Geef om je hersenen: het belang van hersenonderzoek
Publicatiedatum: 27 maart 2019
In het programma Geef om je hersenen slaan MAX en de Hersenstichting de handen ineen om aandacht te vragen voor het belang van hersenonderzoek. Want hersenaandoeningen zijn het grootste gezondheidsprobleem van nu en later. Het raakt ons allemaal.
Steun de Hersenstichting zodat zij alles op alles kan zetten om gezonde hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en betere zorg voor hersenpatiënten te krijgen. Daar hebben mensen met een hersenaandoening baat bij. Word direct donateur.
De uitzending Geef om je hersenen heeft de Hersenstichting 8612 nieuwe donateurs opgeleverd!
Werking van het brein
In een avondvullend programma nemen neuropsychologen Erik Scherder, Margriet Sitskoorn en neurowetenschapper Ysbrand van der Werf ons mee in hun enthousiasme over de werking van het brein. Wat is de relatie tussen stress en een hersenaandoening? Wat is het effect van slecht slapen op ons brein? Met welk gedrag bouwen we weerstand op tegen schade in de hersenen? En wat als onze hersenen ons in de steek laten en hun functie verliezen?
Belang van slapen
Tegen de nacht opzien, uren wakker liggen of helemaal niet slapen. Het is voor veel mensen een dagelijkse worsteling. Waarom hebben we onze slaap eigenlijk zo hard nodig? En waardoor slaapt de een goed en de ander slecht? Ysbrand van der Werf, neurowetenschapper van Amsterdam UMC, heeft tips voor een betere nachtrust. Want hoe zorgen we ervoor dat na een drukke dag, vol met belevenissen en indrukken ‘de knop omgaat’? Wat zijn de voorwaarden voor een ongestoorde, verkwikkende slaap? Sommige van die voorwaarden zijn logisch, maar er zijn ook een paar onverwachte tips die mogelijk handig kunnen zijn.
- Comfort: het bed moet uitnodigen. Dat klinkt logisch, en toch zal niet iedereen tevreden zijn over de hardheid van zijn of haar matras, over de zachtheid van het kussen, over het dekbed. Op het moment dat u in bed stapt zou u overweldigd moeten worden door het gevoel dat het lekker is om daar te liggen.
- Hou de slaap ‘schoon’. Met slaap moet we netjes omspringen. Dat wil zeggen: hou rekening met koffie (halfwaardetijd cafeïne 4 uur!) en alcohol. Het slaapmutsje doet u wel eerder inslapen maar kan als u een gevoelige slaper bent ook zorgen voor versnippering van de slaap. Hou de slaapkamer leeg: de associatie zou moeten zijn dat de slaapkamer is waar men slaapt, niet waar men TV kijkt, ruzie maakt, werkt. Doe dat maar ergens anders.
- Slaap liever te kort dan te lang: een veel gemaakte denkfout is om als we niet goed slapen, langer in bed te gaan liggen. Dat leidt alleen maar tot frustratie, want daarmee zal de tijd in bed die u niet slapend doorbrengt ook langer worden. Wat veel mensen vervelend vinden is niet kort slapen, maar lang wakker liggen. Lig dus korter in bed. Comprimeer die slaap in een korter tijdskader zodat u die periode in elk geval doorslaapt.
- Pieker niet! Makkelijker gezegd dan gedaan, toegegeven. Maar u kunt meer dan u denkt. U kunt proberen met uzelf af te spreken dat u alles wat u dwarszit overdag overdenkt. ’s Avonds kunt u dan tegen uzelf zeggen: morgenmiddag mag ik weer piekeren, nu ga ik eerst lekker slapen.
Noodzaak hersenonderzoek
Met indrukwekkende verhalen en bijzondere optredens vragen we aandacht voor de noodzaak van hersenonderzoek. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen te maken met een hersenaandoening. Jong en oud, het kan ons allemaal overkomen. Bekende en onbekende mensen vertellen hun persoonlijke verhaal en laten zien waar zij de kracht vandaan halen om door te gaan. Allen hebben zelf of in hun nabije omgeving te maken met een hersenaandoening.
Nieuw technieken
In de afgelopen 30 jaar is er op het gebied van hersenonderzoek veel bereikt. Door nieuwe technieken is het gelukt om ziektes beter te herkennen en ook echt in de hersenen te kunnen kijken. Met de kennis van nu zijn wetenschappers ervan overtuigd dat een doorbraak in het voorkomen en genezen van hersenziekten dichterbij is dan ooit.
De uitzending
Met indrukwekkende verhalen en bijzondere optredens vragen we aandacht voor de noodzaak van hersenonderzoek. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen te maken met een hersenaandoening. Een hersenaandoening zet je leven op zijn kop. Jong en oud, het kan ons allemaal overkomen. In de uitzending vertellen bekende en onbekende mensen hun persoonlijke verhaal en laten zien waar zij de kracht vandaan halen om door te gaan. Allen hebben zelf of in hun nabije omgeving te maken met hersenaandoeningen. Zoals zanger Ginger, hij zingt speciaal voor zijn vader het nummer Papa. Een jaar geleden krijgtzijn vader een hersenbloeding en een herseninfarct. Ook Willeke Alberti en Elske DeWall brengen een prachtig lied ten gehore. Tot slot is er een live-verbinding met een theater in Ede, waar Stef Bos, ambassadeur van de Hersenstichting, optreedt. Hij heeft speciaal voor iemand uit de uitzending een lied geschreven. Samen met Willem Philipsen, die op zijn 23e een herseninfarct krijgt, en eveneens ambassadeur van de Hersenstichting is, brengt hij dit ten gehore. Tot slot vertelt Milika Peterzon hoe haar leven 5 jaar geleden een drastische wending neemt.
Over de Hersenstichting
Voor de meeste hersenaandoeningen bestaan nog geen behandelingen die de aandoening vertragen of stoppen. Het enige wat mensen die er aan lijden kunnen doen is leren omgaan met de zichtbare en onzichtbare gevolgen ervan. In de omgeving is er vaak onvoldoende kennis van en begrip voor deze gevolgen. Hierdoor is het voor mensen met een hersenaandoening vaak onmogelijk om volwaardig te participeren in de maatschappij. Het lijden voor hen is dan ook groot.
Steun de Hersenstichting zodat zij alles op alles kan zetten om gezonde hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en betere zorg voor hersenpatiënten te krijgen. Daar hebben mensen met een hersenaandoening baat bij. Word direct donateur.
Sybrand Niessen en Martine van Os presenteren het liveprogramma op woensdag 27 maart 2019 om 21.25 uur op NPO 1. Bart Chabot brengt op geheel eigen wijze veelbelovende onderzoeken onder de aandacht. En er zijn optredens van onder meer Willeke Alberti en Elske DeWall.
(Het programma Geef om je hersenen wordt mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Mijn echtgenoot is juni 2018 overleden. Hij had Parkinsonisme. MSA -C. Dit is een zeldzame hersenziekte. Voordat dit gediagnosticeerd werd hebben wij heel veel nare dingen meegemaakt en er zijn foute behandelingen geweest. Uiteindelijk kon hij niets meer. Hij is net 70 jaar geworden. Tot nu toe wordt er geen onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte gedaan. Er is veel onbekendheid over. Dat maakt mij verdrietig. Want ik hoor hier nooit iets over.
Ook heeft mijn vriend de ziekte MSA-C. Een sluipmoordenaar. Momenteel gaat het redelijk met hem. Maar we horen hier nooit iets over. Je hoort deze ziekte steeds vaker. Ik zou het top vinden als hier eens meer aandacht voor is.
Groet José