#KeesvlogEuropa: ministerraad in Brussel
Kees is in Brussel voor een ministerraad van alle Europese ministers van Landbouw en Visserij. Die komen eens per maand bij elkaar in de Belgische hoofdstad. Er is niet veel bekend over deze bijeenkomsten en er wordt nauwelijks verslag over gedaan. Voor Kees reden genoeg om een kijkje te nemen bij de vergadering en na te gaan wat hier zoal besproken wordt.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Europa, ook wel “de oude wereld genoemd”, is steeds meer een openluchtmuseum, waar de nieuwe rijken, uit de nieuwe economien, zich komen vergapen aan de vergane glorie van een verloren continent. Europa zal steeds meer afhankelijk worden, van toerisme en bezoekjes aan musea, door Aziaten.
Beleggers ontvluchten Europese activa.
Zorgen over de afnemende groei en de politieke onzekerheid dwingen de Europese Centrale Bank (ECB) immers opnieuw na te denken over plannen om het monetaire beleid dit jaar aan te scherpen. Dat zegt Ira Iosebashvili, journalist bij de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Zelfs na enkele recente signalen van herstel, waarschuwt hij dat de euro zich op een laag niveau blijft situeren. Iosebashvili benadrukt dat de euro eerder deze maand zelfs tot het diepste punt sinds eind november vorig jaar was teruggevallen.
Iosebashvili betoogt daarbij dat ook andere Europese valuta verlies hebben gemaakt. De Zwitserse frank, de Zweedse kroon en de Tsjechische kroon zijn dit jaar allemaal achteruit zijn gegaan. “Financiële gegevens tonen aan dat beleggers zich zorgen maken over de economische vooruitzichten van Europa,” zegt Iosebashvili dan ook.
Pessimisme
“Een rapport van EPFR Global toont dat Europese aandelenfondsen gedurende twintig opeenvolgende weken een uitstroom hebben gekend,” betoogt Iosebashvili “Nochtans konden de Europese aandelen dit jaar ongeveer gelijke tred houden met de Amerikaanse indexen. Het pessimisme wordt aangejaagd door een combinatie van zwakke cijfers en politieke turbulentie. Die problemen hebben de twijfels over de vooruitzichten van de regio doen oplopen. Nog meer aanwijzingen voor een economische vertraging kwamen onlangs aan de oppervlakte.”
“De activiteit in de productie en de financiële sector van de eurozone is tot het laagste niveau in vijfenhalf jaar teruggevallen. Dat blijkt uit een rapport van IHS Markit. Een studie van het IFO Institute aan de Universität München toonde dat het Duitse zakelijke sentiment deze maand sterk achteruitging.”
“Nog andere parameters laten tekenen van een schommelende groei zien,” zegt Iosebashvili. “De economieën van Duitsland en Italië registreerden tijdens het derde kwartaal van vorig jaar een inkrimping. Het vertrouwen van de beleggers werd bovendien ondermijnd door het toenemende nationalisme, massale protesten in Frankrijk en de onzekerheid rond de brexit.”
Groeischokken
Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwde onlangs ook al dat de economische risico’s toenemen. “Hij opende daarmee de deur voor de introductie van nieuwe stimuleringsmaatregelen,” aldus Iosebashvili. “Draghi ging daarmee in tegen de verwachtingen van de beleggers vorig jaar. Toen hadden velen verwacht dat de Europese groei dit jaar zou aantrekken.”
“Men meende dan ook dat Europese Centrale Bank zou beslissen om de rente te verhogen. De Amerikaanse Federal Reserve volgt die politiek al meer dan drie jaar. Verder blijkt dat de leninglasten in Europa bijna historisch laag blijven, wat de aantrekkingskracht van de euro voor beleggers uitholt. Tegelijkertijd krijgt de Europese Centrale Bank weinig speelruimte om de economie te stimuleren. Extra steunmaatregelen zouden volgens analisten de rente laag houden en de euro drukken.”
Chuck Tomes, portefeuillebeheerder bij Manulife Asset Management, verwacht dat de druk op zijn economische fundamenten de euro tegenover het Britse pond zal verzwakken. Bovendien denkt Tomas aan een daling van de euro tegenover de Japanse yen. Hij meent dat bezorgdheid over een tragere wereldwijde economische groei en politieke onzekerheid beleggers naar de Aziatische veilige valutahaven zal drijven. “Er zijn tal van redenen die aan een zwakke euro zouden kunnen worden gelinkt,” meent Tomes. “Indien de Federal Reserve dit jaar de rente zou verhogen, zouden de verschillen nog meer beleggers kunnen aanzetten de euro de rug toe te keren.”
Onweerswolken
De Europese Centrale Bank benadrukt dat analisten hun groeivooruitzichten voor de eurozone dit jaar al van 1,8 procent naar 1,5 procent hebben teruggeschroefd. Volgens Neil Mellor, valutastrateeg bij BNY Mellon, kan een problematische brexit een bijzonder risico voor de economie van de eurozone betekenen.
“Groot-Brittannië is voor Duitse autoproducenten en andere Europese exportproducten immers een belangrijke afzetmarkt,” zegt hij. “Investeerders volgen nu al met grote aandacht de evoluties in de Europese economie. De eurozone kan momenteel dan ook best zonder grote groeischokken.”
Sommigen menen echter dat de euro al veel slecht nieuws heeft verwerkt en waarschijnlijk niet veel lager zal vallen. De Europese munt is sinds begin vorig jaar al met bijna 5 procent gedaald ten opzichte van de dollar. Men wijst daarbij ook naar de zelfverzekerde toon van de Europese Centrale Bank over de inflatie en de lonen in de eurozone. De instelling verwacht dat de euro op korte termijn zich wellicht ongeveer op zijn huidige niveau zal handhaven.
Anderen voorzien echter een moeilijke periode. Zij menen dat de Europese Centrale Bank momenteel over te weinig vuurkracht beschikt om efficiënte maatregelen tegen een economische vertraging te introduceren. “Een belangrijke economische vertraging is uiteraard nooit welkom,” zegt Steven Barrow, hoofd strategie bij Standard Bank. “Voor de eurozone is de situatie momenteel echter bijzonder zorgwekkend.”
“Indien de Europese Centrale Bank gedwongen zou zijn om tot bijkomende stimulansen over te gaan, dreigen zich mogelijk zware onweerswolken te zullen verzamelen boven de euro en de obligatiemarkten van de eurozone.”