Anne Frank Huis

Heropening Anne Frank Huis, maar het Achterhuis is onveranderd

Koning Willem-Alexander heropent donderdag 22 november 2018 het vernieuwde Anne Frank Huis. Na 2 jaar verbouwen opent het museum vandaag de deuren. Belangrijkste verandering? De hoofdingang is niet meer aan de Prinsengracht, maar aan de Westermarkt en geen wachtrijen meer voor de deur. Aan het Achterhuis is weinig veranderd.

Op dat wij niet vergeten

De belangrijkste reden van de verbouwing is om meer jonge bezoekers te trekken. Voor steeds meer jongeren is het verhaal van de Jodenvervolging en de vernietigingskampen  een onbekend verhaal. Hun grootouders zijn van na de oorlog. De verhalen worden niet meer automatisch van generatie op generatie doorgegeven.

Geen wachtrijen meer

Het museum ontvangt jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers. Dit heeft in het verleden tot lange wachtrijen geleid. Om de grote stroom bezoekers in goede banen te leiden kan vanaf nu alleen online een kaartje worden gekocht. Dat kaartje koopt u met een tijdslot. Zo kunt u gegarandeerd naar binnen en hoeft u niet meer in de rij te staan. 80 procent van de kaartjes zijn al 2 maanden van tevoren te bestellen. De overige 20 procent kan tot een dag van tevoren worden gekocht.

Meer achtergrondinformatie

Naast een nieuwe ingang is de nieuwe ontvangsthal de grootste verandering. De looproute is chronologischer gemaakt en er is meer achtergrondinformatie over bijvoorbeeld het verloop van de oorlog in Amsterdam en Jodenvervolging toegevoegd. De meeste museumbezoekers zijn onder de 25 jaar en weten nauwelijks iets van de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier wordt een breder beeld geschetst van het leven tijdens de oorlog.

Anne Frank Huis

Het Achterhuis

Het Achterhuis zelf is nauwelijks veranderd. Er hangen meer foto’s en ander beeldmateriaal aan de muren om een beter indruk te krijgen van hoe de kamers er vroeger uitzagen. Anne Frank, haar zus en ouders zaten vanaf 1942 verscholen in het Achterhuis, samen met het gezin Van Pels en Fritz Pfeffer. In augustus 1944 worden ze verraden en naar concentratiekampen gebracht. Alleen Annes vader Otto Frank overleeft de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van de familie Frank is door het Dagboek van Anne Frank over de hele wereld bekend.

Neem een kijkje in het Achterhuis via de website.

Anne Frank Huis

Heropening

Het museum is tijdens de verbouwing open gebleven voor publiek. Koning Willem-Alexander heropent donderdag 22 november 2018 samen met het jongerenteam van de Anne Frank Stichting het museum.

(Bron: AD/NOS)

Geef een reactie