santen, gehakt
- 250 milliliter warm water
- 6 eieren, hardgekookt
Bereidingswijze:
Laat de tahoe uitlekken en dep hem droog met keukenpapier. Snijd de tahoe in plakken van 2 cm dik en snijd vervolgens iedere plak diagonaal door. Frituur de tahoeplakken in de zonnebloemolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Maak een boemboe van de chilipepers, sambal, uit, knoflook, trassi, kemirinoten en zout.
Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een wok en bak de boemboe. Bak de laos, laurierbladeren, sereh en de kaffirlimoenblaadjes mee tot het mengsel kleurt. Voeg de gula djawa, tamarindepasta, santen en het water toe. Roerbak het specerijenmengsel eerst op matig vuur en laat het daarna koken tot het iets indikt.
Voeg de gefrituurde tahoe toe.
Maak inkepingen in het wit van de eieren en leg ze in de pan. Schep voorzichtig om zodat zowel de tahoe als de eieren bedekt zijn met saus en laat de saus 5 tot 10 minuten koken.
(Bron: Francis Kuijk)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een geweldig boek, zeker voor mij, geboren in Indonesië en wil graag Indisch koken voor mijn kinderen en vrienden iedereen mag bij mij in huis vallen en het lekkere eten uit dit mooie land mogen genieten en het komen waarderen.
Heel graag zou ik dit boek winnen, hoop op een gelukje.
Met vr.groeten
Ik ben op Sumatra geboren in 1951 en heb 9 jaar in Indonesië gewoond. Ik herinner mij nog veel van deze mooie jaren in dat mooie land. Wij waren één van de laatste Nederlanders die moesten vertrekken van toenmalige Soekarno. Het dochtertje (Emma) van mijn moeders liefste “baboe” was mijn grote vriendin en haar moeder huilde toen we vertrokken. Dierbare herinneringen en ook de mooie Indonesische keuken zijn altijd een rode draad in mijn leven geweest. Dit kookboek van de goedlachse Francis lijkt mij een welkom cadeau temeer daar ik geen kookboek heb van de Indonesische keuken.
Smakelijke groeten Berna van der Spek
Huizen
Ik ben indisch en indisch koken heb ik helaas nooit van mijn moeder geleerd. Vroeger aten wij thuis bijna elke dag rijst. Mijn moeder is al een flink aantal jaren geleden overleden en ik mis haar en haar indische kookkunst nog altijd. Ik merk ook dat ik steeds meer zin heb om indisch te gaan koken. Nu zou je zeggen kookboeken genoeg, maar als beginnende indische kokkie zijn die voor mij vaak te hoog gegrepen. Voorzichtig beginnen bij de basis dat zou ik graag willen. Het boek van Francis is daarom op mijn lijf geschreven!! Ik zou het boek van Francis heel graag willen winnen en mijn gezin (maar vooral mijzelf!!!) binnenkort willen verrassen met een heerlijke indische maaltijd. Ik wacht in spanning af. Groetjes Francisca.