Doorroeren in de snelkookpan
Publicatiedatum: 24 januari 2019
Cliënten verbazen zich er weleens over. Problemen waar al lange tijd geen beweging in is te krijgen, worden voor het oog van de camera in een vloek en een zucht opgelost. Televisie werkt inderdaad soms als een snelkookpan. Maar als MAX Ombudsman kunnen we ook na de televisie-uitzending in de pan blijven roeren. Op die manier hebben we al vele mensen kunnen helpen. Mevrouw Kuhlman, op 25 januari te zien in Meldpunt, is hiervan een voorbeeld.
Het was oktober 2017 en mevrouw Kuhlman keek op televisie naar Meldpunt. Daarin vertelde de heer Tak zijn verdrietige verhaal. Als vrachtwagenchauffeur raakte hij in 1990 betrokken bij een ernstig verkeersongeval. Zijn beenletsel was zo ernstig dat hij nooit meer heeft kunnen werken. Toen hij met pensioen ging, bleek het opgebouwde pensioen zo laag dat het werd afgekocht. Maar in een eerdere uitzending van datzelfde Meldpunt was de heer Tak erachter gekomen dat hij al die jaren premievrij verder had kunnen doorbouwen aan zijn pensioen. Het enige wat hij destijds had moeten doen, was een formuliertje invullen en toesturen naar het pensioenfonds. De heer Tak kende deze regeling niet en had dus nooit iets opgestuurd.
Volwaardig pensioen
Mevrouw Kuhlman zag op de televisie dat wij deze zaak alsnog oplosten voor de heer Tak. Een gevalletje snelkookpan. Meer nog: we konden melden dat de meeste pensioenfondsen inmiddels niet meer moeilijk deden over dat ene formuliertje. Mensen die voor de premievrijregeling in aanmerking kwamen, konden zich alsnog melden bij de pensioenfondsen. Duizenden mensen zouden daardoor alsnog een volwaardig pensioen kunnen ontvangen. Mevrouw Kuhlman was blij dat ze de televisie had aangezet. Want dit verhaal ging ook over háár. Zelf zat ze sinds 1993 in de WAO en haar pensioen zou neerkomen op zo’n 200 euro per jaar. Inderdaad: per jaar. Ze had eerder al weleens geprobeerd de premievrije opbouw te regelen. Zonder succes. Nadat ze de heer Tak had gezien in Meldpunt, zou ze het opnieuw proberen.
Lelijke rekenfout
Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder. Pas nu is duidelijk hoeveel pensioen de heer Tak gaat ontvangen. Na de uitzending bleven we hem begeleiden, en zo zagen we dat het pensioenfonds lelijke rekenfouten maakte. De herberekening van het pensioen moest 3 keer over. En mevrouw Kuhlman? Zij kreeg van het pensioenfonds 3 keer te horen dat ze nergens recht op had. Ze meldde zich in ons spreekuur. Na meer dan een jaar hebben we ook haar pensioen veilig weten te stellen. Nu is het de beurt aan mevrouw Kuhlman om háár verhaal in Meldpunt te vertellen. Waarschijnlijk zullen er weer mensen kijken die zich daarin herkennen. Wij zullen ze met veel plezier te woord staan in ons spreekuur en waar mogelijk ook aan een rechtvaardig pensioen helpen. Wij blijven namelijk in de pan roeren. En dat blijkt hard nodig.
MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het gehele pensioensysteem is totaal verziekt, door geldbeluste managers en ministers. Zelf weten ze hun zakken goed te vullen, maar gepensioneerden en arbeidsongeschikten moeten strijd voeren om hun eigen ingelegde gelden terug te ontvangen. Vroeger was het al mis met een belastingtarief van 50% op een tweede pensioen. Het heeft jaren geduurd totdat de overheid tot inkeer kwam. Daarna waren de pensioenfondsen die niet indexeerden. En ook hebben we de tijd gekend, dat je zelf moest melden dat je de AOW leeftijd had bereikt. Was je te laat, dan kreeg je geen pensioen, voorafgaand aan de dag dat je, je gemeld had. Die criminele streken zijn inmiddels ook aangepakt. We hebben ook de slapende pensioenen gekend, als deelnemer moest je zelf achter je pensioen aan. Het kwam vaak voor dat mensen een pensioenfonds vergeten waren. Nu is het nog de premievrije pensioenopbouw bij WAO en de aanvulling op de WAO uitkering bij WAO, die aangepakt moeten worden. De pensioenfondsen proberen de indruk te wekken, dat ze achter de deelnemers staan, maar er is nog vele te veel mis. Als ze de kans krijgen, stelen ze jouw pensioen. Dat stelen komt overigens ook voor, d.m.v. foute beleggen in dubieuze objecten bij Blackrock. Evenals politieke benoemingen, voor veel te hoge salarissen, van gewezen ministers en Staatssecretarissen, bij pensioenfondsen. Zoals we gezien hebben in Zwarte Zwanen. Laat Rutte zich druk maken over alles wat fout zit bij de pensioenfondsen i.p.v. een nieuwe roof te organiseren, via een nieuw pensioensysteem.