red velvet cupcakes

Red velvet cupcakes van Nicole Meijer

Nicole wist het te schoppen tot de finale van Heel Holland Bakt, maar moest haar meerdere erkennen in Anna. Ze heeft even gebaald, want ze had graag gewonnen, maar volgens Nicole is Anna de terechte winnaar. Bakken doet Nicole nog steeds graag en daarom maakt ze red velvet cupcakes, een romantische lekkernij met Valentijnsdag in het vooruitzicht.

Ingrediënten voor de cupcakes:

  • 60 gram roomboter
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 25 gram cacaopoeder
  • 3 theelepels vanille extract
  • 130 ml karnemelk
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel bakingsoda
  • 1,5 theelepel azijn
  • Rode kleurstof

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Klop de boter en suiker luchtig. Meng het ei erdoor. Maak van de vanille, cacao en kleurstof een pasta en voeg deze toe aan het botermengsel. Meng dit goed door. Voeg de bloem en melk afwisselend en beetje bij beetje toe. Als laatst voegt u de azijn en soda toe, meng dit goed.

Verdeel dit over 12 cupcakebakjes. Bak de cupcakes gaar in 20 minuten.

Ingrediënten voor de creamcheese frosting:

  • 500 gram poedersuiker
  • 110 gram roomboter (ongezouten)
  • 225 gram dikke roomkaas (niet om te smeren)
  • Snufje zout
  • 1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze:

Klop de boter en roomkaas zacht. Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot het gemengd is.

Ingrediënten voor de schuimpjes:

  • 50 gram eiwit
  • 50 gram suiker
  • 50 gram poedersuiker
  • Roze kleurstof

Bereidingswijze:

Klop de eiwitten met de suiker au bain-marie tot 50 graden. Klop dit in de keukenmachine verder stijf en koud. Spatel hier de poedersuiker door.

Doe de meringue in een spuitzak waar u aan de binnenkant van de zak met een satéprikker strepen hebt getrokken met de kleurstof. Spuit hier toefjes van op een bakplaat. De kleurstofstrepen geven een zuurstokstreepjes patroon aan de schuimpjes.

Bak de meringue in een uur droog in een oven van 100 graden.

Ingrediënten voor de macarons:

  • 130 gram amandelmeel
  • 130 gram poedersuiker
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram eiwitten
  • Roze kleurstof

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 140 graden.

Meng het amandelmeel met de poedersuiker en hak het heel fijn in de chopper.

Klop de eiwitten stijf met de kristalsuiker en voeg hier de roze kleurstof aan toe. Voeg 1/3 van het eiwitschuim toe aan het amandelmengsel en roer dit goed door elkaar met een spatel. Voeg de rest van het eiwitmengsel in nog 2 delen toe en vouw dit door elkaar tot het beslag als een lint van de spatel afloopt. Doe dit over in een spuitzak met een glad mondje en spuit hier kleine rondjes van op bakpapier en laat dit drogen. U moet met uw vinger over de bovenkant van de rondjes kunnen wrijven zonder dat het plakt. Bak de macarons in een hete lucht oven op 140 graden in 14 min gaar.

Vul een spuitzak met spuitmondje met de creamcheesefrosting en vul de macarons. Spuit de overige frosting op de cupcakes. Versier de cupcake met een macaron, een schuimpje en eventueel sprinkels.

(Bron: Nicole Meijer)

Geef een reactie