Duur 15:17
Gepubliceerd op 21 december 2018

Charlotte met chocolademousse

Wie echt de sier wil maken, kan met deze Charlotte met chocolademousse thuiskomen. Een plaatje om naar te kijken en een traktatie om van te smullen. De taart past zowel bij een brunch, gewoon voor bij de koffie en thee, maar ook als dessert.

Ingrediënten:

Voor de krokante boden: 

  • 200 gram bastognekoeken
  • 80 gram boter

Voor de pure chocolademousse:

  • 525 gram slagroom
  • 230 gram pure chocolade 58 procent
  • 110 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram eidooier (ongeveer 6 eidooiers)
  • 45 gram ei (ongeveer 1 ei)

Voor de garnering:

  • 1 pak lange vingers
  • 200 milliliters slagroom
  • 20 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram pure chocolade
  • taartvorm 20 centimeter springvorm

Bereidingswijze:

Van de krokante bodem:

Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier. Smelt de boter in een pannetje. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of met de hand. Meng in een kom de koekkruimels met de boter en druk goed aan in de taartvorm. Zet de taartvorm in de koelkast.

Van de chocolade mousse:

Breng 150 gram van de slagroom aan de kook. Hak de chocolade grof en schenk hier de warme slagroom  op. Roer door tot alle chocolade is gesmolten. Klop de overige 375 gram slagroom lobbig in een mengkom en zet deze in de koelkast. Doe de suiker, de eidooiers en het ei in een kom en verwarm het geheel au bain-marie tot 60 °C. Blijf het mengsel ondertussen stevig met de hand doorkloppen.

Klop het eierbeslag ongeveer 8 minuten met de handmixer tot een luchtige pâte à bombe (Franse patisserieterm, een basis voor chocolademousse of andere luchtige crèmes).

Voeg een deel van de pâte à bombe toe aan de chocoladeganache en spatel het door. Voeg vervolgens alle chocoladeganache aan de pâte à bombe en spatel tot een egale massa. Spatel de opgeklopte slagroom erdoor en schenk de mousse op de taartbodem. Laat circa 4 uur opstijven in de koelkast.

De garnering:

Verwijder de taartring en heel voorzichtig het bakpapier onder de bodem en leg de taart op een bord of plateau. Zet de lange vingers tegen de zijkant van de taart en bind de taart af met decoratielint.

Klop de slagroom met de suiker op en decoreer hier de taart mee. Ga met een dunschiller langs de chocolade, zodat er krullen ontstaan. Garneer de taart met de chocoladekrullen.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reacties (2)

    Jolok73 says:

    Kun je deze al een dag van tevoren maken of worden de lange vingers dan zacht?
    Of kunnen de lange vingers er op de dag van gebruik er nog tegen aan gezet worden?

    Maria paulien says:

    Was erg lekker , wel machtig.

Bekijk ook

Meer