Duur 02:27
Gepubliceerd op 26 november 2018

Zo krijgt u méér vogels en mínder muizen in uw tuin

Door vogels te voeren zorgt u ervoor dat zij het hele jaar graag in uw tuin of op uw balkon komen. Maar ook door het planten van bepaalde struiken of het ophangen van nestkastjes krijgt u stap voor stap meer vogels in uw tuin.

Welke vogels komen er in uw buurt voor?

Vaak heeft u wel zo’n beetje een idee welke vogels nou net wat vaker in uw tuin of op uw balkon vertoeven, maar als u benieuwd bent welke vogels er vooral in uw wijk voor komen, dan kunt u dat nu eenvoudig bekijken met de postcodecheck van de Vogelbescherming. U krijgt dan een overzicht van de meest voorkomende vogels in uw postcodegebied en meteen ook handige tips om deze vogels zo veel mogelijk aan te trekken. Zo maakt u kleine vogels zoals de koolmees bijvoorbeeld blij door het aanplanten van een klimop. Niet alleen biedt het beschutting tegen gevaren zoals katten, maar de klimop herbergt ook lekkere hapjes zoals insecten en besjes. En zoiets simpels als op een beschutte plek een zandbadje aanleggen trekt vogels als mussen, gaaien en merels aan. Ze kunnen op deze manier van parasieten afkomen en als ze eenmaal weten dat ze bij u in zand kunnen badderen, dan komen ze zeker terug.

Voeren

Vogels hebben bepaalde voorkeuren voor voer en hoe ze dat eten. Zo kunt u desgewenst een beetje sturen welke vogels er bij u op bezoek komen. Als de temperaturen tot onder het vriespunt dalen of er een pak sneeuw ligt, dan is bijvoeren ook echt een welkome aanvulling op hun dagelijkse maaltijd. Mezen eten graag hangend hun voer en hebben een voorkeur voor pinda- en zaadballen. Zorg er wel voor dat u eventuele netjes verwijderd. Vinken en merels eten juist graag vanaf de grond of uit een bakje. En een ‘voedertafel’ wordt door veel vogels gewaardeerd, waaronder roodborstjes, huismussen, spreeuwen, kauwen en tortels. In het laatste geval kunt u hen tegen katten beschermen met grofmazig gaas.

Brood met mate

Veel mensen geven graag restjes brood aan vogels, maar de beste keuze is dit zeker niet. Een kleine hoeveelheid kan niet zoveel kwaad, maar er zit vaak veel zout in wat voor ons niet goed is, maar voor de vogels nog veel slechter. Vooral voor eenden zijn grotere hoeveelheden brood niet goed, want deze vervetten snel en er kunnen klachten met de spijsvertering ontstaan.

Water

Vergeet ook het water niet. Naast het vaak droge voer als pinda’s en zaden, is water eigenlijk onmisbaar. Vogels drinken er niet alleen van, maar gebruiken het ook graag om in te badderen. Ververs het regelmatig, zodat het schoon blijft.

Voerverbod vanwege overlast muizen en ratten

Helaas komen op vogelvoer niet alleen de gewenste dieren af, ook ratten en muizen trekt het aan. Op steeds meer plekken treedt er dan ook een voerverbod op. Met name woningcoörporaties en gemeentes zijn tegen voeren. Gelukkig kunt u wel het één en ander doen om de knaagdieren op afstand te houden.

Tips om overlast van muizen en ratten te voorkomen

  • Voer alleen als het licht is.
  • Haal het voer weg zodra de schemering valt.
  • Ruim ook alle restjes van de grond op, waardoor de veelal in de nachtelijke uren actieve ratten en muizen niets te eten hebben.
  • Het helpt soms om het voer hoog op te hangen.
  • Gebruik een voerstysteem met kleine openingen, zodat de ratten of muizen ontmoedigd raken.
  • Het kan soms ook helpen het voer aan een dunne waslijn te hangen.

Het is wat bewerkelijker, maar daar heeft u dan ook weer plezier van.

Maandag 26 november 2018 is André Donker bij Tijd voor MAX om over dit onderwerp te praten, 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: Vogelbescherming, André Donker, archief)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer