De geschiedenis van Ben Oude Nijhuis – deel 2
Jan Slagter, directeur Omroep MAX, besluit in 2015 een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie op te zetten. Nadat hij jaren toekijkt hoe het er in verzorg- en verpleeghuizen aan toe gaat, besluit hij zelf het heft in handen te nemen. Zijn woorden, “Dit moet toch heel anders kunnen”, zijn het fundament van het Ben Oude Nijhuis. Hij bouwt in Rotterdam-Overschie een huis voor gezonde senioren en voor mensen met een (lichte) zorgvraag of dementie en vooral voor diegene met een kleine beurs. Het huis krijgt de naam van de inmiddels overleden Ben Oude Nijhuis, de man die in 2014 de verpleegzorg voor zijn dementerende vrouw aan de kaak stelt.
Documentairemaker Sigrid Muusse werkt vanaf 2015 mee aan de bouw van het huis en volgt Jan Slagter tijdens dit proces en het eerst jaar na de opening in 2017. In de documentaire De geschiedenis van Ben Oude Nijhuis komen de ontstaansgeschiedenis, de bouw, realisatie, de hoogte punten, maar ook de dieptepunten aan bod. Wij hebben de documentaire voor u in korte verhalen opgedeeld.
In 3 delen
De eerste 5 filmpjes gaan over het ontstaan van het huis. Doe zoektocht naar een geschikte locatie en hoe de financiering van dit grote project tot stand komt. Daarnaast maakt u kennis met Yvonne Toet, de dochter van de naamgever van het huis, Ben Oude Nijhuis. U ziet ook hoe Jan Slagter bij huizen in Groesbeek en Epe inspiratie op doet. Zij zijn het Ben Oude Nijhuis voorgegaan in het kleinschalig wonen.
De volgende 5 filmpjes gaan over de renovatie. En u maakt kennis met het personeel en de bewoners. Het laatste deel is een interview met Jan Slagter. Hoe kijkt hij terug op de totstandkoming van het huis. Viel het mee, of viel het tegen? En zou hij met de wetenschap van nu het nog eens overdoen?
De documentaire De geschiedenis van Ben Oude Nijhuis is gemaakt door Sigrid Muusse.