Naar cookieinstellingen
Duur 15:17
Gepubliceerd op 21 december 2018

Charlotte met chocolademousse

Wie echt de sier wil maken, kan met deze Charlotte met chocolademousse thuiskomen. Een plaatje om naar te kijken en een traktatie om van te smullen. De taart past zowel bij een brunch, gewoon voor bij de koffie en thee, maar ook als dessert.

Ingrediënten:

Voor de krokante boden: 

  • 200 gram bastognekoeken
  • 80 gram boter

Voor de pure chocolademousse:

  • 525 gram slagroom
  • 230 gram pure chocolade 58 procent
  • 110 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram eidooier (ongeveer 6 eidooiers)
  • 45 gram ei (ongeveer 1 ei)

Voor de garnering:

  • 1 pak lange vingers
  • 200 milliliters slagroom
  • 20 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram pure chocolade
  • taartvorm 20 centimeter springvorm

Bereidingswijze:

Van de krokante bodem:

Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier. Smelt de boter in een pannetje. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of met de hand. Meng in een kom de koekkruimels met de boter en druk goed aan in de taartvorm. Zet de taartvorm in de koelkast.

Van de chocolade mousse:

Breng 150 gram van de slagroom aan de kook. Hak de chocolade grof en schenk hier de warme slagroom  op. Roer door tot alle chocolade is gesmolten. Klop de overige 375 gram slagroom lobbig in een mengkom en zet deze in de koelkast. Doe de suiker, de eidooiers en het ei in een kom en verwarm het geheel au bain-marie tot 60 °C. Blijf het mengsel ondertussen stevig met de hand doorkloppen.

Klop het eierbeslag ongeveer 8 minuten met de handmixer tot een luchtige pâte à bombe (Franse patisserieterm, een basis voor chocolademousse of andere luchtige crèmes).

Voeg een deel van de pâte à bombe toe aan de chocoladeganache en spatel het door. Voeg vervolgens alle chocoladeganache aan de pâte à bombe en spatel tot een egale massa. Spatel de opgeklopte slagroom erdoor en schenk de mousse op de taartbodem. Laat circa 4 uur opstijven in de koelkast.

De garnering:

Verwijder de taartring en heel voorzichtig het bakpapier onder de bodem en leg de taart op een bord of plateau. Zet de lange vingers tegen de zijkant van de taart en bind de taart af met decoratielint.

Klop de slagroom met de suiker op en decoreer hier de taart mee. Ga met een dunschiller langs de chocolade, zodat er krullen ontstaan. Garneer de taart met de chocoladekrullen.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reacties (2)

    Jolok73 says:

    Kun je deze al een dag van tevoren maken of worden de lange vingers dan zacht?
    Of kunnen de lange vingers er op de dag van gebruik er nog tegen aan gezet worden?

    Maria paulien says:

    Was erg lekker , wel machtig.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.