Gevulde koeken
Er gaat niets boven een verse gevulde koek met echte amandelspijs. Vraag er eventueel naar bij de bakker of kijk goed in de supermarkt dat u de echte heeft, want die is lekkerder van smaak en maakt deze gevulde koek tot een ware traktatie.
Ingrediënten (voor 12 stuks):
Voor het deeg:
- 36 amandelen zonder vlies
- 100 gram witte basterdsuiker
- 200 gram boter
- 1 ei
- 1 citroen (rasp)
- 300 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 3 gram zout
Voor de vulling en het bestrijken:
- 300 gram amandelspijs
- 3 eieren
- Scheutje room
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Rooster ongeveer 36 amandelen in circa 10 minuten.
Meng de basterdsuiker, de boter, het ei en de rasp van een halve citroen door elkaar. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit samen met het zout toe. Kneed het mengsel tot een soepel deeg en laat het verpakt in plastic een uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Klop 2 eieren los en voeg al knedend kleine beetjes toe aan de spijs. De spijs moet zover afgeslapt worden, dat hij spuitbaar/schepbaar is, maar mag absoluut niet te slap worden. Wellicht blijft er wat van het ei over.
Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte en steek 24 cirkels uit van ongeveer 10 cm doorsnede (met een uitsteker, of mer een glas/beker). Leg 12 cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met een klein beetje water. Doe op elke gevulde koek een bol spijs (ongeveer 30 gram per koek) en leg het tweede plakje er bovenop. Druk de randen aan.
Splits een ei en gebruik de dooier. Voeg een scheutje room toe aan de dooier en kluts.
Bestrijk de koeken met het dooier-roommengsel en druk per koek 3 amandelen op de bovenkant. Bak de koeken in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
Geniet ervan!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Helaas, zijn de eerste wat doorgebakken. Heb een hetelucht oven gebruikt. Volgende keer maar op 200 graden bakken