Deel 4: Koolsoorten
Er zijn diverse koolsoorten die eenvoudig te telen zijn. Denk hierbij aan witte kool, rode kool, groene kool, spitskool, bloemkool en broccoli. Ook minder voor de hand liggende koolsoorten zijn goed te kweken, zoals paksoi, raapstelen en diverse soorten radijs.
Kool verbouwen
Kolen hebben veel voedsel nodig, dus u moet de grond van tevoren goed bemesten, bijvoorbeeld met dierlijke mest. Kolen kunt u net als boontjes beter niet 2 jaar achter elkaar op dezelfde grond verbouwen, want dan heeft u een grotere kans op schimmel.
Hoe zaait u bloemkool?
In juli/augustus kunt u winterbloemkool in uw tuin zaaien. De koolplanten overwinteren in het Nederlandse klimaat. De planten kunnen tegen enkele graden vorst in de winter.
- Plant de zaadjes 60 cm uit elkaar (een meetlint helpt hierbij).
- Bedek de zaadjes met aarde, zodat ze een halve tot 1 cm diep komen te liggen. Druk de aarde niet aan!
- Komt de bloemkool boven? Dek het plantje dan af met schutblad. Dit om doorschieten te voorkomen. Bij doorschieten groeit er een bloemstengel die niet gewenst is, want de groente wordt hier niet rijp meer door.
- Bedek ook de kool met een schutblad om te voorkomen dat deze geel wordt.
- Vervolgens begint de verzorging van de jonge plantjes. Geef ze voldoende water en voeding en houdt uw moestuin onkruidvrij.
- Na ongeveer 4 maanden kunt u de bloemkool oogsten.
Kool is niet moeilijk om te verbouwen, maar u heeft er wel een beetje geduld voor nodig. Een groente die al heel snel wat oplevert, is sla. Hierover zal Petra het in deel 5 gaan hebben. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.