Salmonella-infectie

Onderzoekers stapje dichter bij medicijn tegen Salmonella-infectie

Als bekend is hoe een infectie te werk gaat, is het duidelijker hoe het voorkomen kan worden. Dat is onderzoekers van de Universiteit Utrecht nu gelukt in het geval van de Salmonellabacterie. Er is ontdekt hoe de bacterie misbruik maakt van de verdedigingsmechanismen van het lichaam om darmcellen binnen te dringen. Een goede stap in de richting voor het ontwikkelen van een nieuw medicijn om Salmonella-infectie te voorkomen.

50.000 Salmonella-besmettingen per jaar

In Nederland worden elk jaar 50.000 mensen besmet met Salmonellabacteriën via rauwe dierlijke producten zoals kip- of varkensvlees, eieren of zuivelproducten. Zo’n besmetting veroorzaakt ernstige diarree die wel 3 tot 7 dagen kan aanhouden. Ook kan de voedselvergiftiging leiden tot ernstigere vormen, zoals buiktyfus.

Slimme truc

De slijmlaag van de darm vormt normaal gesproken een belangrijke verdedigingslinie tegen bacteriële darminfecties zoals Salmonella. Infectiebioloog Karin Strijbis vertelt op de website van Universiteit Utrecht hoe dit wordt omzeild: “Met een slimme truc heeft de Salmonellabacterie een manier gevonden om een verdedigingsmechanisme van het lichaam te misbruiken voor het veroorzaken van een infectie.” De bacterie plakt zich vast aan een bepaald bindingseiwit om deze verdedigingslinie te passeren en zo de cellen binnen te dringen.

Toekomstige oplossing

Met deze ontdekking zien de onderzoekers mogelijkheden voor een toekomstige oplossing: “Met deze nieuwe kennis kunnen we manieren bedenken om Salmonella-infecties te voorkomen,” zegt Stijbis.

(Bron: ANP, Universiteit Utrecht)

Geef een reactie