Een ochtendmens of avondmens? Het ligt aan uw genen
Publicatiedatum: 11 februari 2019
Zit u in de avond vol energie en bent u ‘s ochtends niet uit bed te slepen? U kunt er niets aan doen, het zit in uw genen. Een onderzoek van verschillende universiteiten heeft aangetoond dat 351 soorten genen bepalen of u een ochtend- of avondmens bent.
Genetisch bepaald
Volgens de hoofdauteur van het onderzoek, wetenschapper Michael Weedon van de universiteit van Exeter, bepalen uw genen of u een ochtend- of avondmens bent. Eerder is al geconcludeerd dat zeker 24 genen hier invloed op hebben, maar nu blijkt uit verder onderzoek dat dit er 351 zijn. Aan het onderzoek hebben 700.000 mensen meegewerkt. Dit grote aantal is tot stand gekomen door de samenwerking tussen verschillende universiteiten, DNA-databanken en onderzoeksinstituten.
Biologische klok
De reden dat u een ochtend- of een avondmens bent, komt volgens de wetenschapper door de instelling van de biologische klok. Hoe uw klok is afgesteld, is weer afhankelijk van genetische factoren. De genen die uw biologische klok beïnvloeden, hebben volgens deze studie onder andere invloed op uw hersenen en op het netvlies in uw ogen. Onze biologische klok is iets langer dan de 24 uren die er in een dag zitten, waardoor de hersenen zichzelf telkens moeten resetten om gelijk te lopen met de cyclus van de aarde. Wanneer u uw biologische klok sneller bij kunt stellen, bent u actiever en alerter in de ochtend dan wanneer u hier meer tijd voor nodig heeft. Maar over het algemeen heeft het grootste deel van de mensen geen specifieke voorkeur voor de avond of de ochtend.
Minder psychische klachten voor ochtendmensen
Ook is uit het onderzoek gebleken dat mensen die graag vroeg opstaan minder psychische klachten hebben dan nachtbrakers. Ochtendmensen hebben minder kans op psychische aandoeningen, zoals depressies en schizofrenie. Wel is er volgens de onderzoekers meer onderzoek nodig om te kunnen bevestigen wat het verband is tussen de biologische klok en bepaalde psychische aandoeningen. Uit de onderzoeksresultaten moet op termijn ook blijken welke tijd het beste is om bijvoorbeeld uw medicijnen in te nemen.
(Bron: AD, Gezondheidsnet. Shutterstock)