griep

Risico op griep verlagen? Zo doen ziekenhuizen het en zo kunt u het zelf doen

Sinds een maand heerst er griep in Nederland en inmiddels is er sprake van een griepgolf. Ziekenhuizen nemen na de 18 weken lange griepgolf van 2018 dit jaar extra maatregelen en ook u zelf kunt het één en ander doen om het risico op besmetting te verlagen. Voor u zelf én anderen.

Sneltest en aparte griepafdelingen in ziekenhuizen

In 2018 heeft de griepepidemie in ziekenhuizen geleid tot gesloten afdelingen en uitstel van operaties. Ook het personeel zélf is toen veelvuldig gevloerd door de griep. Ter voorbereiding op de griepgolf van dit jaar hebben veel ziekenhuizen daarom sneltesten aangeschaft. Hiermee is binnen 20 minuten duidelijk of de patiënt griep heeft en apart verpleegd moet worden. In de Brabantse ziekenhuizen als het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is dit nieuw, in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht wordt er al een jaar mee gewerkt.

Ook speciale griepafdelingen zijn effectief om het risico op besmetting te verkleinen. In navolging van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, Waterlandziekenhuis in Purmerend en het Rijnstate in Arnhem heeft daarnaast nu ook het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Schiedam een speciale griepafdeling. Hier worden alle grieppatiënten bij elkaar ondergebracht, om besmetting van andere zieken te voorkomen.

Zelf besmetting voorkomen

Griepvirussen worden overgedragen via de lucht, maar ook via contact. Door iemand bijvoorbeeld een hand te geven of door een deurklink of andere gebruiksvoorwerpen aan te raken die ook door grieperigen aangeraakt zijn. Het is moeilijk te voorkomen om met de virussen in aanraking te komen, maar u kunt het risico op besmetting/besmetten wel verlagen:

• Was uw handen regelmatig met water en zeep
• Raak uw neus, mond en ogen zo min mogelijk aan.
• Bedek uw neus en mond als u moet hoesten of niezen. Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes en vervang die zeer regelmatig.
• Maak voorwerpen die vaak aangeraakt worden regelmatig schoon. Denk hierbij aan deurklinken of kinderspeelgoed.
• Zorg dat u in een zo’n goed mogelijke conditie bent. Beweeg, eet gezond en zoek de buitenlucht op.
• Ventileer uw huis goed door ramen of deuren op een kier te laten of lucht elke dag een minuut of 10 door een raam of deur open te zetten.
• Een griepprik biedt niet 100 procent garantie op bescherming, maar verlaagt het risico wel behoorlijk.

Toch griep gekregen, wat nu?

Het virus is de dag voor het naar buitenkomt en 5 dagen daarna besmettelijk. Vooral in die periode is het dus zaak daar rekening mee te houden in uw contact met anderen. Dit kunt u doen:

• Blijf als u ziek geworden bent een paar dagen thuis. U steekt dan zo min mogelijk andere mensen of collega’s aan.
• Bij griep is het goed om rust te nemen. U hoeft niet in bed te blijven, maar lichamelijke inspanning kunt u beter vermijden. U voelt zelf aan of u rust nodig heeft.
• Houd bij koorts het vocht in uw lichaam op peil door veel te drinken.
• Voorkom dat uw lichaam afkoelt als u koorts heeft: kleed u dus warm aan.

De tijd tussen besmet raken en ziek worden kan 1 tot 5 dagen zijn. Meestal gebeurt het 2 tot 3 dagen nadat u besmet bent geraakt.

(Bron: ANP, RIVM, archief)

Geef een reactie