winterzon

Een gezond kleurtje opdoen tijdens de wintermaanden? Uw huid is nu extra gevoelig voor felle winterzon

Tijdens de wintermaanden lopen we het risico op een tekort aan vitamine D. En wat is er dan lekkerder dan een dosis zonlicht op te doen door even naar de zon te gaan of een zonnebank op te zoeken? Dat is misschien wel goed voor de aanvulling van de vitamines, maar een minder goed idee voor uw huid. Juist nu moet u extra oppassen, benadrukken KWF Kankerbestrijding en Stichting Melanoom.

Huidkanker enorm toegenomen

Op maandag 4 februari 2019 is in het nieuws dat het jaarlijkse aantal mensen bij wie kanker wordt vastgesteld in 30 jaar is verdubbeld. Huidkanker komt daarbij tegenwoordig extra vaak voor, onder meer als gevolg van zonne(bank)baden. Reden om dit extra serieus te nemen en vandaar ook de waarschuwing voor winterzon door KWF Kankerbestrijding en Stichting Melanoom. In de zomer is de huid over het algemeen geleidelijk gewend aan het zonlicht, maar in de winter niet en daardoor extra gevoelig voor schade.

In de winter beschadigt de huid sneller

Astrid Nollen van Stichting Melanoom heeft zelf te maken gehad met huidkanker en wil mensen wijzen op de gevaren van zonnen: “Je kan genieten van de zon, maar het is belangrijk dat je nooit verbrandt,” zegt zij tegenover RTL Nieuws. Mensen nemen de gevaren volgens haar vaak niet serieus, terwijl de cijfers voor zich spreken. Dermatoloog Marlies Wakkee legt uit dat mensen die in de winter in de zon gaan nog beter moeten uitkijken. De huid beschadigt dan nog sneller, wat het risico op huidkanker vergroot.

Zo zont u verantwoord

Waar moet rekening mee worden gehouden? De zonnebank is geen goede voorbereiding op een zonvakantie. Het biedt maar heel weinig extra bescherming, terwijl de huid door de zonnebank zelf ook al schade oploopt. Smeren, smeren en nog eens smeren is het advies van Wakkee. Veel mensen smeren zich maar 1 keer per dag in en dan ook nog eens met een dun laagje. Terwijl er dikke lagen gebruikt moeten worden en dat met veel regelmaat. Liefst elke 2 uur, want een deel is dan inmiddels verdwenen door zweten, zwemmen en afdrogen. Tijdens de heetste uren van de dag kunt u het beste helemaal uit de zon gaan. Ook al bent u inmiddels gebruind, uw huid loopt dan toch de meeste schade op.

Altijd smeren onverstandig?

Overigens is niet iedereen er van overtuigd dat vooral veel smeren een oplossing tegen huidkanker is. Frank de Gruijl, huidkankeronderzoeker (LUMC, Leiden) vindt ‘altijd smeren’ juist onverstandig. Tegenover de Volkskrant zegt hij in juli 2018: “Ik heb het idee dat mensen het als excuus gebruiken om langer in de zon te blijven. Ik ben meer van de oude school: matig je zonblootstelling. Met je dagelijkse routine went je huid in de loop van de lente en zomer rustig aan de zon, wat de nodige bescherming oplevert. De hoornlaag verdikt, waardoor de barrière voor UV-B groter wordt, het pigment neemt toe, waardoor er in diepere huidlagen ook bescherming ontstaat en allerlei ontstekingsstofjes worden gekalmeerd, waardoor verbranding minder snel zal optreden,” legt De Gruijl uit. “Houd je kleren aan en blijf lekker in de schaduw”, adviseert De Gruijl verder.

Lees ook: zonnebrandmiddel in strijd tegen huidkanker, zonnebril net zo onmisbaar als zonnebrandcrème en tips om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

(Bron: RTL Nieuws, KWF Kankerbestrijding, De Volkskrant, archief)

Geef een reactie